טיפים למנהלים בתקופה הקורוניאלית. מספר 9

בחורה עם מחשב נייד

טיפ מס. 9

מנהיגות מחוברת למציאות.

מנהיגות מחוברת מציאות
מנהיגות מחוברת מציאות

בתקופות של שינוי ומשברים מנהיגות עשויה להיות חסרת חיבור לשטח ולהעביר מסרים מנוגדים למה שהמציאות בפועל דורשת. אנו רואים זאת היום יותר מתמיד, הן ברמת הממשל והן ברמת חברות וארגונים.

מנהיגות שאינה מחוברת למציאות יוצרת אי אמון וכיאוס. מנהיגים שאינם ערים למציאות של העובדים או האנשים עליהם הם ממונים ואינם עונים על צרכים בסיסיים המתבקשים בשעת המשבר, מאבדים לא רק את אמונם כי אם גם את רתימתם למאמץ המשותף. ישנם מנהיגים שבשעת משבר בוחרים שלא לקחת כל החלטה ומגיבים לשינוי מבלי להובילו, כלומר, מנסים לשמר את הסטטוס קוו ככל יכולתם גם אם המציאות קוראת לשינוי. חוסר קבלת החלטות בניהול שינוי, מהווה אף הוא משבר מנהיגות כיוון שהוא מעצים את תחושת אי הוודאות ואובדן השליטה במצב.

כיצד אם כן לוקחים החלטות בשעת משבר ובעיקר כאלה שמחוברות למציאות?
שישה דגשים לחיבור מנהיגות למציאות בשטח:

א. קבלת החלטות משותפת!!! החלטות לוקחים ביחד, לא לבד. מתייעצים עם חברי הנהלה, עם עובדים, עם יועצים וכל מה שמאפשר למידה של המצב בשטח, והצרכים שעולים מתוכו. ואף לאחר שהתקבלה החלטה, בוחנים שוב ושוב את תוצאותיה ואת שביעות רצונם של העובדים מההתנהלות בשעת המשבר. גם החלטה שהתקבלה בנקודת זמן מסויימת עשויה בהמשך להתגלות כבלתי יעילה ודורשת גמישות המאפשרת חישוב מסלול מחדש.

ב. בניית תכנית אסטרטגית להובלת השינוי. לאחר התייעצויות והבנת המצב ככל שניתן, יש לקבל החלטה שאינה נקודתית בלבד כי אם ארוכות טווח. נדרשת תכנית פעולה המשדרת אופק והבנת השלכות המשבר לטווח הקרוב והרחוק כאחד, ועם זאת היא חייבת להכיל בתוכה מערכת בקרה לבחינת התהליך וגמישות לשינוי היכן שידרש. בנוסף, חשוב לשקף לעובדים את כל ההיבטים שהביאו לקבלת ההחלטה, וזאת על מנת לאפשר להם להבין אילו פרמטרים נלקחו בחשבון, ומדוע בחרו דווקא בתכנית הפעולה שנבחרה.

ג. הקשבה. מקשיבים לצרכים של העובדים ולא רק לחברי ההנהלה הבכירה. לעתים הצרכים של בכירים בארגון שונים בתכליתם מצרכיהם של העובדים, וחוסר חיבור לעולמם בשעת משבר עשוי ליצור פערים ונתק בהבנת המציאות בשטח.יאחד המנהלים בארגון גדול טען בפני שחברי ההנהלה מנותקים לחלוטין מהמציאות בשטח ומצפים ממנו לאותה רמת הישגים שבמציאות החדשה אין באפשרותו לקיים. העבודה מהבית לצד שלושה ילדים מתוכם שני פעוטים, צמצמה לו משמעותית את יכולתו לעמוד ביעדים שבעבר בוצעו ללא כל בעיה.

ד. אנשים לפני הכל! לזכור שאנשים הם אלה שיוציאו אותנו מהשבר, וללא ראייה ומילוי הצרכים של העובדים, לא יהיה ביכולתם להרתם למאמץ המשותף (וגם אילו היה, ייתכן ולא הייתה המוטיבציה הנדרשת).

ה. יציאה מאזור הנוחות ולקיחת יוזמות. באחת החברות אותן אני מלווה, מנהלת יזמה פרויקט של אנשים שנקלעו למצוקה כלכלית בחברה כתוצאה מהמשבר, ובו הזמינה כל אחד מהעובדים שאינו זקוק לכרטיס ה״תן-ביס״ לתרום אותו למשפחות בחברה אשר נקלעו לקשיים פיננסים (באופן אנונימי לחלוטין מבלי שאיש ידע למי זה ניתן ומי תרם). הרתמות משותפת של קבלה ונתינה מתוך אותו ארגון יוצרת ערבות הדדית ומחברת עובדים אל הארגון עצמו. ארגון שמביא ערך ומשמעות לעובדים, מעבר ליעדים העסקיים, מעורר הערכה וגאווה בהשתייכותם אליו. על כן, חשוב שתזהו צרכים ותעודדו לקיחת יוזמות חברתיות כאלה ואחרות בתוך הארגון ואף מחוצה לו.

ו. פעלו עם הלב. תנו ללב שלכם להנחות אותכם בקבלת החלטות בשעות משבר. חוכמת הלב תמיד נוגעת בלב, ומחברת אותנו לצד האנושי שבנו אשר יוצר חיבור, ערבות הדדית וקירוב לבבות.

———-
התקופה ה״קורוניאלית״ מביאה עמה אתגרים לצד הזדמנויות חדשות. בימים בהם סדרי עולם משתנים ועמם גם סדרי העדיפויות ניתנת לנו הזדמנות לבחון מחדש את סט הערכים שלנו ומה הם הדברים החשובים לנו באמת. מנצלת הזדמנות מיוחדת זו להקנות טיפ יומי למנהלים במטרה להעצים את מנהיגותם בימים אלו ולהביא עוד נקודת מבט להעשרת עולמם העסקי והניהולי. דרך צלחה…

זיוי קלעי
פסיכולוגית עסקית וניהולית
Web. www.zivikalay.com
Email. Zivikalay4@gmail.com
Tel. 058-6622404

זיוי קלעי- מנהיגות חדשה
כפסיכולוגית עסקית, אני מלווה בכירים ומחזקת את מנהיגותם וניהולם לשם הצלחתם בתפקיד והצלחת החברהשבתי לארץ לפני שש שנים, לאחר שהייה של 25 שנים בקליפורניה, ארה״ב. מעל לעשרים שנות נסיון בליווי מנהלים בחברות גלובליות, בתהליכי מיזוג ורכישות, בגישור פערי תרבויותאת דרכי התחלתי כפסיכולוגית קלינית ובמהלך השנים התמחיתי בפיתוח מנהיגות ומנהלים בעולם העסקי. נעזרת בכלים מתחום הפסיכולוגיה לאבחון תהליכים ובניית תכניות עבודה מדויקות ותפורות אישית עבור כל מנהל/ת בתפקידם ובדרכם הייחודית ופועלת לפיתוח מנהיגות מודעת ואותנטית