טיפים להורים מתחילים (וגם לוותיקים)

טיפים חשובים אשר יכולים להקל עלינו את תפקיד חיינו- ההורות!

baby5_1126
מתוך האתר "מעיין ההורות"

מזל טוב! אתם הורים טריים!!!
אתם יוצאים מבית חולים עם חבילה קטנה וחמודה. החבילה מלאה במתיקות, אבל חסר בה הוראות הפעלה. הנחתם אותה בבית ומה עושים?
זהו החשש של כל אישה בהריון, של בעלה והחשש רק מתחזק לאחר הלידה, כאשר מגיע הרגע שמשתחררים מבית החולים ויוצאים לדרך עצמאית עם הבייבי.
יש כאלו ששפר מזלם ויש להם מעגל של אנשים סביבם אשר עוזרים להם לצלוח את הרגעים האלו ויש כאלו הנאלצים להתמודד לבד.
החדשות הטובות הן- שלא משנה מה, בעידן שלנו יש שפע מידע סביבנו, אשר יכול להקל עלינו את תפקיד חיינו- ההורות!
כאמא טרייה, יצאתי לבדוק קצת את המידע והחלטתי לרכז עבורכם מגוון טיפים מתוך סדרת ספרוני הדרכה בתחום ההורות לילדים בגיל הרך- מעיין ההורות. הספרונים בנושאים רלוונטיים מגיל לידה ועד גיל שנתיים (גבולות, גמילה, ויכוחים, שינה…) שנכתבו על ידי מעיין אטיה מנחת הורים ויועצת שינה מוסמכת.
מעיין אטיה היא אמא, גננת ומדריכת הורים והיא משתפת אותנו בכלי עזר למבחר סיטואציות (בטוחה שחלקן לפחות מוכרות ואולי אף "כואבות"): התמודדות עם בכי, גבולות, מריבות בין אחים, ביעותי וסיוטי לילה, הקניית הרגלי שינה נכונים, גמילה מטיטולים, גמילה ממוצצים, תקשורת נכונה בתוך המשפחה, צורך הרגל פינוק- מהו מה? ומרד גיל שנתיים.

איך מתמודדים עם בכי?
בכי הינו אחד ההתמודדויות שיותר קשה לנו ההורים להתמודד איתו. בכדי לנסות ולהתמודד איתו אנחנו צריכים להבין את ההבדל בין בכי של מצוקה לבין בכי של הפעלה. מתי הבכי הוא לצורך, ומתי הוא לצורך סיפוק הרגל.
בשני המקרים יש לתת מענה. אבל, במקרה של בכי של הפעלה, חשוב לפעול מתוך אמפתיה והבנה של הילד ויחד עם זאת להציב גבולות. כלומר, להכיל, להבין אך לא לרצות.

הקניית הרגלי שינה בריאים ונכונים
בעיות שינה כוללות הרדמויות ארוכות, יקיצות רבות, אכילה מרובה במהלך הלילה וחלונות עירות. כדי לפתור בעיות שינה אצל ילדים יש ללמד את הילד הרדמויות או כל דבר שיגרום לו ל"הפעיל" אותנו ההורים.
איך עושים זאת?
1. הפרדה בין אוכל ושינה.
2. טקס שינה איכותי בחדר בו הילד ישן.
3. לגמול את הילד מגורמי תלות שלצורכם הוא זקוק להורים, כגון לקיחת מוצץ.
4. חשוב להימנע מעייפות יתר על ידי זה שנהיה קשובים לסימני עייפות של הילד ולפעול בהתאם.
5. חשוב שהילד ישן במיטה שלו (כל עוד אתם בבית כמובן).
6. במידה ויש יקיצות במהלך הלילה, חשוב להתנהג בכל יקיצה כמו בהרדמה הראשונית.
7. הרדמה בשעות היום בבית זהה להרדמה של לילה.
8. אותו הורה שהתחיל את ההרדמה יסיים אותה.

ביעותי וסיוטי לילה
ביעותי לילה הינן התנהגויות המרחשות בשינה בעיקר אצל ילדים בגילאים הצעירים. הקושי העיקרי הוא חוסר היכולת להרגיע את הילד במהלך האירוע. ישנו קשר עמוק בין שינה שאינה איכותית ובין ביעותי לילה.
סיוטי לילה הן דבר בלתי נמנע, הנגרמים בעקבות פחדים. גם לסיוטי לילה יש קשר הדוק לשינה שאינה איכותית. בדרך כלל יחוו אותם ילדים שיגיעו לשינה במצב של עייפות יתר.

צורך, פינוק וחסות יתר
פינוק משמעותו לעשות תמיד עבור הילד את מה שהוא יכול לעשות בשביל עצמו. חשוב לזכור שהתפתחות תקינה היא ממצב של תלות בהורה (תינוק) לעצמאות מרבית (מבוגר).
להורים יש רצון להגן על הילדים מפני כל 'סכנה' אפשרית, מתוך אמונה כי החיים מסוכנים והילד זקוק להגנה. זה מעביר לילד מסר "אתה קטן, חלש ולא מסוגל" העולם מקום מסוכן ואנחנו ההורים תמיד נשמור ונגן עליכם. הילדים עשויים להפוך לחסרי-אונים ותלותיים ובעלי תחושת ערך- עצמי נמוכה.
צורך הינו משהו שהילד חייב אותו בהתנהלות חיי היומיום שלו, בהתפתחותו התקינה שלו בלי קשר אם הוא זקוק לעזרת המבוגר לצורך קבלתו או לא. צורך חייבים לספק, אך חשוב שבמידה והילד מסוגל ובשל לבצע את הפעולות לסיפוק הצורך בעצמו, חייבים לאפשר לו לעשות זאת.

גבולות
גבול הוא מעין מחיצה שאנחנו ההורים מציבים בין מה שמבחינתנו מותר ואפשרי ובין מה שלא. הצבת גבולות חשובה כדי שהמערכת המשפחתית תוכל לתפקד בצורה בריאה. רצוי ואפילו כדאי להציב גבולות מגיל צעיר ביותר. אם לא, התוצאה היא בלבול.
הגבולות הראשונים שאנחנו מציבים לילדינו קשורים לביטחון והגנה.
ככל שנהיה שלמים יותר עם הגבול שאנחנו מציבים, כך יהיה לילד קל וברור יותר להפנימו.
חשוב להוות דוגמא אישית, להתחשב, לעצור פעולה לא מקובלת באופן מיידי, לפנות אל הילד בחיוב ולא בשלילה, לשמור על עקביות, להעביר מסר אחיד ולא כפול, להימנע משאלות "למה"?, לשמור על איפוק רגשי ולעמוד במילה.

תקשורת נכונה בתוך המשפחה
תקשורת נכונה היא בין ההורים לילדים, בין בני הזוג, במערכות היחסים מחוץ למשפחה ובין הילדים עצמם. המושג תקשורת נכונה כולל בתוכו הרבה מושגים כמו הקשבה, בקשת עזרה, ביקורתיות ושיפוטיות ועוד.

מריבות בין אחים
ריב נותן להורים קונוטציה שלילית, אבל בעצם מריבות בין אחים טומנות בחובן המון דברים שחשובים מאוד להתפתחות תקינה ונכונה של הילדים. כשהורים יתערבו במריבות באופן מתמיד כדי לשלוט בסיטואציות, הדבר עשוי לחבל בתהליך סוציאליזציה חשוב שהילדים אמורים לחוות.
אווירה מאפשרת ומקבלת, מלווה ותומכת, יכולה ליצור תשתית טובה להמשך התפתחות תקינה של מערכת יחסים שהולכת ונבנית באופן הדרגתי למקום משמעותי ועמוק.

גמילה מטיטולים
גמילה מטיטולים צריכה בראש ובראשונה לבוא מהילד. אז איך יודעים מתי להתחיל?
1. מבחינה תקשורתית- ילד צריך לבטא מה הוא רוצה. הוא צריך להיות מסוגל לומר שהוא צריך לשירותים.
2. מבחינה פיזיולוגית- הילד צריך להיות מסוגל לגשת לשירותים, להוריד בגדים על מנת שיוכל לעשות את צרכיו ללא עזרה מהסביבה.
3.על מנת לזהות מוכנות ובשלות של יחד לתהליך, אנחנו צריכים לראות איזושהי התעסקות של הילד סביב ההליכה לשירותים.

גמילה ממוצצים
אצל רוב הילדים המוצץ נמצא שם מהיום שהוא נולד, ולכן תהליך הגמילה ממוצץ חייב להתחיל בהמון שיחות ובהסברים. גם כאן הילד צריך להיות מוכן לתהליך.
חשוב לאורך התהליך, להבין שהילד עובר תהליך של פרידה, תהליך של סוג של אובדן, להבין ובעיקר להכיל אותו.

מרד גיל שנתיים
מרד גיל שנתיים מתייחס לשלב ההתפתחותי בו מצוי הפעוט כאשר הוא מתחיל להיפרד לאט לאט מהתלות שלו בהורים ומתחיל להיות עצמאי.
בגיל הזה מתחילה להתפתח תחושת העצמי ותחושת המסוגלות, לעומת זאת יכולת הוויסות העצמית שלו עדיין לא מתפקדת היטב, ולכן הוא מתקשה עם כל הנושא של דחיית סיפוקים ומפה מתחיל הגלגל של התסכול, הכעס כאשר הוא אינו מקבל את רצונו.
תחושת העצמי, ההבנה שהוא מסוגל לבד, ההכרה במה מותר ומה אסור ובעקבות זה "בדיקת הגבולות", הופכת את המרד הזה לחלק מאוד משמעותי בהתפתחות.
כדי שהילד יצא מהמרד הזה נשכר, פה צריכים להיכנס הגבולות שלנו כהורים, חשוב שהגבולות יהיו קודם כל ברורים לנו ההורים ואז העברת המסר אל הילד הופכת להיות יותר פשוטה. יחד עם זאת חשוב להעניק לילד תחושת עצמאות ובחירה והתנסות במשימות שאנחנו ההורים יודעים שהא מסוגל לבצע בהתאם לגילו ולרמת התפתחותו.
מאפייני המרד הם: התקפי זעם, סרבנות, אי דחיית סיפוקים וקושי בוויסות עצמי ורצון לעצמאות.

מוזמנים לקרוא בפירוט רב יותר בספרונים ובאתר : http://maayan-hahorut.co.il/

בהצלחה!

XOXO

אחת שיודעת 😉

קרין מילשטיין
סטייליסטית, מאמנת כושר ובוגרת תואר שני לתקשורת ועיתונאות. זה מה שיוצר את הבלוג על תרבות, סגנון חיים, טיולים, ביקורת ספרותית, שירה ועוד... מוזמנים לקרוא, להגיב ובעיקר להנות... XOXO אחת שיודעת ;-)