טיפוח העור בגילאי 50+ שינויים הורמונליים ודרכי טיפול

צילום: אורי גרון לחברת HL

בעשור החמישי לחיים חלים בגוף האישה שינויים הורמונליים משמעותיים, הגורמים למגוון תסמינים שונים, בהם גלי חום, כאבי ראש, נדודי שינה, עלייה במשקל ותנודות במצב הרוח. במקביל, חלים גם שינויים משמעותיים בעור, המתבטאים במראה עייף, חסר חיות, מקומט ומבוגר. מה מאפיין את העור בגיל המעבר? אילו שינויים מתרחשים בו, מהן התופעות והבעיות הנפוצות, ומהן דרכי הטיפול המומלצות שיעזרו להתמודד עם בעיות אלו?

מאת: מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה חברת HL

מעט כל אישה בוגרת שעברה את גיל ה-45-50 מכירה את התופעות הללו: גלי חום, כאבי ראש, נדודי שינה, עלייה במשקל ותנודות במצב הרוח.  תופעות אלה, שהופכות את היום-יום לסיוט מתמשך, הן חלק מתהליך המכונה מנופאוזה – ובעברית, גיל המעבר. מנופאוזה הוא המונח הרפואי המסמן את סופו של המחזור החודשי של האישה. זהו חלק טבעי בתהליך ההתבגרות – תקופת מעבר בחיי האישה, שבה השחלות מפסיקות בהדרגה לייצר את הורמוני המין הנשיים – האסטרוגן והפרוגסטרון. לירידה ברמות ההורמונים הנשיים, ובעיקר ברמות האסטרוגן, יש השפעה משמעותית על העור, והיא מובילה לשינויים רבים, שהבולטים שבהם הינם הופעת קמטים וקמטוטים ומראה עור דק ורפוי יותר ויותר.

מירב בן יקר. צילום- בן לם
מירב בן יקר. צילום- בן לם

התמעטות סיבי הקולגן והאלסטין ואובדן לחות

אחד השינויים המרכזיים בעור, שנובע ישירות מהירידה ברמות ההורמונים הנשיים, הוא ירידה הדרגתית בייצור חלבוני העור והתמעטות סיבי הקולגן והאלסטין, שמהווים את תשתית העור ומקנים לו את הגמישות, החוזק והאלסטיות שלו. מחקרים אף הראו, כי הירידה ברמות הקולגן והאלסטין הייתה קשורה ישירות למספר השנים שחלפו מאז תחילת גיל המעבר. יתירה מכך, אנזימים המיוצרים בעור עם ההזדקנות, פועלים כנגד הקולגן והאלסטין ופוגעים בהם.

במקביל, גם קצב תחלופת התאים הולך ויורד, וכתוצאה מכך מתדלדלת שכבת האפידרמיס והעור הופך דק, רפוי, חסר גמישות ומקומט.

בעיה נוספת שמאפיינת את עורן של נשים בגיל המעבר הוא אובדן לחות. אחד מתפקידיו החשובים של העור הוא היותו מחסום, המונע חדירת חומרים מזיקים אל הגוף דרכו ובמקביל, מונע אובדן מים מתוך הגוף. מחסום זה, הנקרא מערכת הידרו-ליפידית, מורכב מחומרים המיוצרים על ידי העור, בהם סבום, שומנים אחרים וגורמי לחות טבעיים (Natural Moisturizing Factors – NMFs). עם הגיל, הולכת ומתמעטת כמות החומרים המרכיבים את המחסום ההידרו-ליפידי. כתוצאה מכך, תפקודו משתבש, רמת הלחות בו יורדת והוא הופך חסר ברק ובעל גוון אטום. תהליך זה מואץ על ידי תנאים סביבתיים, כמו חשיפה לשמש, זיהום אוויר ושימוש במזגנים, ואורח חיים לקוי, כגון חוסר שתייה מספקת של מים, צריכה מוגזמת של קפה ואלכוהול וצריכת סיגריות ותרופות.

שינויים ברמת השרירים ורקמות השומן

שינויים נוספים מתרחשים בשרירים וברקמות השומן. לצד צניחה של רקמות השומן, מתחילות כריות השומן המצויות מתחת לשרירים באזור עצם הלחי להתרוקן. כתוצאה מכך, הרקמות הרכות המחוברות אליהן מתחילות לצנוח כלפי מטה ויוצרות מראה נפול ועייף, אשר מתבטא בנפילה בצדי הפה, איבוד של קו הלסת, נפילה של עור הצוואר ואיבוד הזווית שבין הסנטר לצוואר. לצד כל אלה, הפעילות המצטברת והיומיומית של שרירי ההבעה, ההתכווצויות החוזרות ונשנות שלהם והלחץ המתמיד שיוצר כיווץ השרירים גורמים לשבר בסיבים ובמבנה העור.

נטייה לפיגמטנציה

המנופאוזה משפיעה גם על רמת הפעילות של תאי המלנין – אותו פיגמנט האחראי על צבע העור. הסיבה לכך היא שלתאים אלה יש קולטנים לאסטרוגן, וכשכמות ההורמון מתמעטת, גם רמת הפעילות שלהם יורדת. כתוצאה מכך, עלולים להופיע בעור כתמים וצבעו הופך לא אחיד.

צילום: אורי גרון לחברת HL
צילום: אורי גרון לחברת HL

להשיב לעור את יכולת השיקום העצמית

תודות לטכנולוגיות האסתטיות המתקדמות, יש הרבה מה לעשות כדי להרגיש ולהיראות טוב יותר. מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה חברת HL מעניקה טיפים:

בעוד שבעבר, התשובות הקוסמטיות לשינויים אלו היו מבוססות בעיקר על תכשירי לחות והזנה, הרי שבשנים האחרונות, עם הבנת פעילותם של המנגנונים ההורמונליים והשפעתם על העור, פותחו מספר פתרונות המסייעים להשיב לעור את יכולת השיקום העצמית שלו. המרכזיים שבהם הם פיטו-אסטרוגנים, פפטידים וליפו-פפטידים, חומצות אמינו, חומצה היאלורונית, ויטמינים נוגדי חמצון, כגון ויטמיני C ו-E.

בחרי תכשיר לחות איכותי  פרט למים, קרמי לחות איכותיים מכילים גם מרכיבים נוספים ומתוחכמים, המחדירים את המים לעור וגורמים לספיחתם ולהחזקתם בעור. לדוגמה, החומצה ההיאלורונית, המשמשת כמעין ספוג הסופח את המים ומחזיק אותם בעור. ללא חומרים אלה, מריחת קרם הלחות דומה למריחת מים על העור. המים מתנדפים מהעור ואף מושכים איתם מים נוספים שנמצאים בעור, וכך עלולים לייבשו עוד יותר. רכיבים נוספים שכדאי להקפיד שיהיו בקרם הלחות הם חומצות אמינו, פפטידים – הפועלים לליחוח ולמיצוק העור, ופיטו-סטרולים, שגם הם עוזרים להחליק את העור, להעניק לו לחות ולשפר את גמישותו.

הקפידי למרוח את תכשיר הלחות לפחות פעמיים ביום  בבוקר ובערב. במידת האפשר, רצוי למרוח גם פעם נוספת באמצע היום.

מתחת לקרם הלחות, הקפידו להשתמש בסרום  הסרום הוא תמצית מרוכזת העשירה ברכיבים פעילים, והוא מהווה בסיס טוב לספיגת קרם הלחות הנמרח מעליו. רצוי שהסרום שתבחרי יכיל רכיבים ממצקים, רכיבי לחות וויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C

השתמשי בתכשיר קוסמטי המכיל פיטו-אסטרוגנים  הירידה בהפרשת האסטרוגן בגיל המעבר, המובילה להפחתה בייצור הקולגן והאלסטין , היא גורם מרכזי להופעת הקמטים ולירידה בטונוס העור. תכשירי הקוסמטיקה המבוססים על אסטרוגנים צמחיים, שהמבנה והתכונות שלהם הוכחו כדומים לאלו של האסטרוגן הטבעי בגוף, מאפשרים להחזיר לעור את האיזון, להפחית קמטים וקמטוטים ולשפר את מוצקות העור.

נסי גם תכשיר המכיל רטינול  רטינול, שהוא נגזרת של רטין A, מאיץ את התחדשות תאי האפידרמיס ומעודד יצירת קולגן. כתוצאה מכך, בשימוש יומיומי לאורך מספר חודשים, הוא מוביל לירידה נראית לעין בעומק הקמטוטים, להפחתת כתמי הפיגמנטציה ולמראה עור צעיר יותר, ואף מסייע למנוע היווצרות קמטוטים ונזקי עור חדשים.

בקשי מהקוסמטיקאית טיפול פילינג תקופתי פילינג בינוני ושטחי עם חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות יכול להתאים במיוחד בגילאי 50 פלוס, שבהם ברוב המקרים עדיין אין צורך בניתוח מתיחת פנים. להעניק שיפור משמעותי במראה העור, לסייע בשיפור גוון העור ומרקמו, בתיקון נזקי שמש ולעכב את היווצרות הקמטים.

הפיגמנטציה מתגברת? השתמשו בתכשירים המכילים חומצה קוג'ית וארבוטין רכיבים פעילים טבעיים אלו מעכבים את תהליך יצירת המלנין ושימוש קבוע בתכשירים המכילים אותם מביא להבהרת העור ולשיפור משמעותי במצב הכתמים.

אל תשכחו את אזור הצוואר  העור באזור זה דומה מאוד לעור שמסביב לעיניים. הוא דק ועדין יותר ומתקמט מהר יותר מעור הפנים. לכן, הקפידו על טיפוח יומיומי של עור הצוואר, ובעיקר על ליחוח העור.

הקפידי במיוחד להגן על העור מפני השמש  בגילאי 50 פלוס, נזקי השמש, כגון כתמים ופיגמנטציה, כבר ניכרים בעור. לכן, חשוב במיוחד להקפיד למנוע נזקים נוספים. על פי הנחיות ה-FDA, חשוב לוודא שהתכשיר שאתן בוחרות הוא בעל מקדם הגנה ( (SPFשל 15 לפחות, ומספק הגנה מפני שני סוגי הקרינה המסוכנים – UVA ו-UVB.

הקפידי לשתות מספיק מים  המים נחוצים לתפקוד כל הרקמות ומערכות הגוף, וגם לשמירה על מראה עור צעיר וחיוני. על פי המכון לרפואה של האקדמיה האמריקנית למדעים, כמות הנוזלים שלה זקוקות נשים בגיל המעבר ואילך עומדת על כ-2.5-2.7 ליטר ליום. הכמות הזו כוללת מים, משקאות אחרים ונוזלים מהתזונה, כשרצוי שכמות המים תהיה כ-60% מכלל הנוזלים. כלומר – לפחות כ-1.5 ליטר מים ביום.