חלון לצ’רקסים + ארוחה בסהרה + מתכון לכבש ממולא

לטיול יצאנו…

הוזמנתי לסיור להכרת המורשת הצ'רקסית. טוב, מים רבים זרמו בירדן מאז הייתי בטיול שנתי אז החלטתי שהגיע הזמן. בלי שירון אך בהחלט עם כובע יצאתי לטיול.

אחרי שהגענו לכפר כנא וגילינו שזה לא המקום הנכון, המשיך האוטובוס לכפר כמא (הנכתב לעיתים גם ככפר קמא), אחד משני כפרי הצ'רקסים בארץ (השני הוא ריחאניה שבגליל העליון)

למרות הכינוי שלהם בתקשורת, זוהיר, מנהל האתר למורשת הצ'רקסים בכפר כמא, מסתייג מהמינוח ״כת״. הוא מעדיף להשתמש במינוח ״עם״. הצ'רקסים הנקראים בפי עצמם אדיגים (באדיגית: Адыгэхэ) הם עם קווקזי שמורכב מ-12 שבטים, המתגוררים בעיקר בצפון קווקז ברוסיה, טורקיה והמזרח התיכון. בישראל ישנה קהילה קטנה של צ'רקסים המונה כ- 4000 איש.

מסתבר שלצ׳רקסים יש מורשת מרתקת עתיקת יומין, תרבות שכלל לא הכרתי ושפה שלא דומה לאף שפה מוכרת אחרת, כך שאין סיכוי שאבין מילה. השפה הצ'רקסית נחשבת לאחת מהשפות העתיקות בעולם. היא מורכבת מ-64 עיצורים ונכתבת באותיות קיריליות (כמו הרוסית).

בסיור שמענו מעט על ההיסטוריה והתרבות: מבחינה דתית, הם היו פגאניים, אח"כ מהמאה ה-5 ולמשך 1100 שנים הם היו נוצרים. החל מהמאה ה- 16 החל תהליך התאסלמות והיום הצ'רקסים רובם ככולם מוסלמים.

הצ'רקסים דוגלים בשוויון האישה, ואינם כופים על נשים עם מי להתחתן כך שהאישה יכולה לבחור לעצמה את בן הזוג.

חלק חשוב במסורת ובתרבות הצ'רקסית הוא הריקוד. כבר מילדות הצ'רקסים לומדים את ריקוד החיזור. משך החיזור הוא 3 שנים. רק אח"כ הזוג מודיע על רצונו להתחתן. אם המשפחה מאשרת הכל נפלא, אך אם לא, גם לזה יש נוהל: נוהל חטיפת כלה.

כבלוגרית אוכל ולייף סטייל עניין אותי נושא האוכל: המטבח הצ'רקסי הוא מטבח מגוון המושפע מהסביבה הגיאוגרפית. כך למשל למדנו שבמסורת שלהם אין שימוש באורז הכל מבוסס על קמח תירס (כמו ברומניה). בשר אוכלים רק באירוע מיוחד כמו חתונה, או חלילה באבל. אבל… אם כבר אוכלים בשר, אז הוא כזה שעשוי הרבה זמן.

לגבי קינוחים- בלי סוכר אלא פירות מיובשים טחונים, שומשום, תמרים וכדומה. קינוחי בריאות!

עוד על המסורת, המנהגים, וההיסטוריה  הצ'רקסית – http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6'%D7%A8%D7%A7%D7%A1%D7%99%D7%9D

המוזיאון למורשת צ'רקסית : http://www.circassianmuseum.co.il/

אוכל קדימה אוכל…

אחרי הריקודים והסיור במוזיאון, שמנו פעמינו למסעדה היפייפיה "סהרה" הנמצאת בכניסה לכפר תבור, מרחק מספר דקות נסיעה על כביש 65 בין עפולה לכפר תבור (ליד כפר נין). בסהרה מגישים מאכלים מהמטבח הסורי-שאמי האותנטי שמחבר בין הטבע למסורת, ולא רק אוכל… הביקור במקום הוא חוויה לעיניים! המבנה בו שוכנת המסעדה מרשים ביופיו ומשלב חומרי גלם עתיקים עם בנייה חדשה. כך למשל אבני רחיים משמשות כידיות לדלתות, כפות לקליית הקפה משמשות כקישוטי קיר, ואפילו באר ישנה שודרגה והיא משמשת כמזרקת נוי.

אחרי סיור באזור הטאבונים, והגריל החיצוניים המופעלים באמצעות אנרגיית מים, (כמו בימי קדם) נכנסנו לסדנא פרונטלית שבה הדגימו לנו הכנת כבש ממולא (יש מתכון בסוף!). קצת חבל, ציפיתי לסדנא פעילה, בה אוכל להתנסות לראשונה בחיי להכין אוכל ערבי. טוב, יש למה להמשיך ולצפות בפעמים הבאות…

מה טעמנו?

מגוון עשיר של סלטים נפלאים עם חמוצי הבית – כולל ענבים מוחמצים(!) בהם נתקלתי לראשונה. כמובן שהכל הוגש עם פיתות מהטאבון.

סיניה (קפטה) – בשר כבש ובשר עגל על נתחי תפוח אדמה,עגבניות טחינה וצנובר.

קנפה חצילים – מנה מיוחדת וטעימה.

לעיקרית – תרנגול הודו ממולא אורז צנובר בשר עגל  וירקות עשוי בטאבון. למי היה מקום לעיקרית? אני שבעתי מהראשונות.

לקינוח קיבלנו קנפה עם תה. טעמתי טיפונת כי הייתי חייבת אך מפוצצת…

להזמנות: מסעדת סהרה, שעות פתיחה: א' – ש' 11:30 – 24:00, טלפון: 04-6425959

השף של מסעדת סהרה נידב כאן את המתכון הסודי שלו לכבש ממולא

צוואר כבש ממולא
המרכיבים:
1 צוואר כבש בינוני (מבקשים מהקצב שיפתח אותו וינקה)
1/2 ק"ג אורז
300 גרם בשר עגל טחון
100 גרם צנוברים
150 גרם שקדים טחונים גס
שמן זית
מלח
פלפל שחור
אגוז מוסקט טחון
אופן ההכנה:
1. מטגנים את השר הטחון ומערבבים אותו עם כל התבלינים, האורז, הצנוברים והשקדים וממתינים עד שמתקרר.
2. מורחים את צוואר הכבש במלח, פלפל ואגוז מוסקט. ממלאים את הכבש בתערובת הבשר הטחון, עוטפים את הצוואר בנייר כסף, מכניסים לתנור ואופים בחום בינוני-נמוך כשלוש שעות עד שהבשר רך מאוד.

עייפים אך מרוצים חזרנו הביתה…

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.