אין כמו ערב גשום כשמרק האפונה או הגריסים מתבשל על הגז, או שבת גשומה וקרה כשריח החמין המשגע מתפשט בכל הבית… מרגישים שהחורף כבר כאן…
תקופת החורף בישראל אמנם קצרה יחסית, אך את התבשילים של החורף הישראלים מאמצים באהבה גדולה. תבשילים, מרקים וקדרות הם הכוכבים של עונת החורף, שמיים אפרוריים וגשם ואנחנו מתחילים לחלום על מרק עדשים חם, קדרות וחמין ביתי מלא כל טוב.
לקטניות יש המון יתרונות תזונתיים בולטים: הן מכילות חלבונים, פחמימות מורכבות איטיות ספיגה, סיבים תזונתיים מסיסים שתורמים להורדת כולסטרול, ויטמינים, מינרלים ועוד.
בין הקטניות ניתן למנות את השעועית, העדשים, חומוס ועוד.
קבוצת הדגנים כוללת: חיטה, אורז, שעורה, דוחן, קינואה, שיבולת שועל ועוד והם מכילים חלבונים, סיבים, עמילנים ופחמימות וכמו כן ויטמינים מקבוצה B.
להלן כמה סוגי דגנים וקטניות שמשתלבים נהדר בתבשילים, קדרות ומרקים:
חומוס:
קטניה העשירה בסיבים מסיסים ובעלת מקור טוב לחומצה פולית וחלבון. החומוס הוא גם מקור בריא לפחמימות, בעל אחוזי שומן נמוכים ומקור חשוב לסידן (190 מ"ג/ 100 ג') ולמינרלים שונים כמו זרחן, מגנזיום, ברזל ואבץ.
עדשים ירוקות:
קטניה העשירה בחלבונים, סידן וויטמינים מקבוצה B ו-C. כמו כן עדשים ירוקות מכילים גם חומצה אמינית חיונית וויטמין A בצורת קארוטין.
שעועית:
קטניה הגדלה בתרמילים, כמו כל יתר הקטניות היא עשירה בחלבונים ומינרלים כגון סידן וברזל וכמויות גדולות של ויטמינים מקבוצה B יחד עם חומצות אמיניות.
חיטה:
גרגר החיטה מורכב משלושה חלקים – הנבט, האנדוספרם והקליפות (סובין). החיטה מכילה חלבונים, עמילן, תאית וויטמינים.
גריסי פנינה:
גרעיני שעורה שהוסרה מהם הקליפה החיצונית המכילים את הסיבים, כך למעשה נותרת "הפנינה" הפנימית. למרות הסרת הקליפה גריסי הפנינה נחשבים למאכל בריא ומזין המשמש להכנת מאכלים ומרקים רבים.
הדגנים והקטניות של סוגת נבחרים בקפידה ובהגיעם למפעל עוברים תהליך מיון וניפוי ממוחשב שבו רק המובחרים מועברים לאריזה ללא מגע יד אדם.
מרק חורפי – עם שעועית לבנה ואדומה של סוגת
מתכון למרק חורפי עם שלל קטניות וגריסי פנינה
שילוב נהדר של קטניות וגריסי פנינה- מרק מזין ביותר שיעזור לכם לעבור את ערבי החורף הקרים ביותר. אוצר של בריאות למבוגרים, ילדים וצמחונים.
*באדיבות אתר סוגת
רשימת מרכיבים
1 כוס שעועית לבנה יבשה, מושרית ללילה שלם במים
1 כוס גרגרי חומוס, מושרים ללילה שלם במים
חצי כוס גריסי פנינה
2 כפות שמן זית
2 בצלים, קצוצים
3 שיני שום, כתושים
1 קופסא עגבניות מרוסקות (400 גרם)
חצי כוס עדשים ירוקים
3 כפות אבקת מרק ירקות או עוף
מלח ופלפל
אופן ההכנה
1. חממו שמן זית בסיר גדול ורצוי כבד וטגנו בו את הבצלים והשום. הוסיפו את העגבניות ובשלו תוך בחישה כמה דקות.
2. הוסיפו את השעועית, החומוס, העדשים וגריסי הפנינה והוסיפו מים עד כיסוי מלא.
3. הביאו לרתיחה והוסיפו את אבקת המרק ומלח ופלפל. הנמיכו את האש ובשלו עוד כשעה וחצי עד התרככות מלאה של הקטניות. אם כמות המים קטנה מדי בסיר, הוסיפו מים עד כיסוי בשנית.
4. הגישו מהביל לצד פרוסות לחם מלא וחמאה.
לאתר הבית של סוגת ולמתכונים נוספים http://www.sugat.com/
ערכה: נדיה היבא