חורף בניחוח הודי

כשחושבים על חורף עולות אסוציאציות של קור, חושך, קיפאון, השתבללות ועוד. בניגוד לעונות אחרות, בהן אנו מתמלאים בתחושה של התחדשות, צמיחה, רצון בתנועה – החורף הוא הזמן של רובנו "להוריד הילוך". קבלו כמה טיפים שיסייעו לכם להתחמם ו"לעבור את החורף בשלום"

סתיו. הטבע מאבד את משאביו. (צילום: אלבום פרטי)

"גשם בעיתו, כמה עצב בא איתו" שרה פעם רותי נבון, בשירה של תלמה אליגון רוז, והיטיבה לתאר את מה שחשים לא מעטים מאתנו בעונת החורף.

כשחושבים על חורף עולות אסוציאציות של קור, חושך, קיפאון, השתבללות ועוד. בניגוד לעונות אחרות, בהן אנו מתמלאים בתחושה של התחדשות, צמיחה, רצון בתנועה – החורף הוא הזמן של רובנו "להוריד הילוך".

בטבע אנו עדים לבעלי חיים רבים כדוגמת דובים, נחשים עטלפים ואחרים, שנכנסים לתרדמת חורף, נמנעים מפעילות פיסית, מתקיימים ממאגרי שומן שצברו, מעבירים את הזמן בנמנום וחווים האטה בתהליכים פיזיולוגיים רבים כדוגמת מטבוליזם, קצב נשימה, קצב פעימות הלב וכן הלאה.

קיץ 2010 וינואר 2011 137

הטבע מאבד משאבים (צילום: אלבום פרטי)

על פי הרפואה ההודית המסורתית (איורוודה), עונת החורף מאופיינת באיכויות של קור, יובש, קלילות/תנועתיות בשלבים הראשונים של העונה.

עם התגברות הגשם והשלג, נחוש יותר באנרגיות של קור, כבדות ולחות. בתחילת העונה איכויות אלו יתבטאו למשל בעור יבש ויובש של רקמות (נטייה לעצירות למשל) גפיים קרות, מפרקים חורקים ועןד. ובהמשך בהפרעות במערכת הנשימה כדוגמת שיעול, ליחה, סינוסיטיס, צינון, עליה במשקל ועוד.

שילוב של שתי אנרגיות שההודים מכנים בשם "ואטה" (VATA)  המורכבת מהיסודות אויר וחלל. וקאפה (KAPHA) המורכבת מהיסודות אדמה ומים.

האנרגיות הללו מתבטאות אצל כל אחד מאתנו באופן שונה, אבל האיורוודה ממליצה לנו להתנהל בהתאמה לריתמוס של הטבע ולאמץ במהלך עונת החורף, מספר הרגלים שיסייעו לנו לשמור על גוף ונפש מאוזנים יותר ולהתמודד בהצלחה עם תופעות שאופייניות לתקופה זו.

התשוקה לפחמימה

 להתעטף בשכבות של בגדים עם כוס תה מהבילה ועוגת תפוחים חמימה מול האח, נשמע פסטורלי. אבל את התמונה הפסטורלית הזו עשויה לקטוע התחושה שהכפתור של המכנס מסרב להסגר, לצד תחושה מתמדת של רעב ורצון לנשנש ללא הפסקה.

בניגוד לבעלי החיים שהוזכרו, אצל בני האדם יכולת העיכול בחורף דווקא מתחזקת. ואנשים רבים ימצאו את עצמם חשים צורך לצרוך כמויות גדולות יותר של מזון, בהשוואה לקיץ למשל. מתברר שהחורף משפיע על הגוף שלנו במספר אופנים, כך שבסיום העונה אנחנו עשויים למצוא את עצמנו עם ק"ג נוספים שצברנו בלי משים.

1. אחת הטענות לתופעה היא שבשלב מסוים באבולוציה שלנו ״תוכנתנו״ לאגור יותר שומן במהלך הסתיו והחורף, כדי להבטיח את שרידותנו. אבל כיום בעידן בו המזון זמין בכל אחת מעונות השנה, אפשר לוותר על התענוג הזה.

2. במהלך החורף אנו חשופים לפחות שעות אור. בלוטת האצטרובל מגיבה למחסור באור על ידי יצור מלטונין, הורמון השינה – הגורם לנו לחוש עייפים יותר ופחות אנרגטיים. כדי לקבל ״זריקת מרץ״ אנחנו נמשכים למזונות כגון פחמימות ושומנים שיעניקו לנו אנרגיה זמינה. בנוסף, רמות גבוהות של מלטונין גורמות לתיאבון מוגבר.

3. מתקשים לצאת מהפוך? מתבודדים? – במהלך החורף קיימת נטייה בקרב אנשים רבים לפתח ״הפרעה רגשית עונתית״ (seasonal affective disorder) צורה קלה של דיכאון שעשויה לגרום לעצב ודכדוך. ואין כמו ״מזון מנחם״ כדי לגרום לנו לחוש טוב יותר ולהעלות את רמות הסרוטונין (אבל גם ליצור תנודות ברמות הסוכר וכמיהה מחודשת לנ"ל(.

4. ע״פ האיורוודה, במהלך עונת החורף ה״אגני״ (אש העיכול״) שלנו עולה ובהתאם לכך מידת הרעב שלנו. לכן אנו מסוגלים בתקופה זו להתמודד בהצלחה עם מזונות שדורשים עיכול ממושך (לא תעלו בדעתכם לאכול חמין בקיץ, נכון?!). מצד שני אנחנו פעילים פחות…מה שמשנה את המאזן (ואת המאזניים…).

5. מחקרים מראים שרמות נמוכות של ויטמין D – "ויטמין השמש״ גורמים לנו לאכסן יותר מזון כרקמת שומן ופחות להשתמש בו לייצור אנרגיה.

גלוטן1

פחמימות מנחמות (צילם: אלבום פרטי)

אז מה עושים?

1. את שנת החורף משאירים לדובים ומשתדלים לא להגזים בשעות שינה. במהלך עונה זו האיורוודה ממליצה להתעורר עד השעה 07:00  ולפרוש לשינה סביב 22:00-23:00.

2. מקדישים זמן להיגיינת הגוף – רחצה, צחצוח שיניים ועוד.

 3. מרבים באכילת מזון מבושל, חם, מעט שמנוני ומתובל – כדוגמת מרקים, קיצ'רי, דייסות ותבשילי קדרה.

4. מעשירים את התפריט בשומן ממקור איכותי כדוגמת אגוזים, שקדים, זרעים, אבוקדו, גהי (חמאה מזוקקת), זרעי פשתן וכו׳.

5. נהנים מתזונה המבוססת על ירקות (במיוחד ירקות שורש), פירות והרבה חלבון, לצד דגנים בכמות מתונה. במקביל, כדאי להמעיט בצריכת מוצרי חלב כדוגמת גבינות קשות, אולם ניתן לשתות חלב חם ומתובל.

6. מוסיפים טעם לחיים עם תבלינים ועשבי תיבול מחממים כדוגמת קינמון, הל, פלפל שחור, ג'ינג'ר ואחרים – המסייעים גם בעיכול המזון.

7. שותים חליטות תה מגוונות כדוגמת תה ג׳ינג׳ר, קינמון, הל וטולסי (בזיליקום קדוש).

8. מעדיפים מזונות בעלי טעם מתוק, חמוץ ומלוח, המסייעים לבנות רקמות ולשמר משאבים.

9. שומרים על חום הגוף באמצעות פעילות גופנית המעודדת זרימת דם טובה יותר. הירידה בטמפרטורה גורמת לזרימת דם פחותה יותר לעור, לראש, לקרקפת ולגפיים.

10. לבוש מתאים (כובע, צעיף, מעיל, מחממי אוזניים).  טיפ: מומלץ ללבוש בגדים בגוונים חמימים כדוגמת אדום, כתום וצהוב.

11. יוצאים לטבע לטייל, ליהנות מאור השמש ולספק לגוף את ויטמין  D הנחוץ לו.

12. מפרגנים לגוף ולנשמה עיסוי איורוודי בשמן סומסום איכותי.

13. שמירה על העקרונות שצוינו, תסייע גם בשמירה על מערכת חיסון חזקה.

 67773162_2544668295583474_7152379355509817344_n

מרק עוף. הפניצילין היהודי (צילום: אלבום פרטי).

*הכותבת היא מטפלת מוסמכת באיורוודה. לקבלת טיפים נוספים בנוגע לתזונה ואורח חיים ברוח הרפואה ההודית המסורתית – כנסו לדף הפייסבוק שלי.