הגענו לארגז השני של הארטישוקים… אחרי שטרפנו סלט מארטישוק נא, אכלנו עוף עם ארטישוקים, בישלנו ארטישוקים ביין לבן ושמן זית, מרחנו "טפנד" ארטישוקים על טוסט, שהפך גם ל"פסטו" ארטישוק (בתוספת של צנוברים ופרמזן) לפסטה. עכשיו אנחנו סוף-סוף פנויים ל…עוד בישולים של הירק המופלא הזה, אשר טעמו עדין והוא מקבל באהבה את כל מה שמשתדך אליו.
ארטישוק ממולא זו קלאסיקה – מצאתי המון מתכונים, באופני בישול שונים ומגוון מילויים. לאחר כמה ניסויים על המרקם ה"נכון" של הארטישוק (כזה שמתאים לטעם הסועדים שלי), הנה מתכון משולש למצעיות ארטישוק, שיתמלאו באחד מהמילויים המנצחים, לבחירתכם. מכירים את ההתחלה, נכון (למי שלא, שיבדוק את חלק א' של הפוסט הזה)?: מקלפים ארטישוק, נפטרים מהשערות שלו ומגיעים ללב. את ההמשך אתם קובעים.
ארטישוקים ממולאים
לארטישוקים
- 4 מצעיות ארטישוק
- מיץ מ-1 לימון
- 1 כף שמן זית
- ענף טימין טרי
- 1 שן שום חצויה
- 1/2 פלפל חריף חצוי לאורכו
- 1/4 כוס יין לבן
- 1 כוס מים
- מלח, פלפל שחור
מביאים לרתיחה סיר עם מיץ לימון, שמן זית, טימין, שום, פלפל חריף, יין ומים. מתבלים במלח ופלפל. מוסיפים את מצעיות הארטישוק ומבשלים במשך כ-5 דקות. הופכים את המצעיות לצידן שני ומבשלים 5 דקות נוספות. המצעיות מתרכות מעט אך לא יותר מדי (אם הן לא התרככו מספיק לטעמכם, הוסיפו 5 דקות נוספות לבישול). שומרים להמשך, בתוך הנוזלים.
מילוי מס' 1 – עשבי תיבול
- 2 שיני שום פרוסות
- 1 כף שמן זית
- צרור עשבי תיבול (נענע, פטרוזיליה, כוסברה) קצוצים דק
- 1 כף פרורי לחם
- 1 ביצה
- 1 כף גבינת פרמזן מגוררת
- מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
- מחממים במחבת שמן זית ומטגנים מעט שום ועשבי תיבול, רק עד להזהבה.
- שמים בקערה ומערבבים עם שאר המרכיבים.
- ממלאים מצעיות ארטישוק בתערובת ואופים בתנור, 150 מעלות, כ-15 דקות.
מילוי מס' 2 – גבינה
- 200 גרם פטה צאן מפוררת
- 10 עלי בזיליקום קרועים ביד
- 1 שן שום כתושה
- 5 כפות שמן זית
- 4 עגבניות
- 3/4 כוס יין לבן
- מלח, פלפל שחור, זרעי כוסברה
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה גבינת פטה, 2 כפות שמן זית, בזיליקום ושום.
- ממלאים מצעיות ארטישוקים בתערובת, מכסים כל אחת בחצי עגבניה ושמים בתבנית.
- חותכים את שאר העגבניות לקוביות ומפזרים בתבנית.
- יוצקים לתבנית יין לבן, 3 כפות שמן זית, מלח ופלפל וזרעי כוסברה
- אופים בתנור, 180 מעלות, כ-20 דקות, עד שהגבינה נמסה והעגבניה מתרככת.
מילוי מס' 3 – בשר
אפשר לטגן את המצעיות הממולאות, בדומה למפרום, אבל אני החלטתי הפעם לבשל אותן בלבד.
- 1 כף שמן
- 200 גרם בשר בקר טחון (תבקשו חלק עסיסי מהקצב)
- 1 בצל בינוני, קצוץ דק
- מעט פטרוזיליה קצוצה
- תבלינים: מלח, פלפל שחור, קינמון, כמון וכורכום
- 1 כף צנוברים קלויים
- 1 כוס ציר בשר או עוף
אופן ההכנה
- מאדים בשמן את הבשר עם הבצל כ-10 דקות.
- מוסיפים לתערובת את פטרוזיליה, צנוברים ותבלינים.
- ממלאים את מצעיות הארטישוק בתערובת ומניחים בתבנית.
- שופכים מעל את ציר הבשר/העוף ואופים בתנור, 180 מעלות, כ- 30 דקות.
בתאבון!
השוונץ:
- מה לא הספקתי לעשות ורציתי: ארטישוק יהודי-רומאי (מטוגן טוב-טוב), ארטישוק ממולא בקציצת דג ועוד ועוד. צריך להשאיר משהו לפעם הבאה…
- בשיטוטי ברשת מצאתי המון דברים משעשעים בהשראת הארטישוק: מנורת ארטישוק, כתר למלך ארטישוק, פסל ענק של ארטישוק, תחפושת ארטישוק, שמלת ארטישוק, כלי אחסון למטבח ועוד ועוד.
- ולסיום, "אני צריך לומר לכם, כמעט חטפתי שוק, כשרק שמעתי מה שהוא עושה לארטישוק…"