כיצד מגנים על זכויות הקטינים בעבודה ומסייעים להם לקבל תגמול הוגן?
בני נוער שיוצאים לעבוד בכל השנה זה עניין שכיח מאוד, אך החופש הגדול הוא ללא ספק פרק הזמן הפופולרי ביותר לעבודות בקרב צעירים. בשל חוסר הניסיון של ילדים בגילאי החטיבה והתיכון אשר יוצאים לעבוד, רבים מהם אינם מתעקשים לקבל את מלוא זכויות הקטינים בעבודה וכך נוצר מצב שבו חלק ניכר מבין המועסקים, עושה זאת בשכר נמוך שאינו תואם את דרישות החוק ובתנאי עבודה אינם הוגנים.
מהן זכויות קטינים בעבודה ולאילו תנאים מיוחדים הם זכאים?
לכל קבוצת גיל בקרב צעירים מתחת לגיל 18, ישנו רף מסוים של שכר מינימום, אשר הולך ועולה מדי שנת גיל עד לשכר המינימום של אדם בוגר. למרות העמדה הברורה של החוק, ישנם לא מעט מעסיקים הבוחרים לנצל את המוטיבציה הרבה של בני הנוער לרעה. מנהלים כאלה למעשה הופכים את כוח העבודה הזול הזה למועסק יתר על המידה, בכל ימות השבוע ללא יוצא מן הכלל, תוך שהשכר המשולם הוא מועט ביותר ובוודאי אינו מתאים לרף הרלוונטי בעבור גילו של העובד. התערבות של עורך דין דיני עבודה במקרים שכאלה יכולה לפתור סכסוך עבודה ובעיות בתשלום ובתנאי העסקה, אך ישנן גם כמה פעולות שמומלץ לנסות לבצע, בטרם מגישים תביעה כנגד המעסיק.
מתי מומלץ להתערב בסכסוך עבודה של ילדכם הקטין שעובד?
למרבה הצער, בני נוער אינם מרבים לשתף את הוריהם במצבים של בעיות בתשלום או בתנאים מול הוריהם. היציאה לעבודה בגיל הנעורים היא כשלעצמה חלק משלב בהתבגרות, משמע שהעצמאות מהווה רכיב חשוב בכל העניין. מסיבה זו, חלק ניכר מהצעירים המנוצלים לרעה במקום עבודתם, מתעכבים זמן רב ובוחרים לספר להוריהם שהם בסיטואציה בעייתית, רק אחרי שהמצב כבר הפך למורכב. סכסוכי עבודה יכולים לנוע בין העסקת צעירים במשמרות ארוכות מדי אף על פי שהחוק אוסר זאת, דרך מתן שכר שעתי נמוך ועד להתעללויות שונות של מנהלים בעובדיהם הקטינים, בתוך מקום העבודה. כאשר הורה מקבל מידע באשר לבעיה כזו או אחרת שנראה שהקטין הסתבך בה ללא יכולת לצאת – בין אם מדובר בנושא כספים או בתנאי עבודה שאינם הולמים, או חלילה התעללות – חשוב שההורים ינקטו באמצעים מתאימים ויתמודדו מול המנהלים במקום ילדיהם.
האם תמיד כדאי להביא את המקרה לבית המשפט?
הסיוע המשפטי של עורך הדין לענייני עבודה נועד, לפני הכל, בכדי לנסות ולתת להורים כלים מתאימים להתמודדות עם הבעיה, אך במצבים מסוימים מוטב ללכת לבית המשפט. אם מדובר בבעיות קשות במיוחד ובסכסוכי עבודה שגרמו לפציעת הקטין, אם מדובר בתשלום שכר שהתעכב יתר על המידה ובסכומים גבוהים – כדאי ורצוי לפנות לערכאות. לעיתים ניתן לפתור את העניין ישירות מול המנהל ללא התערבות של בית המשפט, אך בכל מקרה חשוב לקבל את העצה מפרקליט מומחה, בכדי שההורה יידע כיצד לנהל בצורה מיטבית את התהליך כולו.
*אין לראות במאמר זה המצלצה חד משמעית, אלא מידע כללי בלבד. כל מקרה צריך להיבחן לגופו ע"י בעל מקצוע המוסמך לכך.