בכתבה הקודמת לקראת "חג החלב" הצגתי את הבעיות שחלב הפרה גורם לנו ומדוע כדאי להמנע ממנו.
היום נבדוק מה לגבי חלב עיזים?
חלב עיזים נחשב לבריא יותר ובצדק. עם זאת ניתן לומר בבטחון שאם צורכים מוצרי חלב כלשהם, רצוי מאוד שהם יהיו אורגניים. צריכת מוצרי חלב אורגניים מבטיחה הימנעות מהורמונים ואנטיביוטיקה המוספים לפרות ולעיזים (ראי חלק 1).
תכונותיו ויתרונותיו של חלב העיזים:
הידעת שחלב עיזים דומה בהרכבו לחלב אם? הוא היחיד שמכיל חומצת טאורין שחיונית לתינוק, בנוסף לכך שהוא עשיר בחומצות גרעין החיוניים לגדילה והתפתחות התינוק. בימים קדומים חלב העיזים שימש לתינוקות.
יתרונות חלב העיזים:
- מכיל גורמי חיסון הפועלים בגופנו ומונע זיהומים ודלקות. חלב עיזים מפוסטר גורם לשחרור של חומרים שונים בעלי פעילות חיסונית שמונעת תהליכי טרשת בכלי הדם ולמניעה של תהליכים דלקתיים.
- בעל יכולת מפתיעה לרפא פצעים וירליים בפה, במיוחד בקרב תינוקות וילדים (גם בחלב עיזים מפוסטר). כמו כן גילו בו עוד חומרים חיסוניים שמסייעים כנגד חיידקים ווירוסים שונים.
- מכיל פי 3 יותר חומצות שומן טובות כמו חומצה קפרילית שמונעת זיהומים בקטריאליים ופטרייתיים במערכת העיכול.
- מכיל יותר סידן, ויטימני B, ברזל ואשלגן מחלב הפרה. ספיגת הסידן והברזל שמקורם בחלב עיזים טובה יותר מאשר בחלב פרה.
- מכיל פחות לקטוז מחלב הפרה.
- הגבן של חלב העיזים מכיל פתיתים קטנים יותר משאר סוגי החלב וכן כדוריות שומן זעירות ולא גדולות כמו חלב הפרה. בשל כך מתעכל חלב עזים תוך 20 דקות (החלב של הכבשה תוך שעה ושל הפרה תוך 3 שעות).
מבחינה מחקרית עדין לא נעשו מחקרים ארוכי טווח על מוצרי חלב עיזים והקשר שלהם למחלות ממאירות. אפשר להניח שצריכת מוצרי חלב עזים מפוסטר לעיתים רחוקות ובכמות קטנה, לא תפגע בבריאות. ואם כן אוכלים באופן תדיר חשוב לצרוך את מוצרי העיזים האורגניים.
כיום יותר ויותר אנשים נמנעים ממוצרי חלב על כל סוגיהם מטעמים שונים, ולכן נוצר שוק לתחליפי החלב ומוצריו.
סוגי המשקאות שקיימים בשוק ותחליפים נוספים:
משקה סויה – מומלץ לקנות חלב סויה אורגני וללא הנדסה גנטית, כיוון שהסויה רובה מהונדסת. הסויה יכולה להגיע טבעית, לא ממותקת או בגרסאות של טעמים והמתקה שונות. חלב סויה מתאים לקפה, בישולים ואפיה.
משקה אורז – אפשר למצוא בגרסה טבעית, ממותקת או בטעם וניל. בהרבה מקרים יש במשקאות האורז תוספת של שמן ומלח. משקה אורז של Vitariz הוא מוצלח למדי ומגיע בשתי גרסאות: פשוטה או בתוספת שקדים. יש לו מרקם נעים, מתקתקות טבעית, הוא מתערבב טוב בקפה ומתאים לדייסות, כתוספת נוזלית לעוגות ולהעשרת תבשילים – אם לא צריך יותר מדי ממנו. משקאות האורז חצו לאחרונה את קו בתי הטבע ואפשר להשיג אותם גם בחנויות מזון "רגילות".
משקה שקדים – מגיע בטעם טבעי או בטעם וניל. חלק מהחברות ממתיקות את החלב. לפעמים מגיע בשילוב דגן נוסף כמו שבולת שועל או אורז. טוב לקפה, לשייקים, קורנפלקס, דייסות, לבלילות ולאפיה.
משקה שיבולת שועל – גם משקה זה מגיע בטעם טבעי או מתקתק עם וניל. מסקר קצר ולא מחייב עולה שהאנשים שצורכים משקה שיבולת שועל משתמשים בו בעיקר להכנת דייסת שיבולת שועל (קוואקר) :-). משקה מצוין לקפה ולהכנת שייקים.
משקה כוסמין – מכיל גלוטן. ניתן להוסיף לקפה, לדייסה ושייקים.
משקאות אגוזים – מתאפיינים בטעם אגוזי חזק.
משקה קוקוס – מגיע ממותק ולא ממותק. טוב לקפה, לשייקים, קורנפלקס, דייסות, לבלילות ולאפיה.
קרם קוקוס – קרם קוקוס משמש אותי כתחליף לשמנת או גבינה במאפים או ברטבים. מומלץ קרם קוקוס ללא חומרי שימור וללא גלוטן.
ולקינוח מתכון חגיגי לשבועות – עוגת גבינת מוס לימון טבעונית.
מאחלת שלווה בלב ובריאות בגוף.
שלכם,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא