לצערנו זה יכול לקרות לכולם ובכל גיל ולהופיע בחלל הפה עם נזקים רבים לריריות הפה.
לשמחתנו הוא ניתן לגילוי באופן מוקדם יחסית וכל הדרוש זה מודעות ובדיקה אצל רופא שיניים המומחה ברפואת הפה.
סרטן בחלל הפה יכול להתפתח בבלוטות הרוק והלימפה, עצמות הלסת וריריות הפה.
השנים האחרונות מצביעות על עלייה חדה במספר החולים ובשכיחות המחלה וניתן לראות אותו כבר מגילאים צעירים ואנשים בעשור השני והשלישי לחייהם כבר עלולים לחלות.
גורמי סיכון לסרטן הפה
כמעט ואין כתבה או מחקר על סרטן שלא מציין את העישון כגורם מרכזי למחלה, וגם פה אין חדש תחת השמש. עישון מעלה משמעותית את הסיכון לחלות, ולא מדובר רק על סיגריות. גם מעשני הסיגרים והנרגילות למינהן מצויים בקבוצת סיכון לפתח את המחלה הארורה.
במקרים של סרטן המתפתח בשפתיים (בעיקר השפה התחתונה) אז החשודה המרכזית היא החשיפה לקרני השמש ולקרינה המסוכנת.
כיום, חושדים גם בוירוס הפפילומה כגורם סיכון שעלול לגרום להופעת סרטן בחלל הפה.
חשוב מאוד להיות מודעים לסרטן מסוג זה מאחר ופעמים רבות הוא ישנם נגעים מקדימים שעלולים לרמוז על הופעתו. מדובר על נגע טרום ממאיר כדוגמת כתם אדום או לבן ברירית הפה.
אז אם אתם מעשנים קבועים תדעו כי הסיכון שלכם עולה משמעותית וכי אתם צריכים להיות במעקב קבוע של רופא השיניים שלכם. כמובן שרצוי להיות אצל רופא שמומחה באבחון מחלות בחלל הפה כגון רופא שעבר התמחות ברפואת הפה, אך בכל מקרה יש לעדכן את רופא השיניים שלכם על היותכם מעשנים קבועים.
אבחון וטיפול במחלה
אם הבחנתם בפצע חדש בחלל הפה שלא ידועה סיבת הופעתו (שלא כמו אפטות לדוגמה) אז יש לעקוב אחריו מקרוב. אם הפצע אינו חולף מעצמו לאחר שבועיים מיום הופעתו אז יש צורך בביצוע ביופסיה אצל כירורג פה ולסת או אצל מומחה ברפואת הפה.
בגלל חוסר המודעות הקיים בתחום מתגלה לרוב הסרטן בשלבים מתקדמים שדורשים טיפולים אגרסיביים וקשים, הכוללים ניתוחים, הקרנות וכימותרפיה.
כמובן שלשלב הגילוי ישנו משמעות רבה והשפעה על אופי הטיפול, משכו ורמת המורכבות שלו אך בכל אופן צריכים להיערך לטיפול משמעותי.
לפרטים נוספים על סרטן חלל הפה ולאבחון מוקדם, מוזמנים ליצור קשר עם מרפאת ד"ר טל ברג – 072-3943212