הקסם שבהתפתחות , על נפלאות התפתחות התינוקות, על מיתוסים ומציאות רחלי דרור BPT MSC , פיזיוטרפיסטית התפתחותית

בחורה עם מחשב נייד

הודעה חשובה,  תינוקות יודעים להתפתח !!! לבד !!!  בדרך כלל….

הם מתפתחים בזכות הדחף המולד שיש לכל תינוק, דחף להתפתח , דחף לחקור את הסביבה , דחף

לנוע בחלל , ודחף להעמד על הרגליים וללכת.

בדיוק כשם שגור הפנדה המתוק יגדל להיות פנדה בוגר שמטפס בקלילות על העצים. בדיוק כשם שהבמבי השברירי יגדל להיות אייל שרץ ומדלג בקלילות על הסלעים  וכשם שכפיר האריות יגדל להיות מלך החיות מטיל האימה.

מה שאנחנו ההורים צריכים זה בעיקר לא להפריע להם. ועוד משהו קטן, לספק להם סביבה  המאפשרת את פלא ההתפתחות.

זיו בהי פפי

יש דרכים שונות ופשוטות להעניק להם סביבה מאפשרת :

לתת לתינוק הקטנטן להתנסות בשכיבה על הבטן , טיפין טיפין, כל פעם קצת יותר. 

למשל להניח את התינוק בן השבועיים עלינו כשאנחנו רובצים בחצי שכיבה על הספה. וכן, אם הוא הרים ראש והסתכל עלינו חצי דקה זה מושלם…..

לתת לו לשכב על המזרון מולנו ,כשאנחנו שוכבים על הבטן והוא שוכב על הבטן ממול , בעוד אנחנו שרים לו את כל שירי הילדים בהתלהבות מטורפת….

לשים לתינוק בן ה  8-9  חודשים את המשחקים על שולחן הסלון כדי שתהיה לו סיבה להעמד ולשחק איתם . ובהמשך אפשר לנסות להציע לו עוד משחק בצידו השני של השולחן ואולי התינוק האלוף שלנו ינסה לצעוד צעד או שניים הצידה לעבר המשחק המסקרן.

להרשות לו לדחוף את ההדום או הכיסא או הארגז שהבאנו מהסופר ולהתחיל לצעוד קדימה (כן כן , מותר וחשוב ללכת בדחיפה של משהו מקדימה…..)

וגם להרשות לתינוק בן 6-8 חודשים לשבת כמה דקות ביום ולשחק כמו "גדול" אפילו אם הוא טרם למד להתיישב (כן, בחיי, מותר וחשוב ….   ואם אתם עדיין חוששים תשאלו סבתות שגידלו ילדים ברוסיה הקרה האם הם חיכו שהתינוק יזחל על הריצפה הקפואה, והאם הישיבה המוקדמת מנעה ממנו להיות ספורטאי…..   נדמה לי שהתברכנו בלא מעט ספורטאים אולימפיים שהתחילו את דרכם בהושבה מוקדמת, אי שם, בארצות הקור)זיו יושב

ואיך לא נפריע ?   נכבד את ההתפתחות  שלו , ונכבד את האינטואיציות ההוריות שלנו.

תינוק  בריא , יודע איך להתפתח.  תינוק בריא לא פוגע בתשתית הגופנית שלו. הוא מכין עצמו שלב  אחרי שלב . והוא יודע איזה שלב מתאים לו כעת.  גם אם בספר קראתם שעכשיו הוא צריך לזחול על שש והוא החליט שעכשיו דווקא נכון לו לעמוד , זה בסדר.  

שלבי ההתפתחות מגוונים ,ומשתנים מתינוק לתינוק  הרבה יותר ממה שסברו לפני 30, 40 ו 50 שנה.

אז אם התינוק בן 4 חודשים ומביא את הראש קדימה כאילו מנסה לעשות "כפיפות בטן" – זה נורמלי.

ואם הוא בן 5 חודשים ומרים ידיים אחורנית כמו אוירון –  אין מה להבהל , גם זה נורמלי. ככה הוא מחזק את זוקפי הגו כהכנה לשלב הבא. רק נעודד אותו להחזיר ידיים קדימה להשענות , כי גם המטוס צריך לנחות בסוף.

ואם התינוק בשכיבה על הבטן מישר מרפקים ונשען על כפות ידיו , זה נהדר . נשמח איתו שהוא גילה תנוחה חדשה ובוגרת יותר.

ואם הוא  מצא כיסא או עגלה לדחוף ,הוא יודע מה הוא עושה !  נשמח ונריע לו , ובשום אופו לא נעלים לו את הכיסא  (וגם נשגיח שהוא לא נופל לו בניסיונותיו הראשונים).

 זוהר ובימבה

 

אלו כמובן רק מספר דוגמאות איך ניצור לתינוק שלנו סביבה מעודדת התפתחות ולא נפריע לו לחגוג את יכולותיו. יכולתי לכתוב עוד המון דוגמאות , אבל בכתבה זו רציתי להעביר לכם את המסר שבקסם ההתפתחות.

עם זאת, בל נשכח, שיש מקרים שחשוב וכדאי לפנות לאיבחון הדרכה או ייעוץ של פיזיוטרפיסטית התפתחותית. לפעמים רק כדי להרגע שהכל בסדר ,  ולפעמים  כדי לזהות קושי מסויים שיש לתינוק

ולעזור לפתור או להקל עליו. פעמים רבות די במספר מפגשים מצומצם עם הדרכה מדוייקת ומקצועית ע"מ להמשיך הלאה בהתפתחות המוטורית.

 

אז מתי כן כדאי לפנות לייעוץ של פיזיוטרפיסטית התפתחותית :

כאשר לתינוק בן שבוע, בן חודש ויותר יש העדפה להפניית ראש לצד אחד.

כאשר התינוק בן 3 חודשים אינו נינוח בשכיבה על הבטן

כאשר התינוק משתמש באופן עיקבי בצד אחד יותר מאשר בצד השני (אסימטריה), גילגול רק לצד אחד, שימוש ביד ימין יותר מאשר ביד שמאל או ההפך, דריכה על רגל אחת יותר מאשר על השניה.

כאשר התינוק עומד מרבית הזמן על קצות האצבעות .

כאשר לתינוק יש מתח שרירים מאוד גבוה או מאוד נמוך שנראה לכם שאינו מתח שרירים "רגיל"

כאשר רופא הילדים או אחות טיפת חלב אומרים שלתינוק יש אחור התפתחותי .

וכמובן כמובן, כאשר אתם ההורים נתקלים בשאלה, תהיה , או כל דבר שמטריד אתכם במה שנוגע להתפתחות המוטורית של תינוקכם.

בכל אלו מומלץ לפנות לפיזיוטרפיסיט/ית התפתחותי/ת בעל תאר אקדמי , מורשה משרד הבריאות

בתחום  מקצועות הבריאות. 

 

 הכותבת הינה פיזיוטרפיטית התפתחותית  , בעלת תואר שני במדעי המח,  מאבחנת ומטפלת בתינוקות וילדים. מרצה במסגרות אקדמיות בתחום התפתחות הילד ומדעי הרפואה.