שלום יקרה,
עיכול הגלוטן צורך הרבה אנרגיה ומשאיר פחות אנרגיה לחילוף החומרים, ומכאן הקושי לרדת במשקל (או לעלות במשקל).
מאחר שפסח הוא חג שרוב מאכליו נטולי גלוטן, ניתן דווקא בחג עצמו לעשות דיאטה נטולת גלוטן ולשם שינוי לרזות במקום להשמין.
כולם יכולים להרוויח ממזון נטול גלוטן, ולא רק אנשים שרגישים לגלוטן ומתלוננים על בטן נפוחה, גזים ועייפות.
אבל שימי לב ! עדיף לאכול מזונות טבעיים נטולי גלוטן ולאו דווקא מזונות המיוצרים במיוחד עבור חולי צליאק, שלא רק שאינם דיאטטיים – גם אינם בהכרח יותר בריאים.
אני ממליצה על דיאטה נטולת גלוטן לתקופה מוגבלת, ואחר כך אני מחזירה את הדגנים – חוץ מהחיטה (ומי שרוצה להמשיך ולהעמיק את הניקוי יכולה להצטרף לסדנת צום מיצים).
אז מה אוכלים?
מצות שבולת שועל – הן ללא גלוטן ואפילו כשרות לפסח. הוכח ששיבולת השועל הקרויה אצלינו "קוואקר" אינה שיבולת השועל של התורה, ולכן כשרה לפסח.
קינואה – לא נחשבת כקטניות, ומותרת לאכילה בפסח. באירופה לא אכלו קינואה ולכן יש אשכנזים, בעידודם של גורמים מסוימים בתעשיית הכשרות, שלא אוכלים קינואה – אך חשוב לדעת שתפיסה זו אינה מעוגנת בהלכה (לעומת זאת דוחן וכוסמת נחשבים כקטניות).
אורז בסמטי – למי שלא רגיש עדיף מלא. על ידי הוספת קטניות או ירקות, מורידים את האינדקס הגליקמי וזוכים בתחושת שובע ארוכה יותר.
קטניות – הקטניות הן נקיות מגלוטן ובשילוב עם דגן המותר לאכילה בפסח – כגון אורז, הן מהוות חלבון מלא. הקטניות מכילות סיבים ופחמימות מורכבות המתפרקות ונספגות אל הדם בקצב איטי ולכן תורמות לתחושת שובע. הקטניות מכילות שלל ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון.
נבטוטים – יש בהם גרעין ולכן הם מותרים רק לאוכלי קטניות. נחשבים היום כ"מזון על". הם מכילים ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו חיוניות, אנזימים וסיבים. וכמות הוויטמינים שבזרע מכפילה עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה.
ירקות אינם מכילים גלוטן – עלים ירוקים, ירקות ממשפחת המצליבים, קישואים – כל אלו הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך. כל בעלי העלים הירוקים מסייעים בניקוי הגוף מרעלים ומכילים ברזל. הכרוב מכיל רמה גבוהה של סידן. הירקות השייכים למשפחת המצליבים – כרוב, כרובית, קייל, ברוקולי, קולרבי, צנונית – מסייעים במניעת סרטן ובמניעת דלקת כרונית בגוף – שורש כל המחלות. מתכון עלי מנגולד ממולאים.
בטטה – נטולת גלוטן ובעלת אינדקס גליקמי בנוני. אסורה לחולי סוכר.
תפוח אדמה – אמנם נטול גלוטן, אבל בעל אינדקס גליקמי גבוה ואסור לאנשים שסובלים מסוכרת ולאנשים שרוצים לרדת במשקל.
פטריות שיטאקי – מתאימות לכולם, גם לאנשים עם בעיות במערכת העיכול.
אגוזים וגרעינים – אגוזים וגרעינים שאינם עוברים תהליכי קלייה הם מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כמו: אבץ, מגנזיום, חומצה פולית, סלניום, ברזל , סידן, ויטמין E, וויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן רב בלתי רווית, סיבים תזונתיים ואחוזי חלבון גבוהים.
ומה על האש?
שיפודי טופו וירקות – הטופו עשוי מסויה כך שמדובר בקטניות. חלבון הטופו הוא חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו שהגוף נזקק להן. ניצולת החלבון של הטופו עצומה – כ– 95% מהחלבון נקלט בגוף. הטופו עשיר בסידן, דל שומן ונטול כולסטרול, ומכיל פיטואסטרוגנים השומרים על צפיפות העצם ורעננות העור. אכילת טופו מעכבת גדילת תאים סרטניים במרבית סוגי הסרטן ומקטינה את הסיכון ללקות בהתקפי לב. חשוב לקנות טופו שרשום עליו שאינו מהונדס גנטית. הכמות המומלצת ליום הינה 100 גרם. הטופו מקבל את כל טעמי התבשיל שבו הוא נמצא.
מצרכים:
- 250 גרם טופו חתוך לקוביות
- 1 כוס רוטב סויה מופחת נתרן, ללא גלוטן
- קוביות ירקות לפי בחירה: בצל, פטריות שיטאקי, עגבניות, בטטה, קישוא, פלפל אדום
אופן ההכנה:
- משרים את קוביות הטופו עם קוביות הירקות ברוטב למשך הלילה.
- משחילים את קוביות הטופו ואת קוביות הירקות על השיפודים.
- צולים כ-15 דקות.
באתר מבט לטבע תמצאי מתכונים רבים נוספים.
מאחלת לך חג חירות שמח ושחרור מכל מה שלא משרת אותך ומיטיב עמך, נפשית ופיזית.
שלך באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא