ארנסט המינגווי הוא סופר לגברים, שכותב על גברים. גיבוריו עשויים ללא חת – הם אינם מראים זאת כלפי חוץ, אך מבפנים הם סוערים ומלאי רגשות. לאחרונה, יצאה אסופת סיפורים שלו – "סיפורי ניק אדמס", הכוללת 16 סיפורים. הסיפורים פורסמו במקור בכמה אוספים, בין השנים 1925-1933, ללא סדר כרונולוגי ולאחר מותו של המינגווי קובצו מחדש והפעם בצורה מסודרת, לפי סדר חייו של הגיבור. ניק אדמס משקף למעשה את חייו של המינגווי.
ישנם תאורי טבע רבים בסיפורים, אך ללא ספק החוט המקשר ביניהם הוא האהבה לדיג. באופן טבעי, הקריאה בספר הביאה לי תאבון לדגים, במיוחד לפורלים, אותם ניק דג. הקטע הנפלא הבא מתאר כיצד ניק דג בנהר הטו-הארטד (איזה שם יפה – "שני לבבות"), אשר במדינת מישיגן:
"ניק הטה את גופו אחורנית כנגד הזרם והוציא חגב מהבקבוק. הוא השחיל את החגב על הקרס וירק עליו למזל. אחר כך שחרר כמה מטרים של חוט מהגלגלת והשליך את החגב לפנים למים האפלים הזורמים במהירות… ניק חש משיכה ארוכה. הוא תפס עוד דג והחכה התעוררה לחיים והתקפלה לשניים בצורה מסוכנת. החוט נמתח, יצא מהמים והמשיך להימתח בכבדות ובעקביות בצורה מסוכנת…
ככל שציר הגלגלת הלך ונחשף, פסק ליבו מלהרגיש מרוב התרגשות. הוא הטה את גופו אחורנית כנגד הזרם, שטיפס קפוא במעלה ירכיו, לחץ באגודלו השמאלי על הגלגלת ועצר אותה בחוזקה…. בעודו לוחץ, התהדק החוט והתקשה פתאום, ומעבר לגזעים זינק פורל עצום גבוה מעל המים… מעולם לא ראה פורל גדול כל כך. כשקפץ, היו בו כבדות ועוצמה שאין לעצור בעדן. והממדים שלו כשקפץ. הוא נראה גדול כמו סלמון. ידו של ניק רעדה. הוא גלל את החוט לאט. ההתרגשות היתה רבה מדי".
כדי שלא תישארו במתח, אני מבטיחה לכם שניק הצליח לדוג את ארוחתו לבסוף. פורל או טרוטה נקרא בעברית צחה "דג שמך" ואנו מקבלים אותו בישראל מהבריכות ולא דגים אותו בנהרות.
הנה שני מתכונים לפורל שמצאו חן בעיניי – הראשון הוא דג שלם אפוי בתנור במילוי אורז ועשבי תיבול והשני פילה פורל מטוגן עם רוטב אסיאתי-אדום. שניהם מאוד טעימים – רק היזהרו עם האידרות!
פורל אפוי במילוי אורז ועשבי תיבול
מנה אחת
חומרים:
דג פורל בינוני (במשקל של כ-1/2 ק"ג)
1 כוס אורז מבושל (אני אוהבת בסמטי)
1/4 כוס שבבי שקדים
1 כף פטרוזיליה קצוצה
1 כפית גרידת לימון
1/2 כף עלי בזיליקום קצוצים
20 גרם חמאה
מלח
פלפל שחור
הוראות הכנה:
- שטפו את הדג וייבשו עם נייר סופג. תבלו במלח ופלפל שחור.
- ערבבו את האורז עם השקדים, הפטרוזיליה, גרידת הלימון, הבזיליקום, המלח והפלפל השחור.
- מלאו את בטן הדג במילוי האורז. אפשר לנסות לסגור בחוט או בקיסמים, אבל אפשר פשוט להניח את הדג כך, ללא סגירה, על תבנית עם רדיד אלומיניום בתוכה.
- משחו את הדג בחמאה וסגרו את רדיד האלומיניום, כך שהדג יתבשל בתוכו ולא יישרף.
- הכניסו לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, למשך כ-40 דקות. בדקו באמצעות מזלג אם בשר הדג כבר רך וכך תדעו מתי להוציא מתנור. זהו דג עדין בטעמיו.

פילה פורל מטוגן ברוטב אסיאתי-אדום
2 מנות
חומרים:
2 דגי פורל בינוניים, מפולטים (סה"כ 4 חתיכות פילה)
2 כפות רוטב סויה
1 כפית מלח
1 כף צ'ילי פלייקס (פלפל אדום גרוס)
1 בצל ירוק – החלק הירוק בלבד, קצוץ גס
3 כפות שמן קנולה
לרוטב:
2 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
2 כפות קטשופ
1 כף כמון טחון
1 כפית צ'ילי פלייקס (כמו למעלה)
2 כפות סוכר לבן
1 כפית מלח
הוראות הכנה:
- שטפו את פילה הדג ויבשו עם נייר סופג. הכינו מרינדה מרוטב הסויה, המלח, הצ'ילי פלייקס והבצל הירוק והשרו את פילה הדג במשך כ-30 דקות.
- להכנת הרוטב ערבבו היטב את כל המרכיבים בצלוחית נפרדת. נוצר רוטב אדום וסמיך בטעמים מתוקים-חרפריפים.
- חממו מחבת גדולה על אש גבוהה ורק כאשר המחשבת חמה, שפכו אליה את השמן.
- הכניסו את הדגים למחבת, עם העור בחלק התחתון. לאחר כמה דקות, כאשר מתקבל פס של בשר דג עשוי בשולי הפילה, הפכו לצד השני. כעת גם ניתן להיפטר מהעור של הדג באמצעות מזלג.
- הוציאו לצלחת הגשה והניחו את הרוטב מעל, עם פיסות הבצל הירוק. מתקבל פילה דג עסיסי, לא שמן וטעים-טעים.
השוונץ:
חם ולח שם בחוץ !!! כאילו זה לא מספיק – שמעתי שמזג האויר בימים הקרובים יהיה חם ולוהט באופן קיצוני. כמה עוד אפשר לחכות לסתיו?! חצי נחמה – בקרוב יגמר החופש הגדול.