יום שישי הגיע. יום הקניות והסידורים ובערב – אורחים. אני אוהבת לארח, למלא את השולחן בכל טוב ובכל פעם להפתיע עם משהו מיוחד. בכל שישי יש לנו מסורת. אני מכינה בצק לחלות והחצי השני, עם או בלי הבנות, מכינים בכל פעם חלות בצורה אחרת. הפעם החלטתי לשלב בבצק של החלות טעמים מיוחדים של ממרחים לא שגרתיים. שישי בלי חלה זה לא שישי, אז חילקתי את הבצק ל-2. חצי לחלה המסורתית וחצי ל-2 צמות שמרים מלוחות. הכנתי גם מאפינס מלוחים ולביבות וסלט עשיר בצבעים. הוספתי לשולחן גם גבינות וממרחים ויין והיה לנו ערב נפלא. לקינוח הגשתי לשולחן 3 סוגי קינוחים, שההכנה שלהם פשוטה, קלה ומהירה: תותים מצופים בגנאש שוקולד, מקלות גריסני מצופים גנאש שוקולד ופקאן סיני ועוגה.
צמת שמרים מלוחה
מצרכים:
1/2 ק"ג קמח לבן
1/2 ק"ג קמח מלא
1 כפית מלח
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס שמן זית
1 שקית שמרים יבשים
2 ורבע כוסות מים
למילוי:
ממרח ארטישוק עגבניות (צנצנת של המעדניה)
ממרח זיתים שחורים וחציל (צנצנת של המעדניה)
30 ג' אגוזי מלך קצוצים גס
50 ג' גבינת חמד מגורדת
אופן ההכנה:
1. שמים בקערת מערבל עם וו הלישה את המלח ומעליו שמים את 2 סוגי הקמח ואת שאר החומרים לבצק (חשוב מאוד לשים את המלח בתחתית הקערה, כיון שאם המלח והשמרים נפגשים, הבצק לא יתפתח).
2. מפעילים את המערבל במהירות נמוכה ובהדרגה מגבירים את המהירות. ממשיכים לערבל כ-10 דקות.
3. מוציאים את וו הלישה ומשאירים את הבצק בקערה. מניחים בצד לתפיחה עד שהבצק יכפיל את נפחו. (זמנים: כשעה וחצי ביום חם. ביום קר – יכול לקחת גם 4 שעות. כדי לקצר את התפיחה אפשר להדליק תנור על חום נמוך מאוד של כ-20-30 מעלות ולשים את הקערה על דלת התנור, רק כדי שיהיה באזור חמים. אם חם מידי – השמרים יהרסו והבצק לא יתפח).
4. אחרי התפיחה מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים (חצי לחלה וחצי ל-2 צמות מלוחות). לשים את הבצק ביד על משטח רידוד (לא צריך קמח) להוצאת האוויר מהבצק.
אם רוצים להכין חלה אחת ועוד 2 צמות מלוחות, מכינים חלה ממחצית מהבצק. אם רוצים להכין מכל הכמות צמות מלוחות, צריך להכפיל את כמויות האגוזים והגבינה המגורדת.
5. להכנת חלה: מרדדים את הבצק, מגלגלים לצורת כיכר ושמים בתבנית מרופדת בנייר אפיה. אפשרות אחרת לחלק את מחצית הבצק ל-3 חלקים, לגלגל כל חלק לנחש ולקלוע צמה. לשים בתבנית מרופדת בנייר אפיה.
6. להכנת צמות מלוחות: מחלקים את מחצית הבצק ל-2 חלקים שווים. מרדדים חלק אחד של הבצק לעובי של כס"מ, מורחים על הבצק ממרח ארטישוק עגבניות (המעדניה) עד כ-1 ס"מ מהשוליים, מעליו מפזרים את גבינת החמד המגורדת.
.
.
7. מגלגלים את הבצק מאחד הקצוות ליצירת רולדה.
.
.
8. מניחים על תבנית של התנור שריפדתם בנייר אפיה.
9. מרדדים את החלק ה-2 של הבצק לעובי של כס"מ, מורחים על הבצק ממרח זיתים שחורים וחציל (המעדניה) עד כ-1 ס"מ מהשוליים, מעליו מפזרים את האגוזים הקצוצים גס.
10. מגלגלים את הבצק מאחד הקצוות ליצירת רולדה.
.
.
11. מניחים על תבנית של התנור מרופדת בנייר אפיה (במרחק גדול מהרולדה הראשונה).
12. לוקחים סכין חדה וחוצים את הרולדה הראשונה לאורכה.
.
.
13. קולעים את 2 החצאים אחד בשני כך שהמילוי פונה כלפי חוץ. מהדקים היטב את 2 הקצוות.
.
.
14. חוזרים על סעיפים 12 ו-13 עם הרולדה השניה. מניחים בצד כרבע שעה. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות.
.
.
15. מכניסים את הרולדות לתנור, אופים 20-25 דקות ומוציאים להתקררות על רשת צינון.
.
.
16. מגישים על מגש עץ יפה לצד ממרחים נוספים וגבינות וטורפים. אצלנו אהבו יותר את המאפה עם ממרח הזיתים והחציל, אבל לא נשאר פירור משום מאפה.
.
מקלות גריסיני מצופים גנאש שוקולד ואגוזי פקאן מסוכרים
מצרכים:
גריסיני המעדניה (5 דגנים או שומשום)
100 גרם שוקולד מריר
100 מ"ל שמנת מתוקה
50 ג' פקאן סיני גרוס דק ככל האפשר
.
.
אופן ההכנה:
1. מרפדים מגש גדול בנייר אפיה.
2. מכינים גנאש שוקולד: מרתיחים את השמנת המתוקה (רק עד שמגיעה לרתיחה). שופכים את השמנת הרותחת על השוקולד. מחכים דקה ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
3. מעבירים את הגנאש לכוס צרה וגבוהה.
4. מפזרים את הפקאן הקצוץ על נייר אפיה.
5. מכניסים מקל גריסיני לכוס עד הקרקעית. מנערים בזהירות את עודפי השוקולד.
6. מגלגלים את מקל הגריסיני הטבול שוקולד בפקאן ומניחים על נייר האפיה להתקשות. ממשיכים באותו אופן עד סיום המקלות.
7. מכניסים למקרר להתגבשות.
8. לפני ההגשה מעבירים לצנצנת נמוכה ומגישים.
.
נשאר לכם עוד גנאש שוקולד? תוכלו לצפות תותים עם גנאש שוקולד.
תותים מצופים שוקולד
קוטמים את העלה של התותים. טובלים את הקצה הצר של התותים בגנאש עד מחצית התות ומניחים על צלחת יפה.
מכניסים למקרר עד ההגשה.
.