הנערה מהדואר / שטפן צוויג

רומן מופלא. סיפור מטלטל ונוגע מאוד ללב, מעורר מחשבות ומבלבל. שטפן צוויג תמיד נפלא. תמיד משאיר בנו משהו לחשוב עליו, עניין לתהות בו, להזדעזע או למרוט את שער ראשנו.

הנערה מהדוארי

הנערה מהדואר

שטפן צוויג

תרגום מגרמנית: טלי קונס

מודן הוצאה לאור

259 ע'

..

לקרוא את שטפן צוויג זה להיכנס לחוויה אישית מיוחדת ומרגשת. זה לנער את מה שידענו על אידיאלים, על הטוב, על הנכון ועל מה שראוי לעשות.

ספריו מעוררים בנו ספקות לגבי מה שחשבנו, מה שחשבנו שהבנו.

כך עם "קוצר רוחו של הלב", כך עם "קלריסה" וכך עם הנובלות הקצרות והיפהפיות שלו. אינטליגנציה ועומקים של תהום..

בכל פעם כשסיימתי נשארתי מול הספר, ממשיכה את המילים שלא נאמרו. חשה את הכאב והתסכול על טבע האדם.

..

טבע האדם והחברה – אלו גיבוריו של צוויג.

בספר הנערה מהדואר" מספר לנו צוויג על כריסטינה, "סייעת דואר" בסניף שאינו שונה מסניפים אחרים באוסטריה. ראיתם אחד, ראיתם את כולם.

שטפן צוויג מאריך בתיאור הסניף הזה. "הם מדיפים בעיקשות אותו ריח לשכות אוסטרי שאין לטעות בו, תערובת של טבק זול מעופש ואבק תיקיות טחוב" (ע' 5)

לאחר תיאור ארוך ומפורט על סתמיותו ואפרוריותו של סניף הדואר הוא עובר לתיאור כריסטינה.

"צדודית נשית צעירה, חביבה וחסרת ייחוד, ששפתיה צרות במקצת לחייה חיוורות ..ותחת עיניה צללים אפרפריים"

וכריסטינה זו חיה עם אמה החולנית והמזקינה. חייה נעים בין ביתה העלוב ואמה החולה לבין סניף הדואר האפרורי.

וביום אפור אחד שכזה , לתוך עליבות חייה של כריסטינה מגיע לסניף הדואר העלוב מברק עבור כריסטינה.

זהו מברק מהדודה העשירה מאמריקה, קלרה, אחות אמה של כריסטינה. היא  מזמינה את כריסטינה לנופש של שבועיים באתר קייט יוקרתי באלפים השוויצריים!

כריסטינה מבולבלת רצה להראות לאמה את המברק.

האם החולה,  הנוטה למות מתרגשת מאוד: עכשיו יהיה מי שידאג לביתה, "עכשיו הכל יגמר בטוב".

כריסטינה, מבוהלת ועייפה מחייה המשעממים מסכימה רק כדי לרצות את אמה.

היא אורזת לעצמה מעט מבגדיה העלובים ונוסעת לאלפים ברכבת.

ו"פתאום, לראשונה בחייה, מתחיל שכלה, שעד אז אדיש היה וחסר משאלות, להבין מה החמיצה".

כבר בנסיעה נפקחות עיניה לראשונה ובמלון היא הופכת למין סינדרלה. דודיה קונים לה בגדים יפים ולוקחים אותה למספרה והנה היא הופכת ליפהפיה אמיתית, רעננה ומחוזרת מאוד ע"י בני אצילים.

"נשימתה נעתקה מעוצם ההפתעה, אפילו בחלומה לא העזה לדמיין שהיא יכולה להיות נפלאה כל כך, צעירה כל כך, מהודרת כל כך" (ע' 59)

היא מתגלה כנערה שנונה וחברותית במיוחד.

עליה רק לבחור לאיזו הצעת נישואים להיענות.

אנו שגדלנו על סינדרלה ועל פיגמליון אוהבים סיפורים כאלה. זה צפוי, זה מרגש, זה מוכר ומחמם את ליבנו הרומנטי.

אך מה קורה כשסינדרלה הזאת צריכה לחזור לכפרה? לחייה העלובים? לשיממון היומיומי?

לדמותה הישנה, האפרורית והמשעממת?

..

שטפן צוויג אורג פה סיפור חסר רחמים ותקוה..

ביקורת חברתית ופוליטית נוקבת.

הספר השאיר בי רושם עז ביותר.

חייבים לקרוא!