כנגד כל הסיכויים
כמעט אין אמא שלא מבלה כמה שעות טובות במטבח ומכל הסיבות הנכונות. מעבר לעובדה שבישול ביתי בריא יותר, מעניק לנו שליטה על מה נכנס לגוף שלנו ועל הכמויות, ובמקרים רבים גם חסכוני יותר, הוא בעיקר חלק בלתי נפרד מבית ומשפחה. עם יד הלב, רובנו היינו רוצות להגיד שאנחנו מבשלות בעיקר בשביל הכיף, אבל האמת היא שאנחנו מבשלות בעיקר בשביל הילדים. זאת אולי הסיבה שמכל המטלות הביתיות, אנחנו שמות דגש גדול על בישולים. אין אמא שלא שואלת את עצמה לפעמים איך בישול, שאמור להיות יצירתי וכיפי, הופך להיות עוד חלק ביומיום ונעשה קצת, לא נעים להודות, שגרתי ושוחק. רק שככה זה בחיים, וכמו בחיים, גם במטבח. איך משנים? בעזרת טיפים שהופכים להרגלים מצוינים במטבח.
השילוש הקדוש: תכנון, קיצורים ותיבול
אם יש משהו ברור בחיים המודרניים זה שאנחנו צריכות לתעדף ולייעל, עם הילדים, בעבודה ובטח במטבח. הטיפים הבאים יאפשרו לך גם להספיק הכל, וגם ליהנות, בעיקר כי מגיע לך. טיפ 1 – את לא לבד: הכי נכון להזכיר לך שיש עוד עוזרים בבית, אז אל תשכחי שכדאי ורצוי שהם ישתתפו. נכון, ההשתתפות שלהם עשויה לפעמים לעשות בלאגן אבל: א. הם לומדים מזה, ב. מחקרים רבים מראים שהמודעות להרגלי אכילה נכונים וגם המוכנות לטעום עולה ככל שהמעורבות בהכנת האוכל גדלה, ג. הרווחת זמן איכות נפלא של המשפחה. טיפ 2 – בישולים פשוטים לאמצע השבוע: את הבישולים ה"כבדים יותר", המנות המיוחדות או המסובכות יותר, תשאירי לסוף השבוע, כשיש לך יותר פנאי. באותה הזדמנות אפשר להתחיל עם בישולי השבוע שלוקחים יותר זמן – קציצות, שניצלים, ומה שאתם אוהבים. ככה לקראת אמצע השבוע, כשהמנות האלה נגמרות, תבשלי בשעות שנוח לך בישולים קלים שלא דורשים הרבה התעסקות, כמו מרק, עוף בתנור או פשטידה. טיפ 3 – תכנון שבועי: תכנון מראש הוא א"ב. הרבה פעמים אנחנו חושבות בטעות שתכנון גוזל זמן, אבל ההפך הוא הנכון. נסי לתת לעצמך 10 דקות למצוא את המתכונים שאת רוצה השבוע ובהתאם הכיני רשימת קניות וסדרי זמן לבישולים, בשורה התחתונה חסכת זמן והתלבטויות ודווקא התכנון הוא זה המאפשר את הבישול הספונטני. תכנון נכון מאפשר לעבוד בקלות ובנוחות במטבח גם באמצע השבוע ומוריד את הלחץ. וכשאין לחץ, חוזר הכיף.
טיפ 4 – ארגון העבודה במטבח: ארגון שלבי ההכנה הוא חשוב – התחילי עם מה שדורש יותר זמן ותכנני נכון את המשאבים שלך, את מה שניתן להכין בו זמנית, אילו הכנות ניתן לאחד, לדוגמא לחתוך בצל כבר לכל המנות ולא לחתוך לכל מנה בנפרד. טיפ 5 – סדר וניקיון: זאת לא קלישאה, סדר וניקיון במטבח יסייעו לך בעבודה ולרוב גם ימנעו תאונות. מה שמחזיר אותנו לטיפ מספר 1 – העוזרים שלך. טיפ 6 – כוח המקפיא: קיצורי דרך יכולים לעשות את כל ההבדל, אלא שקיצורי הדרך האלה לא באים על חשבון הבריאות. כל הרעיון של בישול ביתי הוא גם להימנע מכימיקלים וסוכרים מיותרים. לכן יש לשמור על טריות המרכיבים ואחת הדרכים היא להשתמש בכוח העזר שלך במטבח – המקפיא. את כבר יודעת ש-Deep Freeze שומר על כל הערכים התזונתיים, אז למה לא לנצל את זה לטובתך? טיפ 7 – המטבח הוא ממלכתך – שמרי עליו: ארגני נכון את המטבח, זו הממלכה שלך והיא צריכה להיות מוכנה עבורך. הקפידי על כלי עבודה מתאימים, הם חוסכים המון זמן. הכיני כמויות גדולות יותר והקפיאי. טיפים קטנים כאלה הופכים את העבודה במטבח לקלילה ונעימה יותר. טיפ 8 – התיבול שעושה את ההבדל: לכל משפחה יש מאכל אהוב, אבל גם אוכל אהוב צריך מדי פעם הפסקה. התחילי לשלב מתכונים חדשים ולצאת מהקופסא. איך עוף ותפוחי אדמה יכול להיות בכל פעם משהו אחר? התשובה היא תיבול. תחשבי שום, שמן זית ומלח, או שום, ג'ינג'ר, סויה ודבש, או לימון, בזיליקום, שום וצ'ילי – רשימה חלקית בלבד, של אותה מנה, אותה עבודה ואותו הזמן המושקע – והטעמים? אחרים לגמרי. טיפ 9 – להימנע מריחות לא נעימים ועבודה מיותרת: קיצוץ עשבי תיבול או שום גם גוזל זמן וגם עשוי להותיר ריח על הידיים, זו גם יכולה להוות בעיה אם את ממשיכה לעבודה או לפגישה חשובה וגם סתם לא נעים. הנה ההזדמנות להכיר את הכספת במטבח – המקפיא שמכיל את כל סודות המטבח: טבליות שום טרי כתוש, ג'ינג'ר טרי כתוש, בזיליקום ועשבי תיבול רבים טריים וקצוצים, בצל קצוץ, ציר (ירקות/ עוף/ בשר), בצקים – המקפיא. במקפיא את גם יכולה לשמור את כל המוצרים ושהם ישמרו על ערכיהם התזונתיים ואת גם יכולה לשמור לשבוע הבא אם הכנת כפול מה שיכול עוד יותר להקל על העבודה. טיפ 10 – הכירי את מר גוגל: אחת הדרכים הכי טובות לגוון במטבח היא באמצעות מתכונים חדשים. שנאמר – עשי לך מנהג קבוע, חפשי מתכונים חדשים לפחות אחת לשבוע.