העובדה שקטאר הפכה לאחד הגורמים המעורבים ביותר בזירה הפוליטית, מאחורי הקלעים של מבצע "צוק איתן", כבר ידועה לכולם. נסיכות זעירה ונוצצת במפרץ הפרסי, רוויה בכסף שמקורו במאגרים עצומים של נפט וגז, שהופכים אותה למדינה העשירה בעולם (לפי חישוב של תמ"ג לנפש) ומביאים אפילו את ארה"ב הגדולה לכשכש מולם בזנב. כיצד רכשה קטאר השפעה וכוח בלתי נתפשים ביחס לגודלה, בעולם הערבי והמערבי גם יחד (רמז: המילה רכשה איננה רק דרך ביטוי..)? זהו נושא מרתק בפני עצמו, אבל המעורבות האינטנסיבית של קטאר באזורנו, מפנה זרקור אל הדמות הנשית הבולטת ביותר בנסיכות ובעולם הערבי בכלל, זו היא שייחה מוזה בינת נאסר אל מיסנד, אשתו של אמיר קטאר לשעבר, חאמד בן חליפה, שבדיוק לפני שנה הודיע על פרישתו מהתפקיד והעברת השלטון לבנו, תמים בן חליפה. המשפט הזה כשלעצמו, מגלם את עוצמת הכוח והשליטה המיוחסים לשייחה מוזה בממלכה ובפוליטיקה הפנימית של קטאר, שכן פורסם – כמובן באופן לא רשמי – שהיא זו שמשכה בחוטים ושכנעה את האמיר להעביר את שלטונו הלאה. בעולם המוסלמי נדיר ששליטים מעבירים את שלטונם בעודם בחיים (בדר"כ הם מודחים או מתים) מה עוד שלאמיר הפורש בן ה-62 יש עוד 24 ילדים, מהם 11 בנים משלוש נשותיו. שייחה מוזה היא אשתו השנייה והדומיננטית ביותר והשליט הנוכחי תמים בן ה-34, הוא לא אחר מאשר בנה.
נשות מנהיגים בעולם הערבי שומרות לרוב על פרופיל ציבורי נמוך, המסתכם בפעילויות צדקה והופעות קצרות בטקסים רשמיים. אבל פרופיל נמוך הוא ממש לא הקטע של שייחה מוזה. בעבר התלוותה פעמים רבות לבעלה השליט בביקוריו אצל מנהיגי העולם וגם היום, היא נוהגת להגיע לבדה לביקורים רשמיים וועידות בינלאומיות כנציגת הממלכה ולאחרונה ערכה ביקור כזה ביפן. בעולם המוסלמי השמרני, אין זה מקובל שאישה נוסעת לבדה לוועידות עסקיות שנשלטות ברובן ע"י גברים, אבל שייחה מוזה מתעלמת מקולות הביקורת שנשמעים נגדה ע"י חוגים שמרניים. בניגוד לנשות מנהיגים אחרות אשר עומדות בצילם של בעליהן, כשמדובר בשייחה מוזה ההיפך הוא הנכון ולעיתים קרובות נידמה, שבעלה הוא זה העומד בצילה. כך לפחות על פי התמונות הרבות בהן היא מצולמת בחברת בני מלוכה ואושיות הנהגה בינלאומיות, בולטת מעל כולם בהידור ובאלגנטיות המוקפדת שלה.
* שייחה מוזה בדיור
*שייחה מוזה בשמלה של ולנטינו קוטור לצד מלכת אנגליה אליזבת השנייה
בביקור רשמי באנגליה בחברת הנסיך צ'רלס
*
הופעתה החיצונית מדגימה את הדיסוננס שללא ספק קיים בחייה, בין היותה אישה דומיננטית בעלת חזות מרשימה ונטייה מובהקת להתבלט ובין היותה אישה מוסלמית, המחויבת מן הסתם לקודים של לבוש והתנהגות מצטנעים (בעלה ובנה האמירים של קטאר, לבושים על פי רוב בלבוש ערבי מסורתי). חיבתה לאופנה עילית ואפשרויותיה הכספיות הבלתי מוגבלות, ניכרים בבגדי הקוטור שהיא נוהגת ללבוש. האזכורים לתרבות המוסלמית ממנה היא מגיעה, באים לידי ביטוי בכיסויי ראש דוגמת טורבן התואם לבגד אותו היא לובשת ובשמלות בעלות גזרה צנועה יחסית אך לא בלתי מחמיאה. אבל למרות כיסוי הראש והשמלות ארוכות השרוול ונטולות המחשוף, הופעתה של שייחה מוזה רחוקה מלהיות צנועה באמת: הצבעים העזים, הטוטאל לוק הכולל כאמור טורבן תואם ממנו מבצבץ שיערה באופן מחמיא ולא ממש לפי התקן האיסלמי, הבגדים היקרים באופן מופרז, שלל משקפי השמש האופנתיים הכהים והלוק הכללי המאוד דרמטי, כל אלה רחוקים מענווה ועושה רושם שהיא אפילו משתמשת בהם כדי להעצים את ייחודה. למעשה, ניתן לומר שהיא יצרה לעצמה סגנון המשלב סטייל של כוכבת הוליוודית משנות ה-50 עם אלמנטים מסורתיים מהתרבות המוסלמית. בכל מקרה, הגברת הראשונה של נסיכות קטאר היא אישה בלתי ניתנת להתעלמות ולא רק בגלל הכסף הרב שנילווה אליה כמו הילה. שייחה מוזה (בת 55 ואם לשבעה ילדים!) היא גם היא אישה יפה, שבדרך פלא נראית צעירה יותר משנה לשנה וגם יותר חטובה… אין לי אלא לצטט בהקשר זה את כוכב הטלוויזיה המצרי תוופיק עכאשה, אשר ידוע בחוסר חיבתו למנהיגי קטאר, שנוהג ללעוג לשייחה מוזה על עשרות הניתוחים הפלסטיים שלטענתו עשתה. עיון מדוקדק בתמונות של מוזה לאורך השנים, מראה שמקורות המידע של עכאשה אמינים לחלוטין..
בעולם הגדול כבר הבחינו מזמן בדמותה המסקרנת של שיחה מוזה. לפני שבועיים פרסם מגזין האופנה הרפרס בזאר, את רשימת 100 הנשים הסטייליסטיות ביותר לשנת 2014, ושייחה מוזה מככבת שם (במקום ה-85) לצד אושיות אופנה מפורסמות בהרבה כמו קייט בלאנשט, קייט מוס וקייט מידלטון. אין זו הפעם הראשונה שמוזה מככבת ברשימות מהסוג הזה, אבל כדי להבין עד כמה מודעים לכוחה הפוליטי בעולם הרחב ולא רק לחזותה המרשימה (ונשאלת השאלה: האם באמת ניתן לעשות את ההפרדה?) נציין שכבר בשנת 2007 היא כיכבה ברשימת 100 הנשים המשפיעות ביותר בעולם של המגזין הכלכלי פורבס לצד אנג'לה מרקל, מישל אובמה, הילרי קלינטון וגם ביונסה. הסיבה לכך איננה רק הטייטל שהיא נושאת כאשת האמיר. כבעלת השכלה אקדמאית, שייחה מוזה היא הכוח המניע מאחורי רפורמות רבות במערכת החינוך הקטארית ופעילה בקידום פרויקטים בתחום החינוך ומעמד האישה המוסלמית בעולם הערבי. אחד הפרויקטים החשובים המיוחסים לה הוא הקמת "עיר החינוך" בפאתי הבירה דוחא, אזור אוניברסיטאי שבו נציגויות לכמה ממוסדות ההשכלה המוכרים בעולם, דוגמת אוניברסיטת ג'ורג'טאון הידועה בוושינגטון. לטובת פעילותה זו היא רותמת גם את ערוץ התקשורת הקטארי אל- ג'זירה, שנמצא למעשה בבעלות בעלה וגם עומדת בראש כמה וכמה קרנות סיוע נדיבות דוגמת הקרן לדמוקרטיה, שתפקידה הוא קידום ערכים דמוקרטיים וחופש ביטוי. איך מסתדרות המטרות הנעלות וההומניות הללו, עם הידיעות שקטאר היא ככל הנראה המממנת הראשית של ארגוני הטרור של חמאס וג'יהאד? זו היא שאלה רטורית, שתישאר כנראה ללא מענה.
ההבנה של שייחה מוזה שהסטייל הייחודי שלה מעורר סקרנות ומשרת את מטרותיה הפוליטיות והתדמיתיות של קטאר, הביאו אותה לרתום את כוחה גם לפעילות עסקית נרחבת בתחום האופנה, באמצעות חברת ההשקעות המלכותית Mayhoola שהיא מבעלי השליטה בה והיושבת ראש (בין השאר הם הבעלים של בית הכולבו הבריטי המפורסם הרודס, מותג האופנה של ולנטינו ובעלי אחוזים במותגי התכשיטים טיפאני ובולגרי ובתאגיד הצרפתי LVMH שבבעלותו מותגי על מהיוקרתיים ביותר, דוגמת לואי ויטון, ז'יוונשי, סלין, דיור ופנדי).
במדינה כמו קטאר שבה השליט הוא המדינה והמדינה היא השליט, מדובר למעשה תמיד, בכיס הפרטי של בני משפחת המלוכה. קטאר הצליחה לבנות לעצמה תדמית מערבית מודרנית ומתקדמת מחד, אך גם אקזוטית ונאמנה כביכול למקורותיה האוריינטליים מאידך. שייחה מוזה משרתת מצוין את הנרטיב הזה, כאישה מוסלמית מסורתית, שהיא גם אישה עצמאית וחזקה הפועלת על פי סטנדרטים מערביים. הופעתה המרשימה והבגדים האופנתיים, רק מחזקים את הדימוי הזה והופכים אותו לעוד יותר אטרקטיבי. במשמעות הרחבה מדובר בהרבה מאוד יוקרה, השקעות וכוח כלכלי, ששייחה מוזה עצמה מושכת לממלכה ובסופו של יום בראש ובראשונה לכיסה הפרטי.
* סטייל של כוכבת הוליוודית משנות ה-50 עם אזכורים לתרבות המוסלמית ממנה היא מגיעה
*
*שייחה מוזה בחברת בעלה האמיר הפורש חאמד בן חליפה, בביקור רשמי בצרפת, ביחד עם נשיא צרפת לשעבר סרקוזי ואשתו קרלה ברוני, בכניסה לארמון האליזה בפריס
שייחה מוזה לובשת אך ורק אופנה עילית ומותגי על. לרוב מדובר בקווי הקוטור היקרים ביותר, והדגמים שהוצגו על המסלול עוברים התאמה מיוחדת עבורה ע"פ דרישותיה. בין המותגים שהיא מרבה ללבוש: דיור קוטור, שאנל, ג'ימבטיסטה ואלי, ארמני פריווה וולנטינו (שהמותג כולו נמצא כאמור בבעלותה, באמצעות חברת ההשקעות המלכותית)
* שייחה מוזה לצידה של סופיה מלכת ספרד
* בתוך הממלכה, בבגדים מסורתיים
* שייחה מוזה בחליפה של דיור
*שייחה מוזה בטקס רשמי בצרפת. הפרט המעניין בתמונה, הוא היותה האישה היחידה בחבורת הגברים. מעט מאוד נשים מוסלמיות בארצות האיסלאם תעזנה להצטלם ככה לבד, בין גברים שאינם בני משפחה
תמונות: רויטרס