המהפכה האקולוגית של עולם האופנה

נושא הקיימות הגיע לנקודה שבה הוא כבר לא רק אג'נדה חביבה וגם עולם האופנה מגיב לצורך.

בבית האופנה  Stella McCartney, הראשון להציג אופנה מתוחכמת תחת תנאי הקיימות, מחדדים ומוסיפים למונח "אופנה אקולוגית" את המונח "אופנה אתית" (Ethical Fashion). בתצוגת האופנה לסתיו 2019 התבקש כל מוזמן לתרום עץ, כחלק מיוזמת #ThereSheGrows. בתצוגה הוצגו פריטים מן העולם המשרדי אשר מוחזרו לאקססוריז. תהליך ה upcycling – תהליך שבו הופכים מוצרים חסרי תועלת, בלתי רצויים, פסולת, לחומרים או למוצרים חדשים בעלי ערך ואיכות גבוהים יותר לסביבה. שמלת אוברסייז בצבעי הקשת, תפורה מרצועות של חולצות T ווינטג' הדגימה היטב את העניין.

Stella MCcartney
Stella McCartney Upcycling .צילום: VOGUE

בסוף השבוע שעבר התקיים בארץ פרוייקט Fashion Revolution – חלק מתנועה עולמית שפועלת למען יצירת אלטרנטיבות למותגי אופנה ורשתות אשר מפרות זכויות אדם ועובדות עם חומרים מזיקים לבני אדם ולסביבה. הפרוייקט מבקש להציע מהפכה אחראית וקשובה. התפתחות אישית בייצור ובצרכנות האופנה, תוך ראיית הסביבה והזולת.

בישראל כבר פועלים עשרות מעצבים וסטארטאפים אשר יוצרים בדים ובגדים ברי-קיימא ומשתמשים בגישות חדשניות של מיחזור ו upcycling.

מתחם Wework מארח את פרוייקט Fashion Revolution צילום: גלי שנירר
מתחם Wework מארח את פרוייקט Fashion Revolution צילום: גלי שנירר

 

את הערב פתחה קטיה צזרי, שותפה בכירה ב TAU Investments ג'נבה  – ארגון השקעות עולמי המתמקד בתחום ההלבשה והטקסטיל ומטרתו למנף טכנולוגיות כדי להגביר את היעילות ואת הקיימות "קיים עדיין פער גדול מאוד בין העיסוק הפופולרי באופנה בת קיימא לבין פתרונות בקנה מידה גדול, שיפעלו להמעטת הבזבוז במשאבים וגרוע מכך, לניצול קשה של המשאב האנושי". הארגון פועל להפצת הצורך במשקיעים על-מנת לקדם את הנושא "כל אחד מאיתנו יכול להוביל את הדרך לסגירת הפער".

 קטיה צזרי TAU Investments ומתורגמנית לשפת הסימנים צילום: גלי שנירר

בין המציגים

CHANDALLY – מותג תכשיטים המשלב יוקרה, פיוז'ן ואיכות אותנטית.

שרון פדריני באה ממורשת משפחתית עשירה של צורפים. ילידת ניו-יורק עם שורשים בתימן. רק לאחר עלייתה לארץ הרגישה פדריני את הצורך לשלב בעיצוביה את האלמנט התימני השורשי והיא עושה זאת באמצעות שילוב של טכניקות מסורתיות, לצד מודרניות מתוחכמת עם אמירה אישית. שרון משתמשת במתכות ממוחזרות ובאבנים יקרות שמקורן נבדק והן מחוץ לקונפליקט האלימות והניצול. התוצאה מרהיבה ועושה חשק להמציא תאריך יום-הולדת קרוב. בחנותה בדיזינגוף אוסף כלי עבודה עתיקים של סביה וסבי-סביה, כבמוזיאון פרטי אינטימי ואסתטי.

חנות: דיזינגוף 242 א, תל אביב

WWW.CHANDALLY.COM

Chandally. כלי עבודה משפחתי עתיק. צילום: גלי שנירר
Chandally. כלי עבודה משפחתי עתיק. צילום: גלי שנירר

Suzanne Dekel –  מוצרים אקולוגיים

"אני משוגעת ואני מרגישה שהתחלתי תהליך" כך העידה על עצמה דקל, הולנדית המתגוררת בישראל עם משפחתה "התפטרתי מההיי-טק וגיליתי את האקו-פרינט".

דקל מייבאת צבעים מפרו ובדים שנארגו בנול ייחודי בקטמנדו, נפאל, מבשלת עלים ומטמיעה אותם בתוך הצביעה הטבעית כשהיא מעבירה את זרעי הפיגמנט אל תוך סוגי הבד השונים, כגון משי, פשתן ויוטה. כל אחד מהם יקבל את הצבע באופן מעט שונה, בהתאם לצפיפות סיבי הבד וסוגו.

"אמא שלי היא האינווסטורית הכי גדולה שיש. היא יושבת בהולנד על האינטרנט ומוצאת לי בדים שכבר אי אפשר להשיג. תראי, התיק הזה הוא מפשתן בן 100 שנה" לדקל מבחר צעיפים יפה בצבעי אדמה, שלכת, גזע עץ וענן. כמו-כן היא מוכרת זרעי צבע טבעי לשימוש פרטי ומסבירה לי את מהות המושג "Low-impact" בצביעת בדים יש שימוש בהמון המון מים. בזבוז נוראי. בשטיפה טבעית, לעומת זאת, נדרשים פחות משני ליטר לכ- 4 מטר בד. באופן יחסי, זה חסכוני מאוד!

רוב לקוחותיה בחו"ל, בארץ עדיין לא הפנימו את הצורך בשינוי השיטות המסורתיות והבזבזניות, אם כי יש קהל והוא במגמת צמיחה.

www.suzannedekel.com

Suzanne Dekel "Low Impact Dyeing" צילום: גלי שנירר

Kite.Pride

שני חבר'ה שוויצרים, גולשי רוח – קייט סרף, הימרו על ישראל ופתחו בה את המותג. זה הולך ככה – המון פסולת מצטברת ממצנחי גלישת רוח שיצאו משימוש. גולשים מביאים את המצנח הפסול שלהם ובסטודיו בארץ, בשיתוף פעולה עם מעצבים שונים, מכינים ממנו תיקים: תיקי גב, צ'ימידנים, תיקי נשיאה, תיקי מחשב, ארנקים ועוד. העיצוב מתכתב עם אופנות הגלישה ומשתלב עם סטריט סטייל צעיר ומעודכן.

מותג אחד שתי מטרות: בישראל 12,000 נשים, גברים וילדים במעגל הזנות והניצול המיני. המותג מהווה חוליה שנייה בתהליך השיקום ממעגל הזנות, לאחר המענה הראשוני במוסדות שיקום ייעודיים, בכך שהוא מהווה מקור תעסוקה למשתקמים אלו.

www.kite.pride

 Kite.Pride קולקציית תיקים קטנים לשימושים שונים. צילום: גלי שנירר
Kite.Pride קולקציית תיקים קטנים לשימושים שונים. צילום: גלי שנירר
Kite.Pride. צילום: גלי שנירר
Kite.Pride. צילום: גלי שנירר

Palta 

מיזם אופנה חברתי המייצר פתרונות אופנתיים וטכנולוגיים לאנשים עם וללא מוגבלות שהושק חגיגית בערב המיוחד הזה.

במהלך שירותו הצבאי נפצע שי בידו. בתהליך השיקום בתל השומר הוא נתקל במכונת תפירה – הוא אימץ אותה והיא אותו. Palta בתרגום מספרדית: אבוקדו. הגלעין הוא הגרעין; בכל אחד מאיתנו חבוי דבר-מה מיוחד.

בהעדר יכולת להרים החולצה, ניתן לסרוק הברקוד ולקבל פרטי מידה והרכב בד. Palta צילום: גלי שנירר
בהעדר יכולת להרים החולצה, ניתן לסרוק הברקוד ולקבל פרטי מידה והרכב בד. Palta צילום: גלי שנירר

Palta מציעה אופנה אוניברסלית, הנכונה לתת פתרונות אופנתיים לכל אדם, בכל מקום, בכל גיל ובכל מצב פיזי. חושבת אקולוגית ומיחזורית בכל תהליך הייצור ומספקת עבודה לקהילות מקופחות למען עתיד משכיל וטוב יותר.

תצוגת האופנה של המותג היתה מרגשת ביותר כשעל המסלול הציגו בעלי מוגבלויות שונות את הפתרונות החכמים, היעילים והיפים. כשאתה יושב בכיסא גלגלים, הרבה יותר נוח, למשל, כשיש כיס בגודל תואם לטלפון שלך במורד הירך בואך ברך. תחשבו על זה.

https://paltaclothes.com/

לינק לתצוגת האופנה של Palta:

https://www.facebook.com/palta.clothes/videos/422220575287776/

Palta catwalk צילום: גלי שנירר

Palta catwalk צילום: גלי שנירר

Fashion Revolution Israel  מזוהה עם תנועה עולמית התנדבותית גלובלית, הפועלת בכ-200 מדינות ברחבי העולם, אשר מטרתה לפתח ולעודד קיימות בתעשיית האופנה העולמית ובכך למעשה לצמצם את הנזק הסביבתי והחברתי הנגרם מהבגדים שאנחנו לובשים. מטרתנו היא לעורר מודעות בקרבכם צרכני האופנה וכן לקדם מעצבי אופנה ויזמים הפועלים למען יצירת אסטרטגיות עיסקיות של קיימות בתעשיית האופנה. ישראל הייתה המדינה השלישית בעולם שהצטרפה לתנועה בשנת 2014.