המקצוענים קוראים לזה "מיקסולוגיה", תורת ערבוב וזיקוק משקאות, שיוצרת את המיקסים, או 'קוקטיילים' בלשון העם, שבשנים האחרונות הפכו לחלק מחוויית הבילוי בעולם בכלל ובישראל בפרט. תשכחו מהקוקטיילים שהכרנו בניינטיז עם השמות הסליזיים ("סקס און דה ביץ'" זוכרים?), מטריות הנייר, וקישוטי הסוכר בקצה הכוס. בדיוק כמו עולם האוכל שהופך למתוחכם ומורכב יותר, כך גם הקוקטיילים העכשוויים מסקרנים, טעימים, יצירתיים, ומתאימים לקהל שמעריך חומרי גלם איכותיים, מרחיב את מנעד הטעמים ורוצה להתנסות לא רק בטעמים קולינריים חדשים אלא גם בטעמי אלכוהול מפתיעים.
אחרי שברי קוקטיילים בעולם כמו Dead Rabbit בניו יורק ו- American Bar בלונדון הפכו לשם דבר, ואחרי שברים ישראלים כמו אימפריאל, אבל לא רק, היו מועמדים ואף זכו בפרסים בינלאומיים, וברי קוקטיילים כבשו את סצנת חיי הלילה של תל אביב, עכשיו הגיע תורם של הקוקטיילים להיכנס גם לבתים ולהפוך לחלק מסצנת האירוח.
אז איך מתחילים? המיקסולוג אליעד זמיר,יועץ מיקסולוג של שוופס מטעם בר הקוקטיילים האגדי ג׳ספר ג׳ונס, מספר לנו את כל מה שהמיקסולוגית המתחילה צריכה לדעת:
אז מה זה בעצם קוקטייל?
קוקטייל הוא ערבוב של משקה אלכוהולי עם משקה נוסף אלכוהולי או לא אלכוהולי וקרח. משפחת הקוקטיילים מבוססת כולה על חווית שתיה שהיא חיבור מדויק בין טעמים, טקסטורות וניחוחות. קוקטייל מוצלח עומד על שילוב מדוייק בין שלושה רכיבים: אלכוהול, תוספת וקרח. כדי שהשילוב יהיה מדויק צריך לדעת איזה מבין חמשת הטעמים: מלוח, מתוק, מר, חמוץ ואומאמי לשלב על מנת ליצור הרמוניה של טעמים וניחוחות.
טיפ למארחת: בבואך להכין קוקטייל בבית חשבי על השילוש הקדוש. לא, לא זה מהברית החדשה, אלא זה של עולם הקוקטיילים: אלכוהול, סוכר ומרירות (spirit-sugar-bitters). קוקטייל טוב בנוי על איזון טעמים, כך שבכל שלוק הטעמים צריכים להיות מורגשים, זה בעיקר אומר שהיצירתיות שולטת.
1. קרח:
קרח הוא קצת כמו אוויר – מרכיב חיוני לקוקטייל טוב. כל קוקטייל, אלא אם כן הוא מיועד להיות מוגש חם, טעים הרבה יותר כשהוא קר. קוקטייל ניתן או לשקשק או לערבב, אבל בשני המצבים נשתמש בקרח כי הוא מרכיב חיוני. אבל קרח הוא גם מים ולכן יש בו פוטנציאל לדלל את המשקה ולקלקל את הטעם ולכן יש להקפיד על זמן השקשוק ולהגיש מיד כי לקוקטייל אסור לעמוד.
טיפ קריר: קרח מהמקרר הביתי עובד מצוין לקוקטיילים. איך יודעים שהקוקטייל מספיק קר? כשאגלי זיעה נקווים על השייקר.
2. אלכוהול:
אלכוהול הוא כמובן המרכיב החשוב ביותר בקוקטייל. זה לא ממש מפתיע, אבל איכות חומרי הגלם של קוקטייל חשובה, וההקפדה על איכות האלכוהול היא קריטית. להכנת קוקטיילים כדאי להחזיק בבית לפחות 2-3 מהמשקאות הבאים בהתאם לטעם אישי: וודקה, ג'ין, רום, טקילה, וויסקי, מרטיני (צינזאנו/לילה), קמפרי, עראק (/פאסטיס/אוזו).
טיפ אלכוהולי: כמו כל חלק בקוקטייל, כדאי להכיר את הטעם הנקי.
3. תוספות Toppings:
המרכיב השלישי והחשוב בקוקטיילים הוא התוספת, שמהווה למעשה את הסגירה של המשקה: משקה לא אלכוהולי, מתקתק, מריר או מתובל שמעשיר את טעם האלכוהול בצורה יצירתית ומפתיעה ולמעשה מייצר את הקוקטייל. התוספות שכדאי להחזיק בבית הן: מיץ אשכוליות, מיץ תפוזים, לימונדה, סודה, מי טוניק, ביטר למון, ג'ינגר אייל ומשקאות ייעודיים למיקסרים כמו: שוופס מיול (mule) או שוופס ראשן (Russchian) שמאפשרים לייצר קוקטיילים ידועים ומוכרים בכמה שניות של ערבוב.
טופינג טיפ: אל תפחדי להתנסות או לעשות טעויות. הרבה קוקטיילים מעולים התגלו בטעות. את צעדייך הראשונים בעולם הקוקטיילים אפשר להתחיל עם מיקסרים מוכנים, המיקסרים של שוופס למשל, נגישים מאוד ונכונים מבחינת פרופיל הטעמים והניחוחות, כך שקל לייצר את ההתאמה בינם לבין אלכוהול. Russchian עובד עם וודקה או עם ג'ין. מי טוניק עובדים כמובן עם ג'ין ותוספת לימון, אבל נפלאים גם עם עראק. המיול (Mule), בשילוב וודקה יוצר קוקטייל מדהים כי הוא כבר מגיע עם ג'ינג'ר, ליים ונענע. ההכנה לוקחת לא יותר מכמה שניות: אלכוהול, מיקסר, קרח ונענע או לימון לקישוט – ויש לך קוקטייל שכולם יתפעלו ממנו.
4. קישוטים:
הקישוט, או בשפה המקצועית ה'גארניש' תפקידו להעצים את חווית השתיה מבחינת נראות, ארומה ואסתטיקה. נכון, אפשר לשתות וליהנות גם מקוקטייל לא מקושט, אבל הגארנישים הם אלה שעושים את הקוקטייל ל"וואוו". גם כאן יצירתיות היא הכול ואין כמעט תוספת שלא הולכת בהנחה שהטעמים משתלבים. זה יכול להיות ירקות, פירות, תבלינים וכל דבר אחר שיחמיא למשקה. לג'ין וטוניק למשל יתאים מגוון של מועמדים למרכיב שלישי: סלסול מלפפון, פרוסת לימון, או צ'ילי הבחירה בידכם.
טיפ קישוט: להתחיל עם קליפות ארומטיות – תפוזים, לימונים, קלמנטינות, מלפפונים, אפשר גם סלרי ועשבי תיבול כמו נענע או תימין. למעשה כל דבר במטבח יכול להיות גרניש, אבל הוא חייב להיות מכוון מטרה, כי הדיוק הכרחי. זכרו שגם הריח או האוכל המוגש בצד הקוקטייל הם סוג של גרניש – כי הם משפיעים על חווית השתייה. עם מיקסרים העבודה של הגרנישים פשוטה יותר כי המיקסרים המוכנים כבר מגיעים מתובלים, לוודקה ראשן לדוגמא אפשר להוסיף פירות יער או גרעיני רימון מלמעלה או מקל קינמון ולא צריך יותר, עם וודקה מיול בגלל התיבול של הליים יתאימו קליפות הדרים, למשל סלסול קליפת תפוזים או לחלופין צרור קטן של נענע או למון גראס, או סלסול מלפפון יעצימו את הליים.
5. קשים:
קוקטיילים נקשרים לנו עם קשים, אלא שקש מרחיק את חוויית הקוקטייל שהיא גם חוויה של ניחוחות, לכן אם בכל זאת החלטתם על קש, קצרו אותו כמה שיותר, שיבלוט כמה שפחות מעל הכוס
ומה הטיפ הכי חשוב? לזכור שבקוקטיילים תמיד כדאי להעז ולהפתיע, יצירתיות היא שם המשחק.
מתכוני קוקטיילים קלילים מכים לכן באתר שוופס >> הכנסו