הכל על גישור לגירושין, גם כמה זה עולה…

למה לנו ללכת לגישור?IMG_8253-Edit - קטן

עד לפני מספר שנים הדרך עד לקבלת הגט המיוחל עברה בבית הדין הרבני ו/או בבית המשפט לענייני משפחה, וזאת בשני אופנים עיקריים: בדרך של מלחמה מיוצגים ע"י עורכי דין או טוענים רבניים, או באמצעות הגעה להסכם, לעיתים כאשר בני הזוג מיוצגים ולעיתים אף כשאינם מיוצגים.

 עם השנים התרחבו האפשרויות להגעה להסכם בין שני בני הזוג כך שניתן להקדים להליך המשפטי הליכים וולונטריים, בהם גם תהליך של גישור לגירושין.

 להליך הגישור לגירושין יתרונות רבים:

 v     זהו הליך זול– בהליך זה תשלמו כעשירית משכר טרחתם של שני עו"ד אשר ייצגו כל אחד מכם בתביעה משפטית אחת, או פחות מזה.

v     זהו הליך נגיש– הליך זה מתאים את עצמו למגבלות הזמן שלכם בעבודה ועם הילדים ונקבע בהתאם ללו"ז שלכם.

v     זהו הליך מהיר– הוא לא מתמשך לאורך שנים, ואינו בודק את יכולתכם לעמוד בתנאי לחץ לאורך זמן. לעיתים מתקיימים בו מפגשים חד שבועיים, ולעיתים פחות או יותר, הכל בהתאם לקצב ולצרכים שלכם. ברוב המקרים הוא מסתיים תוך שלושה חודשים בלבד.

v     בהליך זה ישמע קולכם בישירות– אתם הם אלו שמדברים ומעלים את הצרכים שלכם ולא עוה"ד מדברים בשמכם. אתם גם אלו שתסכימו על תוצאות ההליך ולא פונקציות אחרות יקבעו את עתידכם כגון בית המשפט.

v     הליך הממזער את הפגיעה בילדים– בכל המקרים בהם יש לבני הזוג ילדים קטינים או בגירים, הם מושפעים מגירושי הוריהם. ככל שתהליך הגירושין  לוחמני וממושך יותר, תעלה מידת הפגיעה בילדיכם. ככל שההליך קצר ונכון יותר, תצמצמו את הפגיעה בילדיכם.

v     הליך גמיש ובעל פתרונות יצירתיים– היות וכל ההסכמות בהליך הגישור הן תוצאה של עבודת הצדדים, ניתן להגיע להסכמות לא קונבנציונליות שמתאימות בדיוק לאפיונים המיוחדים שלכם ושל ילדיכם.

תפקיד המגשר המשמש בהליך הגישור כגורם שלישי ונטרלי, הוא לסייע לבני הזוג להפריד בין הרגשות המציפים הגועשים בהם, לבין הסכמות שקולות ואופטימליות ביחס לעתידם ועתיד ילדיהם.

בנוסף, בשל האווירה הקיימת בחדר הגישור שבסיסה הוא שותפות, תמיכה ומניעת הסלמה, יש ביכולת ההורים אפשרות לבנות את בסיסה של מערכת הורית עתידית, משותפת, אופטימלית ומתפקדת.

לאיזה זוג מתאים גישור?

 גישור לא מתאים לכל זוג ולמרות זאת כדאי לכל זוג לנסותו. הסיבה לכך היא שזוג שיצליח לסיים את הליך הגישור לגירושין בהסכם גירושין חתום ומאושר ע"י בית משפט לענייני משפחה, הרוויח בענק, בעוד שההפסד של שזוג שלא הצליח להגיע בגישור להסכמות אינו רב, לא מבחינה הפסד כלכלי וגם לא מבחינות אחרות.

 אלו התנאים המקדמיים שעשויים לנבא הצלחה של בני זוג בהליך הגישור לגירושין:

 v     הבנה והשלמה של שני בני הזוג עם עובדת הגירושין– אם אחד מבני הזוג מגיע לגישור במטרה להחזיר את בן/ת זוגו לחיקו, הגישור עלול להיכשל. זהו מצב שבו מצד אחד מגיע בן/ת זוג "מבושל" להגיע להסכם גירושין, ומצד שני מגיע בן/ת זוג מהסס, חושש ועדיין מקווה לשקם את הזוגיות. כאשר המקום בו נמצא כל בן זוג שונה וכן הציפיות והמטרות שונות גם כן, יהיה קשה בשלב זה להגיע להסכמות.

v     רמת קונפליקט במצב של שליטה– למרות שקיימת מתיחות ויש כעסים בין בני הזוג, הם מסוגלים לשתף פעולה ולהיות אפקטיביים בזמן הליך הגישור.

v     קיומו של ערוץ תקשורתי בין בני הזוג– כאן בני הזוג מבינים זה את זה בבהירות, מדברים בישירות האחד לשני, ומאמינים לדברי האחר.

v     רצון הדדי למזער את הפגיעה בילדים– הבנה משותפת שככל שתהליך הגירושין יהיה כמה שפחות לוחמני, הילדים יפגעו פחות, וגם בני הזוג ירוויחו אפשרות לקיים מערכת יחסים הוריים מיטבית בעתיד.

v     חשיפה לייעוץ משפטי אופטימלי ולא תוקפני ו/או לוחמני– באם פנייה לייעוץ משפטי בכל שלב של הגישור תעודד את הפסקתו ומעבר לערכאות משפטיות, הרי שהייעוץ המשפטי שהתקבל חיבל בתהליך ולא קידם אותו. הכוונה בייעוץ משפטי אופטימלי היא להגיע לעו"ד שהוא בעד גישור, שיקרא את ההסכם, יפגוש את בן הזוג וישמע את הסיפור שלו, ולאחר ששמע אותו/ה יאמר מה הוא חושב על "הרווחים" ו"ההפסדים" של אותו צד בהסכם, ובאם יש נושאים לדעתו שדורשים שיפור.

 

איזה מגשר/ת נבחר?

 יש בני זוג שחשוב להם שיהיה מגשר גבר ואחרים מעדיפים מגשרת אישה. לעניות דעתי, הסיבה בגללה תבחרו מגשר/ת מסוימים קשורה דווקא לעולם המדעים והיא כימיה. לדעתי, באין כימיה בין המגשר/ת למגושרים ההסתברות להצלחת הגישור פוחתת.

חשוב שהמגשר/ת יהיו קשובים לשני בני הזוג ויוכלו להכיל אותם, היות והמגשר/ת מלווים את המגושרים באחת התקופות הקשות בחייהם, תקופה משברית בהגדרתה. באמצעות הליך הגישור נפתחים אצל בני הזוג פצעים כואבים והם נדרשים במצבם  לקבל החלטות משמעותיות לגבי עתידם ועתיד ילדיהם וזה כואב, אפילו כואב מאוד.

ללא חיבור חיובי בין המגושרים למגשר/ת ובעיקר ללא יחסי אמון ביניהם, כדאי להם לבחור מגשר/ת אחרים.

כמה זה עולה?

לתהליך הגישור שני חלקים עיקריים: שעות הגישור והסכם הגירושין.

עבור שעת גישור תשלמו כ- 600 ₪ ומעלה פלוס מע"מ (שימו לב, הכוונה לשעת גישור ולא למפגש). ככל שהגישור יתארך ותתקשו להגיע להסכמות, כך תשלמו מן הסתם יותר.

 שימו לב, יש מגשרים המחייבים עבור שיחות טלפון שארכו יותר ממספר דקות.

 עבור הסכם הגירושין תשלמו כ- 6,000 ₪ ומעלה פלוס מע"מ.  בד"כ התשלום עבור הסכם הגישור יהיה בהתאם למורכבותו. ככל שיהיו לכם יותר נכסי נדל"ן ונכסים אחרים כגון חברות, וככל שתגיעו להסכמות לא שגרתיות, יצטרך עוה"ד להשקיע יותר שעות בכתיבת ההסכם, ולכן שכר טרחתו יגזר בהתאם.

לסיכום

חשוב להגיע לגישור לאחר שעשיתם שיעורי בית ויש בכם את הרצון להתנסות בתהליך וההבנה שתעשו הכל כדי להגיע אל סופו, אל חתימה על הסכם הגישור לגירושין.

תהליך הגישור דורש מבני הזוג פתיחות, יושרה, אמון, כבוד ההדדי, התחשבות, גמישות, סבלנות והבנה.

בעזרת מגשר/ת שהרגשתם כלפיהם כימיה ואמון, תוכלו לצלוח את האתגרים שמעמיד בפניכם הליך הגישור לגירושין, להגיע להסכם ולהישאר הורים מיטיבים גם כאשר אתם כבר לא בני זוג.

אל תשכחו, הגישור הוא רק מסע, היעד הוא מערכת היחסים הטובה שלאחריו.

אורנה שפטר, עו"ד ומגשרת זוגית ומשפחתית, רחוב היצירה 3 ר"ג, orna@shpetter-law.co.il
טל': 050-5794548 03-6962453,

מאמרים נוספים בנושא גישור גירושין אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/

אורנה שפטר
שמי אורנה שפטר, אני עו"ד ועובדת סוציאלית, עוסקת בגישור גירושין, גישור זוגי וגישור משפחתי, ומנחה קבוצות של נשים וגברים בתהליכי פרידה וגירושין. נשואה, אם לשני בנים ובת. משרדי נמצא בר"ג, מקבלת גם ברמת השרון. הבלוג משלב בין מידע משפטי, סיפורים מחדר הגישור, מקבוצות התמיכה ומחיי. מאמרים נוספים בנושא גישור גירושין ועוד אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/