נתקלתי בסרטון שאינו מעביר רק טקסט פמיניסטי נוקב אלא מהווה קפיצת מדרגה בהעברת מסרים: היי אשה. קמיל ריינוויל בת ה-22 כתבה וסינתיה ניקסון (מירנדה מ"סקס והעיר הגדולה") מדקלמת. זה לא שמחפיצים אותנו ואנחנו משתחררות מזה. זה לא שפעם ניסינו למצוא חן בעיני הגברים ונכנענו להם והנה כיום אנחנו חופשיות או משתדלות להיות חופשיות מזה. זה כנראה הרבה יותר מורכב ולכאן נכנסת ההתפעלות שלי מהטקסט החדש והמצוין של קמיל, האשה הכה צעירה.
הזעקה היא זעקה על אמביוולנטיות, כי אין קללה גרועה מחיים שהם אמביוולנטיים, מלאי סתירה ומסרים כפולים. אמביוולנטיות זה למלא ולרוקן, לסרוג ולפרום ובגדול – להיות מסורס. במקום כלשהו זה יותר גרוע ממסר נקי שמזמין אותנו להתקשט ולהצטעצע כדי למצוא חן. הרבה יותר גרוע. המין הנשי הולך מדחי אל דחי וקמיל מסירה את הכיסוי המאוד נוח שלנו, הנשים, שמפנות אצבע מאשימה לעולם הגברים כאילו ידענו מה אנחנו רוצות. אז זהו, שלא ממש. הטקסט "Be a lady they said" מדבר עלינו. על האימהות שהיו לנו ועל האימהות שאנחנו. האימהות, האחיות, החברות, הבוסיות ואפילו המדריכות והמורות ובכלל – כל תפקידי הסמכות שאי פעם נטלנו וכנראה ניטול. אנחנו מבולבלות לאללה וכבר קצת קשה להטיל את האחריות מחוץ לשבט האמזונות, כי לפעמים זרע הפורענות נובט בתוכנו.
[youtube WvRFsA8rVhQ nolink]
הטקסט הנפלא שמדקלמת סינתיה:
"היי ליידי, הם אמרו. החצאית שלך קצרה מדי. החצאית שלך ארוכה מדי. המכנסיים שלך הדוקים מדי, אל תראי כל כך הרבה עור, אל תראי את הירכיים שלך, אל תראי את החזה שלך, אל תראי את המחשוף, את הכתפיים, תתכסי. תשאירי משהו ליד הדמיון. התלבשי בצניעות אל תהיי פתיינית, גברים לא יכולים לשלוט בעצמם. יש להם צרכים. את נראית מוזנחת, תראי קצת עור, תיראי סקסית, תיראי לוהטת, אל תהיי כל כך פרובוקטיבית, את מזמינה את זה. תלבשי שחור, תנעלי עקבים, את יותר מדי לבושה, את פחות מדי לבושה, אל תלבשי את מכנסי הטריינינג, את נראית כאילו לא אכפת לך.
היי ליידי, הם אמרו, הסירי את שיער הגוף שלך, גלחי את רגליים, גלחי את בתי השחי, גלחי את קו הביקיני, הסירי בשעווה שיער פנים ושיער ידיים, הסירי שיער גבות, שפם. הבהירי את זה ואת זה, הבהירי את העור שלך. שזפי את העור שלך. כסי את קווי המתיחה, עבי את שפתייך, תעשי בוטוקס לקמטים, הרימי את הפנים, שאבי שומן בטן, הרזי את הירכיים שלך, תעשי הרמת חזה. תהיי טבעית. היי את. היי אותנטית. היי בטוחה בעצמך. את מתאמצת יותר מדי. את נראית עשויה מדי. גברים לא אוהבים נשים שמתאמצות יותר מדי.
צילום מסך מתוך הסרטון
"היי ליידי, הם אמרו, שימי מייקאפ, כסי בקונסילר את הפגמים, הדגישי את עצמות הלחיים, צבעי את העפעפיים, מלאי את הגבות, תאריכי ריסים, צבעי את השפתיים, שימי פודרה, סומק, ברונזה, הבהירי.
השיער שלך קצר מדי. השיער שלך ארוך מדי. הקצוות שלך מפוצלים. הבהירי את השיער שלך. רואים לך את השורשים. תצבעי את השיער שלך. א בכחול. זה נראה לא טבעי. תיראי חסרת גיל. אל תזדקני. נשים לא מזדקנות. זקנה זה מכוער. גברים לא אהובים מכוער.
היי ליידי הם אמרו. תשמרי את עצמך. היי טהורה. היי בתולית. אל תדברי על סקס. אל תפלרטטי. אל תהיי זנותית. אל תזדייני עם כל מיני. אל תאבדי את הכבוד שלך. אל תשכבי עם הרבה גברים. אל תתני את עצמך. גברים לא אוהבים שרמוטות. אל תתחסדי. אל תהיי לחוצה כל כך. תפרגני לעצמך קצת כיף. תחייכי יותר. תענגי גברים. תהיי מנוסה. תהיי תמימה. תהיי מלוכלכת. תהיי בתולית. תהיי סקסית. תהיי קולית. אל תהיי כמו אחרות.
"היי ליידי, הם אמרו. אל תדברי בקול רם. אל תדברי יותר מדי. אל תתפסי יותר מדי מקום. אל תשבי ככה. אל תעמדי ככה. אל תהיי מאיימת. למה את כל כך אומללה? אל תהיי כלבה. אל תהיי שתלטנית. אל תהיי אסרטיבית. אל תתנהגי באופן מוגזם. אל תהיי כל כך אמוציונלית. אל תבכי. אל תצרחי. אל תקללי. תהיי פאסיבית. תהיי צייתנית. תבליגי על הכאב. תרצי. אל תתלונני. היי ישרה אתו. תנפחי לו את האגו. תגרמי לו להידלק עלייך. גברים אוהבים את מה שהם לא יכולים להשיג. אל תתמסרי. תגרמי לו לעבוד בשביל זה. גברים אוהבים את המרדף. תקפלי את הבגדים שלו. תבשלי לו. דאגי שיהיה שמח. זוהי עבודה של אישה. את תהיי אישה טובה בבוא היום. תאמצי את שם המשפחה שלו. הוספת מקף בין שמת לשמו? פמיניסטית משוגעת. תעשי לו ילדים. את לא רוצה ילדים? יום אחד תרצי. תשני את דעתך.
"היי ליידי, הם אמרו. אל תיאנסי. הגני על עצמך. אל תשתי יותר מדי. אל תלכי לבדך. אל תסתובבי מאוחר מדי. אל תתלבשי ככה. אל תחשפי יותר מדי. אל תשתכרי. אל תפקירי את המשקה שלך. לכי עם עוד מישהו. לכי איפה שיש תאורה. הישארי בשכונות הבטוחות. תגידי למישהו לאן את הולכת. קחי ספריי פלפל. קני משרוקית אונס. תחזיקי את המפתחות שלך כמו כלי נשק. קחי קורס להגנה עצמית. תבדקי את תא המטען שלך. תנעלי את הדלתות שלך. אל תצאי לבלות לבדך. אל תצרי קשר עין. אל תעפעפי. אל תיראי קלה להשגה. אל תמשכי תשומת לב. אל תעבדי עד מאוחר. אל תספרי בדיחות גסות. אל תחייכי לזרים. אל תצאי בלילה. אל תסמכי על אף אחד. אל תגידי כן. אל תגידי לא.
פשוט היי ליידי הם אמרו.
צילום מסך מתוך הסרטון
הטקסט מותיר אותנו מבולבלות וזוהי מטרתו. אי אפשר לקיים את כל ההוראות. הוא כותב ומוחק ובונה ובועט באותם דברים. משתק אותנו. אומר לנו שבסופו של יום, אין לנו איפה להיות או מי להיות. גם אם לא נפסיק לזוז, בסוף ניורט על ידי אלה או אלה. השורה התחתונה היא שקשה עד אי אפשר להיות ליידי, שלא לומר להתקיים כאשה, בעולמנו המתקדם לכאורה. ולא רק שקשה להיות אשה, אנחנו עובדות קשה בלעשות ולמחוק, לקחת צד ולעבור צד, לצעוד בתוך אג'נדה מסוימת ולעבור לאג'נדה אחרת. מה שמאד בולט בדבריה של קמיל הוא תפקידו של הגבר בסצנת הליידי ש"הם" אומרים "לנו" להיות. בסופו של דבר, עם כל שחרור האשה, הפמיניזם ותנועת metoo#, כל מה שאומרים לנו לעשות נועד להתמקם אל מול הגבר.
וכאן יש שתי אפשרויות. או להשיג אותו או להביס אותו. או לרתק אותו או להרחיק אותו. להצטרף לחייו או לברוח מהם. להתקבל או להישמר. בשני המקרים יש שגיאה בסיסית ותהומית. כנראה שלהיות ליידי, על כל הפרשנות הפרו פמיניסטית או האנטי פמיניסטית – זה תמיד בהקשר לגבר. זה אף פעם לא באמת כדי לחיות את חיינו כי בעולם המנוהל על ידי גברים, קשה לנו לתפוס שינוי של ממש שבו אנחנו לא עושות לא ככה ולא ככה לעומתם. למענם או נגדם. בדיוק כפי שאנחנו לומדות לנהוג כדי להגיע מנקודה אחת לאחרת, בלי קשר למיננו ולמין הנהגים האחרים על הכביש, כנראה שכך נצטרך ביום מן הימים לחיות את מי שאנחנו, לרבות אופנה וסמכות וקריירה וזוגיות ושאר הסעיפים שקמיל נוגעת בהם ומגישה לנו.
להיות אישה בראש ובראשונה זה כנראה לא כל כך להיות ליידי. מי צריך את התואר המזויף הזה כשהוא או זנותי או נרגן? מי בכלל רוצה להיות ליידי? אני לא. אני מוכנה לקום בבוקר ולעלות על טריינינג שהוא גם נוח וגם יפה בעיניים שלי שהשתחררו מכל השפעה גברית אפשרית. ולצבוע או להשאיר טבעי בהתאמה את הגבות או את שיער ראשי. אישה משוחררת היא לא גטו שנלחם בגטאות אחרים. אישה משוחררת אינה בשום דיאלוג עם שום גטו. יש לנו דרך כל כך ארוכה ללכת עד שם שאפשר לומר שאפילו את האופק עוד לא רואים.
לסיום, אני רוצה להזכיר קליפ עם אג'נדה נשית מאירלנד, "ספוקן וורד", שהטקסט נכתב בידי סאשה טרפוז ושם היא מדברת על רוח הלחימה של האישה האירית ובזהירות אומר שמדובר באשה בכלל. הטקסט מדבר על הדרך שנשים צריכות לעבור ולא על המודל הנשי שכנראה אין כזה. האומה הענקית שלנו נבנתה על אומץ ושרידות אומרת נטאשה. על נשים שלחמו עם ארוחות ביתיות ובחוט ומחט. רק שתי השורות הללו מעבירות בי צמרמורת כי במקום להסתכל על תמונת מצב עגומה ובלתי אפשרית, טקסט הנשים הלוחמות מתייחס לרוח הלחימה של האשה ומנסה ללכוד אותה ולשרטט אותה. הטקסט מצדיע לאשה שאולי פעם היתה כנועה אבל בחרה להיחלץ מזה. שם אין אמביוולנטיות. ברור שיש גדודים של נשים לא משוחררות שניסו "להיות ליידי" כדבריה של קמיל. ובכל זאת, יש פה עוד צד שקמיל אולי צריכה להקשיב לו כדי לתת לנו תמונת מצב פחות עגומה.זוהי תמונת המאבק שהוא לא פשטני והוא לא 'תהיי את' או 'תמצאי חן' אלא "צאי מהתבניות באשר הן'. לצאת מתבנית בין אם היא מעצבת אותך כסמל מין או כבתולה חסודה – זה הניצחון.
[youtube vhXTIHS3Gso nolink]
Women in Ireland have never had it better and so they say: see, our great nation was built on courage and resilience” modeled after the builders and the fixers, the kind of women who fought with home cooked meals and needle and thread, the kind that lined the streets so that they could fight with a voting ballot. The ones who refused to accept that their story stops here
Natasha Serfous