הולה אקוודור – הגענו!

בחורה עם מחשב נייד

 

דן לב, יוראי ליברמן ודקלה מלמוד בנסיעה קולינרית לאקוודור
דן לב, יוראי ליברמן ודקלה מלמוד בנסיעה קולינרית לאקוודור

 

הולה אקוודור – הגענו!

אחרי 25 שעות של טיסות והמתנה בשדות תעופה, נחתנו סופסוף אתמול בקיטו, אקוודור. קיטו קיבלה אותנו עם שמש חמה ועם נציגים של משרד החוץ ומשרד התיירות שמתלווים אלינו לכל הנסיעה הזו. לא היה לנו רגע אחד של מנוחה והתאפסות. היה לנו עיכוב בטיסה שיצאה ממדריד והזמן שתכננו לנוח ולהתארגן, נשאר רק חלום רחוק. השף הראשון של פרויקט Colorfood מחכה לנו למטה. אנחנו עולים לחדרים, מניחים את הציוד, מקלחת צרפתית ויאללה… נכנסים לעניינים!

~~~~~~~

 

מתארגנים עם הצוות ממשרד התיירות ומשרד החוץ לקראת הצילומים של קולורפוד במלון Casa Gangotena
מתארגנים עם הצוות ממשרד התיירות ומשרד החוץ לקראת הצילומים של קולורפוד במלון Casa Gangotena

 

יצאנו לנסיעה הקולינרית המשוגעת הזו שלושה: דן לב, צלם האוכל והשף שנוסע כדי לצלם 12 שפים מקומיים לפרויקט הצילום האמנותי Colorfood. אני נוסעת כדי לערוך ארוחה של החברים של דקלה, המחברת בין ישראלים ואקוודוריאנים שלא מכירים זה את זה ויוראי ליברמן צלם דוקומנטרי שמתעד את הנסיעה הזו לסרט דוקומנטרי.

 

מתארגנים להכנת הקולורפוד הראשון באקוודור עם שף אניסטו
מתארגנים להכנת הקולורפוד הראשון באקוודור עם שף אניסטו

 

פעם ראשונה שאני רואה מקרוב איך מצלמים קולורפוד


בפאטיו היפהפה של מלון Casa Gangotena  בכיכר העיר העתיקה של קיטו, אנחנו מתחילים להכין את הסט לצילומים של פרויקט קולורפוד של דן. קולורפוד Colorfood הוא מיזם אמנותי קולינארי המחבר בין צלם ושף, שיוצרים יחד דרך צבע והשראה, יצירה אישית חדשה. כל שף בוחר צבע ומביא איתו תמונת השראה, ויחד עם דן, הם יוצרים יצירה מצולמת חדשה מחומרי גלם בצבע הנבחר. את היצירה החדשה מציגים לצד תמונת ההשראה בתערוכה ובקרוב גם בספר. דן כבר עשה קולורפוד בכמה מדינות בעולם וצילם מעל 150 שפים, אבל עבור יוראי ועבורי זו הפעם הראשונה שאנחנו חלק מהתהליך. ולמרות כל ההכנה וההיכרות המקדימה, אני לא יודעת באמת למה לצפות.

 

 

תמונת ההשראה לקולורפוד של שף חואן חוזה אניסטו
תמונת ההשראה לקולורפוד של שף חואן חוזה אניסטו

 

פוגשים את השף הראשון – חואן חוזה אניסטו


השף הראשון שמחכה לנו הוא חואן חוזה אניסטו, שף צעיר שהגיע במיוחד מהג'ונגל של האמזונס והביא יחד איתו חומרי גלם ייחודיים לאיזור שאיתם הוא מבשל. הוא ערך מחקר מקיף על הקולינריה והגסטורונומיה של האמזונס ואת המחקר הוא הוציא בספר שכולל תחקיר, חומרי גלם וגם כמה מתכונים.

אניסטו מוציא על השולחן כמה עלי דקל, עלי תבלין שמריחים כמו שום, כמה פלפלי צ'ילי חריפים אדומים וצהובים, קקאו לבן עם טעם שמאוד מזכיר שקדים, ומתוך קופסה אחת סגורה הוא מוציא שלוש תולעים צהובות, שהן חלק בלתי נפרד מהתפריט האמזוני. שף אניסטו אומר שהוא לא ממש אוהב לאכול אותן חיות אלא מעדיף לבשל אותן ומציב לנו תנאי בחיוך – אני עושה קולורפוד רק אם אתם אוכלים בסוף את  התולעים!

חואן חוזה אניסטו עם חומרי הגלם מהג'ונגל והתולעת
חואן חוזה אניסטו עם חומרי הגלם מהג'ונגל והתולעת

פותחים על המחשב את תמונת ההשראה שבחר אניסטו ומתתחילים לבנות את היצירה החדשה מחומרי הגלם שאניסטו בחר. העבודה מאוד דינאמית, היצירה מתחילה בצורה אחרת ופתאום מקבלת תפנית. "אני רוצה אש. בוא נדליק את הזרדים האלה בקערה", אומר דן ןאנחנו הולכים להביא נר שיוסיף עשן לתמונה. "ואולי קצת גשם? בואו נטפטף מים על העלים שזה ירגיש כמו גשם". וכך מתקדמת לה היצירה עד שגם שף אניסטו וגם דן מרוצים מהתוצאה.

עובדים על הקולורפוד של שף חואן חוזה אניסטו. אולי נוסיף קצת אש?
עובדים על הקולורפוד של שף חואן חוזה אניסטו. אולי נוסיף קצת אש?
מחליפים מתנות בין הצלם והשף דן לב לשף חואן חוזה אניסטו
מחליפים מתנות בין הצלם והשף דן לב לשף חואן חוזה אניסטו

בסוף היצירה אנחנו מתחבקים ומחליפים מתנות. שף אניסטו מעניק לדן במתנה את הספר שלו על האמזונס ואנחנו מעניקים לו את הסינרים ששלחה איתנו מהארץ איילת הלוחשת לסירים מקיבוץ עינת. שנייה לפני שאנחנו נפרדים מאניסטו, אני מתבוננת בו. בקעקועים ובשרשראות שמכסות את גופו וחושבת לעצמי שזה מדהים לראות שף שמחובר כל כך למסורת של האמזונס,  לתרבות ולאוכל שהם מבחינתו הבסיס של התרבות האקוודוריאנית. "האוכל של האמזונס הור תרבות נכחדת. אבל היא לא העבר של אקוודור. היא לא ההווה של אקוודור. היא העתיד של אקוודור" מסכם לנו אניסטו.

 

~~~~~~~

 

השף האינדיאני סמואל אורטגה והכובע המדליק שלו
השף האינדיאני סמואל אורטגה והכובע המדליק שלו

השף הבא – שף סמואל אורטגה

שף אורטגה הוא אינדיאני אמיתי מההרים של אקוודור ומגיע בטיסה מדרום המדינה. לא הרשו לו להעלות על הטיסה מאכלים או חומרי גלם והוא מגיע אל הסט שלנו רק עם תחפושות מסורתיות, עם כלי חימר מעניינים בהם הם מגישים את המנות בטקסים ובחגים, ועם תלבושת מסורתית ששובה את ליבנו. פונצ'ו שחור ארוג שלוקח מספר חודשים להכין וכובע יפהפה מעור של פרות. אנחנו עפים על הלוק שלו, ועוד יותר עפים על הכובע הזה.

דן וסמואל אורטגה חושבים איך להוסיף אוכל לכלים והתלבושות
דן וסמואל אורטגה חושבים איך להוסיף אוכל לכלים והתלבושות

 

אבל תלבושות וכלים זה לא מספיק… אנחנו מצלמים פרויקט של אוכל. מה עושים?
דן שואל ומתחקר את אורטגה מה מגישים בתוך הקעריות שהביא איתו, ובאלתור של רגע אנחנו מציעים לו להיכנס אל המטבח של המלון ולהכין את המנות.
שף אמיליו דלמאו, השף הראשי של מסעדת המלון casa gangotena מקבל אותנו בשמחה ובנדיבות לתוך המטבח שלו, ומאפשר לאורטגה להכין את המנות המסורתיות המוגשות בטקס. חצי שעה לאחר מכן, עומדת לה יצירה חדשה של קולורפוד, עם תלבושות, עם כלי חרס מרהיבים ועם מנות מיוחדות שהוכנו במקום.

שף אמיליו דלמאו, השף של מסעדת המלון מכניס אותנו אל המטבח שלו
שף אמיליו דלמאו, השף של מסעדת המלון מכניס אותנו אל המטבח שלו
שף סמואל אורטגה יוצר את הקולורפוד שלו
שף סמואל אורטגה יוצר את הקולורפוד שלו

 

~~~~~~~

סיימנו את יום הצילומים הארוך בשעת ערב מאוחרת. החושך כבר ירד והגשם שמגיע בכל יום אחר הצהרים כבר הרטיב את כיכר העיר העתיקה. מקלחת זריזה ויורדים אל הבר של המלון לקוקטייל של לפני ארוחת הערב. שני ברמנים מוכשרים מכינים לנו קוקטיילים מרהיהים ביופים וביצירתיות שלהם. הראש שלנו מסוחרר מהגובה של קיטו, מיום העבודה הארוך ובעיקר מהרעב ואנחנו נכנסים אל מסעדת המלון.

קוקטיילים בבר של מלון Casa Gangotena

מנת הסביצ'ה המפורסמת של אקוודור במסעדת Casa Gangotena
מנת הסביצ'ה המפורסמת של אקוודור במסעדת Casa Gangotena

מסעדת Casa Gangotena


המלצרית שמגישה לנו תפריטים קצת מופתעת, כשאנחנו מחזירים לה אותם ומבקשים ממנה שתגיד לשף שאנחנו סומכים עליו שיבחר עבורנו את המנות ומחכים לארוחת טעימות. בזו אחר זו יוצאות אל השולחן מנות שהן כמו יצירות אמנות, בצבעים, בטקסטורות, בחומרי הגלם המיוחדים.
שף אמיליו דלמאו, הוא שף המסעדה, והשף הראשי המארח אותנו במסע הקולינארי הזה. הוא היה שף של רשת מלונות גדולה, שף של מלון בגלפגוס וכבר שנתיים הוא השף הראשי של המסעדה היוקרתית הזו. ביום רביעי אמיליו לוקח חופש ומתלווה אל דן לב ואל ערן חיון ויחד הם יערכו קניות ויבשלו את הארוחה של החברים של דקלה. אני כבר סקרנית לראות איזה מנות יצאו מהמיקס הישראלי-אקוודוריאני הזה.

קינוח מרהיב ביופיו וטעים בצורה לא הגיונית במסעדת Casa Gangotena
קינוח מרהיב ביופיו וטעים בצורה לא הגיונית במסעדת Casa Gangotena

 

סיימנו את היום קצת בהשתאות. לא מאמינים שצברנו כל כך הרבה חוויות בכל כך מעט זמן,
והיינו צריכים לצבוט את עצמנו כדי להאמין – הי, אנחנו באמת באקוודור!

עוד חוויות מהנסיעה שלנו לאקוודור בהמשך, ואם אן לכם סבלנות לכחות לבלוג היומי, אתם מוזמנים להצטרף אלינו לחוויה מטורפת, מרתקת, מרגשת ומסקרנת וללוות אותנו ממש פה, בפייסבוק ובאינסטגרם.

~~~~~~~

תודה לכל השותפים שלנו לדרך:
שגרירות אקוודור בישראל, משרד התיירות של אקוודור, משרד החוץ של אקוודור, מטרופוליטן חברת התיירות, חברת התעופה אייר אירופה AirEuropa, חברת השוקולד PACARI.
Embajada de Ecuador en Israel AirEuropa #visitEcuador #ColorfoodEcuador #aireuropa #colorfood_the_project #dikla_friends
Embajada de Ecuador en Israel החברים של דקלה – ארוחות שף שמחברות בין אנשים Colorfood

תודה לשותפי התוכן שלנו:
איילת  הלוחשת לסירים קיבוץ עינת ואילן, יהודה ויעל מחברת הנמל שבזכותם הארוחה מתקיימת.

ותודה למפנקים:
פספורטקארד, יקב פלטר, אקרמן שמן זית, המפות של art de maison ודליה ישראלי על השרשראות.