הדתיות החדשות/חן ארצי סרור

1

הוצאת ידיעות ספרים שאוהבים

המאה ה-21, פייסבוק, מחאת ה-metoo# – בעידן שבו נשים לומדות, עובדות ונושאות תפקידים בכירים, איך העולם הדתי מתמודד עם השינויים הרבים והשאלות שהם מציבים כלפי היהדות.

הספר מחולק למספר שערים. בתחילה מובאת סקירה על ראשית הפמינזם הדתי. ומעניין לראות את נקודת הראשית עליה מצביעה חן ארצי סרור, מאחר ובכל זאת ככל סקירה היסטורית צריך לבחור מהיכן מתחילים, ונראה כי נקודת ההתחלה היא במקום בו הפמיניזם מתחיל לתפוס תאוצה ולהוות גורם משפיע.

לאחר מכן, ישנה סקירה על הקבוצות הראשונות המשפיעות עד היום בפייסבוק של הפמיניסטיות הדתיות. שהמחברת עומדת על ההבדלים בין הקבוצות השונות ועל הצורך בשתי קבוצות אלו.

השלב הבא הוא סקירת נושאים שונים הקשורים להווי הדתי והשפעת הרשתות החברתיות עליהן: לימוד תורה (שהמהפכה בו התחיל עוד לפני הרשתות החברתיות), ריטואלים דתיים (קריאה בתורה, פורים, תפילות, קדיש יתומה) שאף בהם המהפכה החלה עוד לפני הרשתות החברתיות, נושאים אינטימיים, אלימות מינית, הפמיניזם המזרחי וההבדלים בינו לבין הפמיניזם האשכנזי – בפרק זה היה עבורי החידוש הגדול והמעניין ביותר מבין שאר הפרקים, ולסיום – מבט פונה כלפי העתיד על עולם בית הדין.

ספר זה הוא ספר חשוב, מאחר והוא מצביע על השינויים שעבר ועובר הציבור הדתי בתפיסת מקומן של הנשים כחלק מהעולם הדתי. אם בעבר נשים היו לומדות בבית אימן כמעבירות מסורת מדור לדור, כיום לימוד גמרא לנשים מקובל אפילו במדרשות שבעבר פחות אהדו את הרעיון. הרשתות החברתיות מוצגות כמקור שמאפשר לנשים להביע את דעותיהן בחופשיות ולשאוב עידוד וחיזוק מנשים אחרות (ואף מגברים! החברים בקבוצות אלו), וכן מקום להחלפת דעות והבעת תסכולים ומקום לשאול שאלות. הספר מצביע על השינוי שאינו פוסח על העולם הדתי. וגם שהדרך עוד ארוכה, הרי שבהחלט ניתן להצביע על הליכים שהתרחשו, מתרחשים וכי בהחלט אין מדובר בסוף הדרך (דבר שלעצמו מאוד מעודד). אני ממליצה בחום לקרוא את הספר, למרות היותו ספר עיון, אני חושבת שהוא מרתק בהצבעה על השינויים שעברו ועוברים על העולם הדתי, ושאינו פוסח על דברים נוקבים ואף עדכני ממש להליכים שהתרחשו/מתרחשים בימים אלו…