בסוף -השבוע האחרון עלה בערוץ של רשת הכבלים "הייץ בי או" הסרט התיעודי"הממציאה :דם והונאה בעמק הסיליקון" המתאר את הדרך שעשתה מי שנחשבה אחת היזמות הצעירות ביותר אליזבת הולמס .
הולמס, בת- 35, הפכה למיליארדרית בזכות המיזם שייסדה שהבטיח לחולל מהפכה בבדיקות הדם עם טכנולוגיה חדשנית.
ביוגרפיה אישית
אליזבת אן הולמס נולדה בתאריך השלושה בפברואר 1984 בבירת ארצות-הברית וושינגטון די סי.
אביה כריסטיאן עבד בחברת "אנרון" ובסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומית , ואמה נואל אן עבדה בקונגרס האמריקני.
אליה כריסטיאן השלישי מועסק בחברת "ת'ראנוס" .
היא מספרת שבתור ילדה היא התעניינה ברפואה ,ולכן היא קראה את הביוגרפיה שכתב הסבא-רבא שלה שלימד רפואה באוניברסיטת סינסינטי.
הולמס סיימה את לימודיה התיכוניים ביוסטון , והיא החלה ללמוד בשנת 2002 הנדסת כימיה באוניברסיטת סטנפורד בסאן-פרנסיסקו .
היא הצטיינה בלימודיה וקיבלה מלגת מחקר בסך 3,000 דולר, אותם השקיעה במעבדה של המרצה שלה, צ'אנינג רוברטסון.
במסגרת לימודי התואר הראשון שלה בסטנפורד, הולמס עסקה בחקר מיקרופלואידים, כלומר השגת מדידות מדויקות מכמויות קטנות מאוד של נוזל.
כבר בשנה הראשונה היא הפכה לחוקרת במעבדה של אחד המרצים שלה, צ'נינג רוברטסון, שטען בעבר כי מעולם לא ראה חוקרת צעירה מבריקה כל כך.
בקיץ עשתה הולמס התמחות במכון הגנומי של סינגפור, ובמקביל כתבה את הפטנט לטכנולוגיה של תראנוס, הנקראת Nanotainers.
המרצה שלה רוברטסון טען בעבר כי נדהם מן הרעיון והצטער כי לא חשב עליו בעצמו.
אלא שהתברר כי חברת "תראנוס" החליטה לשמור על הרעיון בסוד מוחלט ממש עד ההשקה של הבדיקה.
הולמס המציאה בעקבות ניסיונה זה, בהנחייתו של רוברטסון, ערכה בשם "מכשיר רפואי לניטור אנליטי ואספקת תרופות".
הולמס רשמה פטנט על המצאתה בספטמבר 2003.
היא העריצה את מייסד "אפל" סטיב ג'ובס וניסתה לחקות אותו, בכך שהיא נשרה מהלימודים בהיותה בת-19 בשנת 2003 ,כדי להקים חברה בשם "ת'ראנוס" שתעשה מהפכה בתחום, ותאפשר לבצע בדיקת דם מהרגע אחד למשנהו, בכל קניון, באמצעות דקירת אצבע בלבד.
קריירה מקצועית
החזון הזה צמח תוך עשור והפך לחברת תראנוס (Theranos) שגייסה 400 מיליון דולר לפי שווי של 9 מיליארד, ממשקיעים כמו מייסד אורקל לארי אליסון ומזכירי המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר וג'ורג' שולץ.
החברה העסיקה 500 עובדים בשיא ,והפכה להבטחה הגדולה ביותר בתחום הרפואי שיצאה מעמק הסיליקון.
וצרי החברה פותחו תחת מעטה של סודיות, כדי למנוע מאחרים פיתוח מוצרים דומים. בשנת 2007 תבעה החברה שלושה עובדים לשעבר בטענה שהדליפו סודות מסחריים. מוצרי החברה לא עמדו בביקורת עמיתים.
החברה הציעה כ-200 סוגי בדיקות, אם כי רובן ככולן לא על בסיס מיקרופלואידיקה, ושירותיה ניתנו בבתי מרקחת בארצות הברית (בעיקר במדינות אריזונה וקליפורניה) באמצעות רשת בתי המרקחת וולגרינס.
בחברה עבדו כ-500 עובדים.
חשוב לציין כי הולמס רשמה 18 פטנטים בתוך ארצות-הברית, והיא רשמה 66 פטנטים מחוץ לארצות-הברית.
בקיץ 2014 גייסה תראנוס 400 מיליון דולר לפי שווי עצום של כתשעה מיליארד דולר.
ניתן לראות כי בין המשקיעים בחברה נמנו שמות גדולים כמו טים דארפר, מייסד קרן DFJ ולארי אליסון, מנכ"ל אורקל לשעבר, ובדירקטוריון שלה ישבו דיפלומטים בכירים כמו מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר הנרי קיסינג'ר, שני סנאטורים ומנכ"ל לשעבר של בנק וולס פארגו.
בשנת 2015, המגזין "פורבס" אפילו הציב את הולמס בראש דירוג היזמיות הצעירות המצליחות ביותר בארה"ב עם הון אישי שהוערך אז ב-4.5 מיליארד דולר.
פירוט החזון עליו הוקמה החברה
החזון היה שאם יתאפשר לאנשים לערוך בדיקות דם "על הדרך", בקלות ובאופן נגיש, הם יעשו זאת לעיתים קרובות וישפרו בכך את המודעות לבריאותם, ואת המוטיבציה לבצע שינוי סגנון חיים.
כמו כן, על פי הולמס, בדיקות תדירות יותר יוכלו לזהות מראש מגוון מחלות ולטפל בהן.
כתוצאה מהפצת החזון הפכה הולמס למיליארדרית הצעירה בארה"ב, בעקבות הגיוס בשווי המפוצץ.
במקביל, היא הלכה וצברה מעמד מיתי של מעין "מארק צוקרברג באישה". היזמית בת ה-32 שלימדה את עצמה סינית בבית הספר היסודי, הקימה חברה למכירת תוכנה לסינים בתיכון, לובשת רק חולצות גולף שחורות, שותה רק שייקים ירוקים, עובדת 7 ימים בשבוע 16 שעות ביום על החזון שלה וטוענת שהיא לא רוצה לעשות שום דבר בעולם, חוץ מזה.
אך בחזון זה היו מספר בעיות שהולמס לא צפתה מראש.
הבעיות שהופיעו במהלך גיבוש הרעיון
החזון הזה דרש כמה מהפכות שיתרחשו במקביל:
א: צריך לייצר באמצעות שימוש נרחב בטכנולוגיה בדיקת דם שלא תכאב לאנשים.
ב: צריך לרכוש עמדות בקניונים השונים ולאייש אותם באנשי מקצוע מיומנים: חשוב לציין כי חברת "תראנוס" הצליחה ליצור שיתוף פעולה עם רשת בתי המרקחת Wallgreen's, שהקימה אתרי בדיקות דם של תראנוס בתוך החנויות שלה.
ג: צריך שמחיר הבדיקה יהיה זול ככול שניתן כדי שאנשים ירצו לבצע אותה : חברת "תראנוס" טענה כי באמצעות הקמת מעבדות משלה, היא תוכל להוזיל את עלויות הבדיקות לכמחצית ממחירן היום.
ד: צריך להקל את הביורוקרטיה הרפואית הכרוכה בכך: ניתן לראות כי חברת " תראנוס" הצליחה להעביר במספר מדינות בארה"ב חוק אשר מתיר לאנשים לבקש בדיקות דם ללא מרשם רופא.
אלא שהכל תלוי כאמור, בכך שהבדיקה בדקירת אצבע תהיה מוצלחת, ולטענת המרכז האמריקני לביטוחי בריאות ממשלתיים (CMS), הבדיקות של תראנוס לא מדויקות – עד כדי הפיכתן למסוכנות.
חשוב לציין כי ביצוע בדיקות דם אינן חייבות אישור FDA, אך ברגע שמעבדה מסוימת מקבלת אישור כמעבדה מורשית, היא רשאית לפתח ולבצע בדיקות משלה, וכך הגיעה תראנוס במהירות לשוק.
אלא שבעקבות הודעה ה-CMS, הצרכנים לפתע נרתעים ונודע כי גם Wallgreen's מחפשת דרך החוצה מן ההסכם.
הנפילה של אליזבת הולמס
אולם עלייתה המהירה של הולמס הגיעה לקצה בעקבות תחקיר שפרסם העיתונאי ג'ון קוריירו בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" בסתיו 2015 אשר העלה שלל טענות וחשדות נגד תראנוס, וקבע כי למעשה הטכנולוגיה שפיתחה החברה אינה מספיקה לביצוע מגוון הבדיקות להן התחייבה, וכי החברה משתמשת בפועל בכלים של מעבדות רגילות משום שאינה מצליחה להתבסס אך ורק על הטכנולוגיה שלה.
כתוצאה מכך, החלו להודיע רשתות בתי מרקחת ובתי חולים על הפסקת השותפויות עם תארנוס, ובקיץ 2016 נמחק לחלוטין שווי החברה בבורסה האמריקנית, והמסמר האחרון בארון שלה היה חקירה שנפתחה נגדה על ידי רשות ני"ע בארה"ב בגין הטעיית המשקיעים.
עם זאת, טענה הרשות לניירות ערך כי שלושת הנאשמים, תראנוס, הולמס ובלוואני הציגו מספר רב של טענות כוזבות ומטעות במסגרת מצגות, הדגמות מוצר ומאמרים בתקשורת שבאמצעותם הונו את המשקיעים הרבים וגרמו להם להאמין כי ערכת בדיקת הדם הביתית שפיתחה החברה מסוגלת לבצע מגוון רחב של בדיקות שמצריכות רק לקיחת טיפת דם אחת מדקירה באצבע ללא צורך במבחנות ובקבוקונים.
תראנוס והולמס כבר הספיקו ליישב את האישומים נגדם. הולמס הסכימה לשלם קנס בסך 500 אלף דולר, נאסר עליה לשמש כמנהלת או דירקטורית בחברה בורסאית למשך 10 שנים, והיא נדרשה לוותר על 18.9 מיליון מניות תראנוס שקיבלה במהלך ההונאה, כמו גם על זכויות השליטה בתראנוס.
במסגרת ההסדר מחוץ לבית המשפט עם ה-SEC, תראנוס והולמס לא הודו באישומים נגדן או הכחישו אותם.
ההסדר עדיין כפוף לאישור בית המשפט.
האישומים נגד הנשיא לשעבר בלוואני עדיין תלויים נגדו.
בחודש אוקטובר 2016 הודיעה החברה על הפסקת כל בדיקות הדם שביצעה, ואילו בחודש אוגוסט 2018 הודיעה שהחברה מפסיקה את כל פעולותיה ותפורק ככול הנראה.
בקרוב יצולם סרט קולנוע אודות הפרשה שבו תשחק השחקנית האמריקנית ג'ניפר לורנס את דמותה של הולמס.