הארמון האחרון

אוטו פצ'ק היה בן למשפחת בנקאים יהודית עשירה מאד מצ'כוסלובקיה, אוטו פצ'ק היה חובב הסטוריה ואמנות והגשים את חלומו לבנות לרעייתו ולמשפחתו ארמון מרהיב ספון ברהיטים יוקרתיים ועתיקים, אוצרות אמנות מפוארים ועיצוב נדיר שעליו עמל שנים. לאחר הימלטות המשפחה מצ'כוסלובקיה בעקבות עליית הנאצים, שימש הארמון במשך השנים כמשכנם של כמה אישים בעלי השפעה בינלאומית. סיפור הארמון משולב בהסטוריה של העולם בכלל ושל פראג בפרט.

הארמון האחרון

מאת נורמן אייזן

תרגום עידית שורר

הוצאת ידיעות ספרים

464 עמ'.

armon_master

מאה שנים  סוערות במרכז אירופה ,שראשיתן במלחמת העולם הראשונה וסופן בעשור השני של המאה העשרים ואחת. מאה שנים של תהפוכות פוליטיות , מלחמות עקובות מדם, וסיפור של ארמון אחד בפראג, הבירה היפה של צ'כיה (או צ'כלוסלובקיה בגלגולה הקודם).

שגריר חדש מונה  בצ'כיה על ידי ברק אובמה , נשיא ארה"ב. הוא העניק את התפקיד לנורמן אייזן, משפטן יהודי ממוצא צ'כי , אשר אמו סבלה מאימי השואה ונושא איתה מטען רגשי גדול וכבד מאותה תקופה.

השגריר מגיע לפראג, הבירה, ומתגורר במעון השגריר שהוא הארמון המפואר בן מאה החדרים שבנה אוטו פצ'ק  למשפחתו בשנות ה-30 של המאה העשרים. אוטו פצ'ק היה בן למשפחה יהודית עשירה ביותר , הוא היה בנקאי, בעל מכרות וככזה בעל השפעה עצומה על המהלכים הפוליטיים במדינתו.

"… אוטו מצא יופי בכל מקום. משהחל ללמוד בבית הספר והשתחרר מד' אמותיה של המשפחה. הוא שוטט ברחבי העיר בעיניים פקוחות  לרווחה והתבונן במקצבים שקפאו בטיח, ובאבן ובגבס של בתיה ואשר התגבשו במשך מאות שנים של בנייה אירופית. – "מוזיקה היא אדריכלות נוזלית,  אדריכלות היא מוזיקה שקפאה"

פראג נחשבה תמיד לעיר תרבותית יפהפיה אשר נהרסה ונפגעה קשות מהשתלטות הנאצים ולאחריהם הקומוניסטים, עד ששוחחררה בידי שוחריה המדהימים כמו ווצלאב האוול .

"…פראג היתה אולי העיר החשובה האחרונה  באירופה לא נפגעה בלחימה. נטישתה עכשו כמוה כגילוח ההיסטוריה. "

כשנורמן אייזן נכנס לגור בבית השגריר בפראג,  הוא נדהם לגלות צלבי קרס חבויים מתחת לפריטי הריהוט בביתו החדש. סמלי גרמניה הנאצית הללו היו עדות לכך שאנחנו לא יכולים לברוח מעברנו. הוא עורך מחקר מעמיק ומרתק על דייריו הקודמים של הארמון, שנרכש לאחר מלחמת העולם השניה על ידי ממשלת ארה"ב כמשכן לשגריריה.

הארמון משך אליו אנשים אופטימיסטים ורומנטיים: החל בברון אוטו פֵּצֶ'ק, שבנה את הארמון אחרי מלחמת העולם הראשונה כמחווה לעירו האהובה וכביטוי לערכיו; עבור בגנרל הגרמני רודולף טוסאן, שכבש אותו במהלך מלחמת העולם השנייה; לאחריו לורנס סטַיינהַרדט, שגריר ארצות הברית הראשון לאחר המלחמה, שנשלח לפראג כדי לסייע בכינונה של דמוקרטיה ונאבק כדון קישוט לשמור על הארמון — ועל המדינה — מפני ידיים סובייטיות; וכלה בכוכבת הקולנוע הידועה שירלי טמפל, שב־ 1968 היתה עדה לאביב של פראג וכיהנה שם כשגרירה בזמן מהפכת הקטיפה ב־1989.

"בקרב שוחרי פראג היו גם צ'כוסלובקים דמוקרטים. הם ראו בארמון אנדרטה לשגשוגה של הרפובליקה הראשונה ולאחד מיזמיה החשובים. נכס תרבות ששיקמה אמריקה, בעלת הברית שהצילה פעמיים את אירופה ואת חבלי צ'כיה משליטה גרמנית."

בתוך כל אלה משחזר נורמן אייזן גם את הסיפור האישי של אמו .

זהו ספר מותח , מרתק וחשוב.  הוא מתאר אתר אחד ודייריו בתהפוכות ההסטוריה. מומלץ ביותר.

הספר נקרא כספר דיגיטלי באתר עברית.

לקריאת הפרק הראשון לחצו כאן

 

 

 

 

 

 

 

מרת נחת
זוכרות את מר שמח וחבר מרעיו, אז אני נשואה למר נחת, ולכן אני נקראת מרת נחת.