ביום שישי האחרון הוזמנו ל"חתונה בדרך אחרת" בין בני זוג כבני 30, שהיתה מרגשת מאוד. הכלה בשמלת מקסי לבנה ללא הינומה והחתן בחליפה כחולה וחולצה לבנה, נראו שמחים ומשוחררים כאילו לא הם בעלי השמחה. הקהל הורכב ברובו מצעירים בני גילם של הכלה והחתן ומיעוטם בני משפחה וחברים קרובים של הוריהם.
מתחת לחופה פשוטה שהוחזקה בידי חבריהם של בני הזוג, עמדו בני הזוג והוריהם, כאשר בתפקיד הרב שימש חבר טוב, סמוק ורועד שנראה היה שהתרגש לא פחות מהכלה והחתן.
הטקס התחיל כאשר החבר סיפר בחינניות על חברותו מילדות עם החתן, על סיפור ההכרות בין בני הזוג ביום הראשון ללימודיהם באוניברסיטה, על זוגיותם רבת השנים ועד להצעת הנישואין וקביעת מועד החתונה ליום בו החתן התפנה מעבודתו מרובת השעות…
לאחר מכן הוא שר ברכה דתית והקהל הצטרף אליו, בני הזוג שתו יין, והוריהם ברכו אותם בהומור ובאהבה בעודם שמים דגש על החברות החזקה ורבת השנים והאהבה שביניהם. עכשיו החתן שבר כוס וברך, אך לא לזכר ירושלים, אלא לזכר הסבים והסבתות שלא זכו להגיע לחתונתם. לבסוף החתן והכלה החליפו טבעות וקראו את הנדרים המרגשים שהכינו מראש, ובסיומם אמרו זה לזה "בטבעת זו אני בוחר/ת בך להיות לי לאהוב/ה, חבר/ה ושותף/ה לחיי…"
מה זה הטקס הזה?
כדאי שנתחיל בהבנה של מה הטקס הזה הוא לא – זהו אינו טקס אורטודוכסי דתי, ולכן בני הזוג לא יהיו רשאים להירשם לאחריו במשרד הפנים כנשואים.
זהו טקס אלטרנטיבי אשר המשמעות שלו היא סמלית בלבד, אך כאמור אינה חוקית. ליבו של הטקס הזה היא ההכרזה הדדית של בני הזוג על המחויבות ההדדית שנכרתה ביניהם.
מה אפשר לעשות כדי שבני הזוג יוכרו כבני זוג לפי החוק?
התשובה לשאלה זו טמונה במניעים של בני הזוג לעריכת הטקס.
באם בני הזוג ערכו חתונה בדרך אחרת, כי הרבנות לא אפשרה להם לערוך אותו באמצעותה (כהן וגרושה, כהן וגיורת, מי שיהדותו מוטלת בספק, מי שהרבנות לא מכירה בגיור שלו, זוגות להט"ב וכד'), הם יכולים להינשא בטקס אזרחי בחו"ל, ולהירשם במשרד הפנים כנשואים. עליהם רק לקחת בחשבון, כי במידה ושניהם יהודים או ספק יהודים, אם חס וחלילה יפרדו, יאלצו להתגרש בטקס אורטודוכסי דתי ברבנות.
באם בני הזוג ערכו את הטקס ממניעים אנטי דתיים כדי להימנע ממעורבות הדת בהכרזה על נישואיהם, והם גם אינם רוצים את מעורבות הרבנות אם חס וחלילה יפרדו, אל להם להינשא בטקס אזרחי בחו"ל ולהירשם במשרד הפנים כנשואים. כדאי מאוד כי יערכו #הסכם_ממון_וחיים_משותפים שיאושר בבית המשפט לענייני משפחה, ובאמצעותו להיות מוכרים כידועים בציבור. על ידועים בציבור באם יפרדו, יחולו הכללים שהם קבעו בהסכם הממון והחיים המשותפים בנושא הממון, אופן הפרידה, סעיף גישור ו/או הערכאה המשפטית בה ייערך הדיון בעניינם.
מתי כדאי לערוך הסכם_ממון_וחיים_משותפים לפני או אחרי הטקס?
בעיקרון תמיד כדאי לפני טקס החתונה. כדאי גם לערוך את ההסכם בתהליך של #גישור_זוגי . זהו תהליך שאורך מספר שבועות במהלכם נדרשים בני הזוג לארגן את מארג חייהם הזוגיים במסמך משפטי. הם לא רק מתבקשים להחליט על יחסי הממון ביניהם, אלא גם איך הם יתנהגו זה כלפי זה במקרה של פרידה. זהו תהליך מאתגר הדורש חשיבה והפנמה על מנת שהמסמך המשפטי שיתקבל בסופו ישקף את רצונותיהם האמיתיים.
אורנה שפטר, עו"ד ועו"ס, מגשרת זוגית ומשפחתית, רחוב היצירה 3, בית ש.א.פ ר"ג, 050-5794548, 03-6962453, orna@shpetter-law.co.il
מאמרים נוספים בנושא גישור זוגי והסכם חיים משותפים אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/