להבין את עצמך את משפחתך ואת ילדיך
סדרת הרצאות של אחי יותם על התיאוריה של אלפרד אדלר
הוצאה- אוריון הוצאת ספרים
211 עמודים
שנת הוצאה: 2014
הספר הוא ספר עיון העוסק בתיאוריה האדלריאנית שפיתח הפסיכולוג אלפרד אדלר.
אדלר האמין שההבנה של כל אחד מאיתנו את עצמו, מיהו כאדם עוזרות לנו להבין את הבחירות שאנו עושים בחיים כיצד הן משפיעות על אחרים וכיצד הן מושפעות מהסביבה. הבנת העצמי מסייעת לנו להבין את יחסנו עם הילדים שלנו ועם משפחתנו, לפתור בעיות וליצור יחסים משפחתיים טובים יותר שיובילו ליצירת יחסים חברתיים טובים יותר. המוטו המרכזי בתורתו של אדלר היא שהאדם הוא יצור חברתי השואף ורוצה להשתייך.
הספר מחולק למספר חלקים :
הקדמה בה ניתן לקרוא על אלפרד אדלר מי הוא היה, תולדות חייו ועל המחלוקת בינו לבין פרויד בסוגיית נחיתות איברים בשתי נקודות עקרוניות – האחת נושא הבחירה שהוא אחד המוטיבים המרכזיים בתורתו של אדלר והשנייה היא נושא האדם השלם.
החלק הראשון עוסק בתיאוריה האדלריאנית שהיא תיאוריה פסיכולוגית חברתית העוסקת בהתפתחות הילד, כיצד לעזור לו וכיצד היא משפיעה על האדם בבגרותו. חלק נוסף בתיאוריה הוא תיאוריה של פסיכופתולוגיה – בעיות נפשיות של האדם והטיפול בהן.
התיאוריה האדלריאנית מבוססת על חמישה עקרונות- האדם הוא יצור חברתי, מטרתיות, היכולת לבחור,הוליזם, סובייקטיביות.
כל פרק בחלק זה של הספר עוסק בהרחבה באחד מחמשת העקרונות , כיצד הוא קשור ומשפיע על התפתחות הילד וכיצד אנחנו כהורים ומחנכים יכולים להשפיע על ההתפתחות ועל ההתנהלות של הילד בבגרותו.
חלקו השני של הספר עוסק במשפחה. המשפחה כגורם המשפיע על סגנון חייו של האדם, האווירה המשפחתית, היחסים המשפחתיים, שיטות חינוך וכלים לשיפור היחסים במשפחה. התיאוריה האדלריאנית מבוססת על הגישה של תוצאות טבעיות והגיוניות שפירושה שעל הילד לא מוטלות חובות אלא הן מתבררות מאליהן. לדעתו של אדלר זו הדרך היעילה ביותר לחנך ילדים מאשר דרכי חינוך ישנות יותר. הגישה הזו לדעתו תצמיח אנשים יותר עצמאיים ואחראים. בחלק זה מוסברת בהרחבה הגישה החינוכית של תוצאות טבעיות והגיוניות .חשיבות תחושת השייכות המתפתחת אצל הילד. מה הקשר בין מקום סדר הלידה במערך המשפחתי לסגנון החיים שלנו כאדם בוגר .כיצד יישום הגישה תורם לאווירה המשפחתית ולמערכת היחסים בתוך המשפחה וכן ניתנים כלים יישומיים לשימוש בגישה חינוכית זו.
בספר שני פרקים קצרים נוספים האחד עוסק בהפרעות בתפקוד והאחר באדם והמשפחה עפ"י אדלר.
אחי יותם היה אחד מהקבוצה שהקימה בארץ את "מכון אדלר". הוא היה אחד מהמורים שלימד במשך שנים את יסודות התיאוריה האדלריאנית ותמיד אמר שיום אחד הוא יעלה על הכתב את הדברים כפי שהוא מלמד. אך הוא נפטר ולא הספיק לעשות כן. כבסיס לכתיבת הספר שימשו הקלטות שנעשו ע"י תלמידותיו מתוך שלושה קורסים שונים שלימד אחי יותם. בספר לוקטו ההרצאות ומוזגו ליחידות נושא כדי להעביר את המסר.
הספר כתוב בצורה ברורה וקריאה המתאימה לכל אחד. כל פרק עוסק בפירוט בהסבר בחלק אחר של התיאוריה והגישה תוך כדי הבאת דוגמאות להבהרת הנושא והמושגים.
למרות שאני מכירה את התיאוריה על בורייה נהניתי לקרוא את הספר אך אחד הדברים שהפריעו לי מאד במהלך הקריאה שהספר לא עבר הגהה טובה ומילים ומשפטים שלמים התחברו אחד לשני במיוחד בפרק האחרון בספר מה שמקשה על הקריאה וההבנה של המשפט.
כבוגרת בית מדרשו של מכון אדלר כשהתחלתי ללמוד לא האמנתי שאיישם חלקים גדולים מתורתו של אדלר ועד כמה תהיה לכך השפעה על חיי. כיום אני מנסה בקבוצות אמצע החיים והגיל השלישי שאני מנחה להביא לקבוצה את זוית הראייה וגישתו של אדלר. לדעתי גם כאדם בוגר אנחנו יכולים לרכוש תובנות חדשות וליישם שינויים שישפיעו לטובה על חיינו ומערכות היחסים שלנו לכן אני ממליצה לכל אחד לקרוא את הספר כדי להרחיב את זווית הראייה שלו על חינוך ילדים יחסים משפחתיים סגנון חייו והתנהלותו כאדם בוגר. אפשר בהחלט לקחת ולקבל תובנות חדשות מהתיאוריה וליישם אותם כיון שלא נדרש מכם להפוך ולשנות את כל חייכם אלא לפעול מתוך זוית ראייה שונה.
ממליצה בחום.