בדרך לסיור ויום כייף בצפון קפצנו לביקור קצר בדלית אל כרמל, או כמו שקוראים לה המקומיים – דאליה.
את הביקור התחלנו בבניין המועצה, פגשנו את ראש המועצה – רפיק חלבי, שנבחר לפני 3 שנים ושרובנו מכירים מרשות השידור.
החזון שלו הוא: " ראש בעננים ושורשים עמוק באדמה", כלומר כפר השומר על זהותו הייחודית, אך גם מתקדם ומוביל את המהפכה הטכנולוגית.
דלית אל כרמל הינו כפר דרוזי השוכן על רכס הר הכרמל, הנחשב לגדול הכפרים הדרוזיים בארץ,מונה 17,000 תושבים ושטחו מגיע לכ-10,000 דונמים.
מרבית התושבים עוסקים בתעשייה, מקצועות חופשיים ומסחר. רוב התושבים הינם חילוניים ורק חכמי העדה והדתיים מחזיקים ושומרים בידע הדתי הסודי.
בכפר גם גרים משוררים, סופרים, פסלים, ציירים ומוזיקאים רבים. תושבי הכפר ידועים כמכניסי אורחים וכמי שמשמרים את המסורת התרבותית לצד ניהול חיים מודרניים.
בכפר סמטאות רבות וציוריות המתפתלות בין בתים עתיקים, בתי תפילה (החלווה), מקומות קדושים, מבנים בעלי עבר היסטורי, בית הבד, בית האריגה וגלריות לאומנות.
במהלך הסיור ניתן להתרשם ממבנה בית דרוזי טיפוסי, על כל תכולתו, להתחקות אחר מנהגים אופייניים, פולקלור, מאכלים עממיים, לבוש מסורתי ועוד ועוד.
השוק הנמצא בלב לבו של הכפר הוא מקום מפגש של ישן וחדש הוא אבן שואבת לתיירים ומבקרים המבקשים לחוש את האווירה מקרוב.
אפשר גם לטייל בכפר בלי שום מטרה. לפסוע בין סמטאות צרות המתפתלות בחן בין בתים עתיקים, בתי תפילה ומקומות קדושים, לצד בתי בד, בית אריגה וגלריות לאומנות.
בשנים האחרונות החלו בני המקום לארח קבוצות בבתיהם, וביקור כזה מאפשר הצצה אל ביתם, תרבותם ומסורתם. בני המקום מציעים לתיירים ולמטיילים אוכל אתני כהלכתו מלווה בתלבושות ובמנהגים מסורתיים, ובסיפורי מורשת על העדה הדרוזית, ויש גם צימרים באווירה דרוזית אותנטית.
בכפר יש לא מעט גלריות לציורים. אחת מהן היא הגלריה של סאם חלבי.
סאם מצייר מגיל מאוד צעיר ובגיל 16 בעידוד אימו פתח גלריה עצמאית בכפר. סאם לא למד ציוד מצורה מסודרת. סגנון עבודותיו נע בין הפנטסטי לראלי. הוא עובד בצבעי אקריל ובציוריו יש משחקי שקיפות ושכבות צבע.
מרבית הקונים של סם הם תיירים. מחירי הציורים משתנים ונעים בין 2000 ש"ח ל-15.000 ש"ח.
לדף הפייסבוק של סאם חלבי – https://www.facebook.com/1samhalaby/
בשכונה העתיקה נמצא מרכז המבקרים "יסמין" – המרכז הוקם על ידי מועין ופותה חלבי.
מועין סיפר לנו שחלמו להקים את המרכז במשך שנים מתוך רצון לשלב בין מורשת הכפר לאורח חיים בריא. ללמד את המבקרים על ריפוי בעזרת צמחים ולתת לגוף את הכלים לרפא את עצמו.
במרכז ניתנים הרצאות, הסברים וגם סרטון קצר העוסק בנושאים הללו.
הכניסה, ההרצאות וההסברים ללא תשלום ומתוך רצון ושאיפה ללמד את חשיבות הטבע והצמחים.
במקום ניתן לרכוש סוגים רבים של צמחי מרפא, תבלינים, שמן זית סבוני סבתא ועוד. כמו כן, יש תצוגה המספרת את סיפור הכפר מאז היווסדו במאה ה-16.
יש לתאם מראש ביקורים והמקום פתוח בכל ימות השבוע.
לתיאום טלפוני- 04-8395331, 04-6820703, 054-6204422
ולפני שהמשכנו בדרכנו לצפון, בקרנו ב "מטבח של נורה".
המסעדה היא מסעדה כשרה, זאת לא טעות… נורה בעלת המקום עבדה במלון יערות הכרמל ובישלה שם אוכל דרוזי. השף חיים כהן שביקר במקום וטעם מתבשיליה הציע לה לפתוח מסעדה ביתית.
וכך החל לפעול "המטבח של נורה" שממוקם בחצר ביתה. לנורה היה חשוב שמטיילים יהודים יגיעו, החליטה לפעול להשגת כשרות והכשירה את המטבח. המאכלים שהיא מבשלת הינם דרוזיים וים תיכוניים והיא גם מעבירה סדנאות בישול.
טלפון להזמנות- 04-8393608, 052- 3848576
לאתר המסעדה http://80064273.rest.co.il/תפריט?menuId=396766
קישור לצימרים בדליית אל כרמל
http://www.daliat-carmel.org.il/tour/Pages/zimerim.aspx
ערכה וצילמה: נדיה היבא