גם הסטודנטים מתגייסים לצמצום הפערים החברתיים

בחורה עם מחשב נייד

שלום לכולן ולכולם, שמי בר גיסין, אני בת 28, מתגוררת בראש העין, סטודנטית לתואר שני בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל-אביב. מזה שנים רבות שאני פעילה במאבקים חברתיים ומאבקי עובדים שונים, וכיום אני משמשת כרכזת תכנית סל"ע (סטודנטים למען עובדים) שהוקמה על ידי ההסתדרות והתאחדות הסטודנטים.

 עוד במהלך לימודי לתואר הראשון נחשפתי למצב העובדים בישראל, ובמיוחד למצבן העגום של עובדי ועובדות הניקיון באוניברסיטת חיפה שנגרם בגלל ההעסקה הקבלנית שלהן. יחד עם חברים הקמנו את הקואליציה להעסקה ישירה באוניברסיטה והרמנו את הקול של אותם עובדים שקופים. השיא היה כשבאחד במאי, יום הפועלים הבינלאומי, החלפנו את המנקים והמנקות בעבודתם, בזמן שהם נכנסו לכיתות ולמדו על זכויותיהם.

 החוויה הזו עיצבה באופן משמעותי את התפיסה שלי את עולם העבודה והצעדים שיש לנקוט בכדי לתקן ולשפר אותו. ובדיוק לשם כך הוקמה תכנית סל"ע – לקידום של תוכן וידע בקרב סטודנטים ופיתוח חוש ביקורתי כלפי עולם העבודה היום.

 תכנית סל"ע פועלת זו השנה השלישית דרך קבוצות פעילים בשמונה קמפוסים ברחבי הארץ – באוניברסיטאות חיפה, תל-אביב, בן גוריון והעברית, במכללת אורנים, במרכז הבינתחומי, במכון לב ובמכללת ספיר. במסגרת התכנית פועלים כ-80 סטודנטים ברחבי הארץ, תמורת מלגה, לקידום המודעות של צעירים לעולם העבודה ויצירת אקטיביזם סטודנטיאלי למען עולם עבודה הוגן יותר.

midonebarmidtreebarmidtwobar

התכנית הינה פרי עמלם של סגן יו"ר ההסתדרות ויו"ר האגף לתפקידים מיוחדים פיני קבלו, רכז תחום צעירות וצעירים בהסתדרות אלון מרכוס והמצטרפת החדשה לאגף נעה אמיר, ואנשי התאחדות הסטודנטים. השותפות בין ההסתדרות להתאחדות אפשרה לתכנית לקרום עור וגידים והיא מספקת לנו קרקע פורייה באמצעותה אנו מצליחים להגיע למספר רב של סטודנטים ולעשייה משמעותית בהתאם ליעדי התכנית.

 חשוב להבין כי הצעירים, קהל היעד של התכנית, איננה אוכלוסייה כשאר האוכלוסיות במשק. מדובר בקבוצה שחוותה את השינויים בעולם העבודה והשחיקה של כוח העבודה המאורגנת יותר מכולם – ובתכנית אנחנו מעבירים הדרכות ותכנים ברמה גבוהה על היכולת שלנו להציב אלטרנטיבה אחרת למציאות הזו. נושאים כמו דור ה-Y בעולם העבודה, נשים בעולם העבודה, העסקה קבלנית, שוויון ואי-שוויון ורבים אחרים, מועברים לסטודנטים שלנו במטרה לבנות דור מודע ופעיל בתחום העבודה המאורגנת ולוודא שלכולנו יהיה עתיד טוב ובטוח יותר.

 באמצעות התכנים הללו הסטודנטים שלנו יוצאים לשטח – משוחחים עם עובדים, מפיצים מידע ותוכן חיוני, נאבקים להגברת המודעות לתנאי העסקה בקמפוס ומחוצה לו ועוד.

 הסטודנטים החברים בתכנית משתתפים במהלך שנת הלימודים בשני סמינרים מקיפים בהם הם מקבלים ידע נרחב על התאגדויות וזכויות עובדים, על מורשת העבודה המאורגנת בישראל ובמפגשים מלאי השראה פוגשים הסטודנטים ראשי ועדים אשר הובילו מאבקים והתאגדויות היסטוריות. לצד זאת הם כמובן גם מקבלים כלים פרקטיים להעברת אינפורמציה ואת ערכי ההסתדרות לסטודנטים אחרים בקמפוס.

 אין לי ספק שככל שנגביר את החיבור החיוני והטבעי בין צעירים לעולם העבודה ונגביר את הידע והחשיפה לעוולות שנעשות ונקרא להם לפעול ולשנות את המציאות – כן נתקדם לעולם עבודה הוגן וצודק יותר בעבור כולנו. בימים אלו אנו נערכים במרץ לקראת שנתה הרביעית של תכנית סל"ע וגיוס סטודנטים נוספים למיזם. אני מאמינה בלב שלם בתכנית ומזמינה כל מי שערכים כמו סולידריות חברתית, צמצום פערים, הגברת השוויון והחזרת הכבוד לאדם העובד – לפנות אלינו כדי שיחד נוכל להביא לשינוי חברתי.

שלכן ושלכם,

בר גיסין, רכזת תכנית סל"ע (סטודנטים למען עובדים)

saloonsbarr