לא פעם נשאלתי בזמן גישור גירושין, האם היו אצלי בגישור זוגות שהתחילו בגישור גירושין, ולמרות זאת חזרו להיות יחד. התשובה שלי היא חיובית. אכן נתקלתי בכמה זוגות שהתחלו בתהליך של גישור גירושין במהלכו ביקשו לשנות את הסכם הגירושין להסכם שלום בית, או בשמו המורחב "הסכם שלום בית לחילופין גירושין".
גישור גירושין הוא אחת הדרכים הידידותיות להיפרד. הפרידה נעשית תוך שיתוף פעולה וקבלת החלטות מוסכמות בידי בני הזוג על עתידם, ובחדר הגישור האווירה בין בני הזוג משתפת, מקבלת ותומכת. ישנם זוגות מסוימים, שהפתיחה בתהליך של גישור גירושין, המעלה את הסוגיות השונות של הפרידה ומאמת אותם מול קשיי המציאות ביום שאחרי, מביאה אותם לחשיבה נוספת לגבי סופיות הגירושין ולהבנה שיתכן שהם ממהרים מידי.
אצל זוגות אלו המשבר הוא ממשי- עובדה שהם פנו לגישור גירושין, ולכן אי אפשר לטאטא את הבעיות מתחת לשטיח, ולומר שלא קרה כלום. אבל, הם יכולים לתת לזוגיות הזדמנות נוספת, לקחת את המשבר לחדר הטיפול הזוגי, ולהשתמש בחדר הגישורי למטרת הכנת הסכם שלום בית, כתעודת ביטוח עתידית למשבר עתידי אחרון.
הסכם שלום בית לחילופין גירושין, הוא אותה תעודת ביטוח. זהו הסכם מגירה, שכולל את ההסכמות לגבי שלום הבית וההסכמות לגבי ענייני הגירושין (כמו בהסכם גירושין רגיל), אולם הוא לא יכול להיות מופעל בתקופה שקבעו בני הזוג כתקופת הניסיון. רק לאחר תום תקופת הניסיון יכול כל אחד מבני הזוג להפעילו, ואז הוא הופך להסכם גירושין.
כמו הסכם גירושין, גם הסכם שלום בית לאחר חתימתו, צריך לקבל תוקף של פס"ד מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני. לשם כך מתייצבים בני הזוג לפני בית המשפט ומאשרים לפניו כי הם מבינים את תוכנו וחתמו עליו מרצונם.
דני וגלית הם בני זוג באמצע שנות ה-40, נשואים 14 שנים והורים לשני ילדים: בת 13 ובן 8. הם הכירו בסוף שנות ה-20, יצאו כשנתיים ומיד לאחר נישואיהם עברו לארה"ב שם התקבל דני ללימודי תואר שני. זמן קצר לאחר הגיעם לארה"ב, נולדה ביתם הבכורה, ולאחר כשנה, במקביל ללימודיו של דני, מצאה גלית עבודה טובה ששכרה בצידה. דני סיים את הלימודים לאיטו, ומקום עבודתה של גלית סידר להם ויזת עבודה, ואיפשר להם להאריך את שהותם שם. בעוד גלית השתרשה במקום העבודה, דני לא מצא את עצמו. לבסוף לאחר כ-6 שנים הם החליטו לשוב ארצה כשגלית כבר בהריון שני.
עם שובם לארץ ולאחר לידת בנם השני, המשיכה גלית לעבוד באותה חברה אמריקאית בה עבדה בארה"ב ובאותם תנאי שכר ותנאים סוציאליים. לעומתה, דני לא מצא את עצמו מבחינה תעסוקתית גם בישראל. הוא היה מובטל תקופה ארוכה לאחר שובם, וגם לאחר שמצא עבודה, לא החזיק בה לאורך זמן ונהג להחליף מידי פעם מקום עבודה, כאשר הוא מובטל תקופות ארוכות ביניהן.
גלית יזמה את הפניה לגישור גירושין ודני הגיע בגופו אך לא בנפשו. בשונה מגלית שהרגישה כי הזוגיות ביניהם גמורה, ולא נותרה בה אהבה או הערכה כלפי דני, דני הרגיש כי ניתן לתקן את מה שהתקלקל ולהמשיך יחד. גלית ציינה כי היא אינה מרגישה שדני הוא "הגבר" עבורה, היה לה קשה עם העובדה שלאורך השנים לא היה מסוגל לפרנס את המשפחה, וגלגל את נטל ההכנסה על כתפיה. בנוסף היה לה קשה עם חוסר היוזמה מצידו לאורך השנים בכל מה שקשור לקבלת החלטות בצמתים חשובים, החלטות שנאלצה לקחת לבד. למשל, הולדת הילד השני, החזרה לישראל מארה"ב ועוד…
גלית הבינה כי עליה להתחלק עם דני באופן שווה בדירה ובזכויות שצברה במקום עבודתה, וכי הציפיות שלה ממנו למזונות צריכות להיות ריאליות היות והיא מרוויחה פי 4 ממנו.
דני ביקש מגלית כמה פעמים במהלך הגישור לחשוב שוב על המשמעויות הרבות, הרגשיות והכלכליות של פירוק הזוגיות והמשפחה. הוא הביע את דאגתו להתדרדרות במצבם של הילדים והביע את אמונתו כי אם ינסו שוב טיפול זוגי והפעם ברצינות מצידו, מערכת היחסים הזוגית עשויה להשתקם.
גלית שסוף סוף קיבלה כוחות לעשות את הצעד עליו חשבה זמן רב ולפרק את הזוגיות, לא נטתה בהתחלה לחזור אחורה. רק לאחר שדני הבטיח כי הוא לוקח על עצמו את תיאום המפגשים עם מטפלת זוגית, ומתחייב להגיע אליהם ולשתף פעולה בכל מאודו, היא התרצתה, בתנאי שבמקום הסכם גירושין הם יחתמו הסכם שלום בית.
דני הסכים היות והבין כי רק הסכם שלום בית נותן לו ארכה אמיתית לעבוד על הזוגיות ולשפרה. הסכם שלום הבית נחתם ואושר בבית המשפט, בני הזוג פנו לטיפול, וכפי שידוע לי הם עד היום ביחד…
ברור הוא כי לא כל הזוגות שבאים לגישור גירושין יצאו לבסוף עם הסכם שלום בית לחילופין גירושין. אולם, עבור אותם זוגות שבהם אחד מבני הזוג מתקשה להשלים עם פרידה, ומבקש ארכה אמיתית לפירוק הזוגיות, הסכם שלום בית לחילופין גירושין עשוי לתת מענה נכון. היה והניסיון להחיות את הזוגיות לא מצליח, כי אז ידוע לשני בני הזוג מראש כללי הפרידה שקבעו לעצמם.
אורנה שפטר, עו"ד (עו"ס), גישור זוגי, משפחתי ולגירושין. רח' היצירה 3 (בית ש.א.פ) ר"ג.
טל' 03-6962453, נייד 050-5794548,
מאמרים נוספים בנושא הסכם שלום בית גישור גירושין אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/