גם אני רוצה להיות צב בגלאפגוס – איך לחיות עד 100+

בחורה עם מחשב נייד

לפעמים נדמה שהשאיפה לחיות שנים ארוכות ממש מוטבעת בתרבות שלנו, והברכה "עד מאה ועשרים" הפכה איחול שגרתי לכל מי שחוגג יום הולדת.

מחקר ומעקב אחר אנשים מאריכי חיים החל כבר במאה ה-19, ואז דווח על 16 אנשים בבלגיה שחיו מעבר לגיל 100, והמבוגר ביניהם בן 111. עד היום ההזדקנות עודנה אחת החידות הגדולות ביותר של החיים, שהמדע טרם הצליח לפענח.

אספתי עבורכם כמה סודות להארכת חיים:

גנטיקה: המרצה לגריאטריה גילה לנו את הסוד לחיים ארוכים וזיקנה מוצלחת: "בחרו לכם את ההורים הנכונים" (תודה לד"ר דוד כהן). כן, לגנים שלנו יש השפעה מכרעת על אורך החיים הפוטנציאלי. אחד מתחומי המחקר המתפתחים ביותר כיום הוא אפי-גנטיקה, כלומר חקר האינטראקציה בין סביבת החיים, על גורמיה השונים, ובין גנים מולדים. ההשערה היא שיש כ300-700 גנים שונים משפיעים על אריכות החיים, ומחקרים אלו עשויים לגלות לנו כיצד להפעיל ו/או לעכב גנים רלוונטיים.

שלוות נפש: שרה קנאוס מארה"ב, היתה בת 119 במותה, והבת שלה (שנפטרה אף היא בגיל 101) דיווחה בוויקיפדיה כי שרה "היא היתה אישה מאד רגועה, שלא כעסה ולא התעצבנה, ולכן היא חיה כל כך הרבה זמן". במפגש עם אנשים מאריכי חיים מתרשמים שהם נחמדים מאד,נינוחים, חייכנים, שמחים לקראת כל אדם, וקרוביהם מעידים שהיו כך משך כל חייהם.

לאכול פחות: מחקרים ביונקים וביניהם בני אדם מצאו באופן עקבי שצמצום קלורי מאריך חיים. כמה לאכול? דן בוטנר, שחקר וכתב על "האזורים הכחולים" בעולם, מספר כי ליפנים יש ביטוי לתיאור כמות המזון הנכונה עבור כל אחד: "הרה הצ'י בו", שמשמעותו לאכול עד תחושה של 80% מלאות.

חוש הומור: "הצחוק שומר על הבריאות" לדבריה של בל קאופמן, הנכדה של הסופר האידי שלום עליכם, ובעצמה שחקנית וסופרת אמריקאית, שחיה עד גיל  101. אפשר לחיות זמן רב ע"י מציאת הומור בכל דבר, הרי אי אפשר לצחוק ולכעוס, לצחוק ולהיעצב, לצחוק ולקנא.

להיות בתנועה: אחת בעיות המרכזיות שפוגעות בבריאות שלנו בעולם המודרני היא ה"יושבנות" – הנטייה שלנו לשבת במהלך רוב שעות היממה. מאריכי חיים שתוארו ע"י דן בוטנר ב"אזורים הכחולים" הם אנשים בתנועה, ההולכים ברגל ממקום למקום גם למרחקים גדולים ועוסקים במגוון פעולות גופניות כחלק משגרת יומם.

חברים טובים: כריסטיאן מורטנסון מארה"ב אמר ביום הולדתו ה-115 "חברים טובים, להיות חיובי, ולשיר הרבה ישמור אותך בחיים לזמן רב". גם גרטרוד ויבר מארה"ב, שחיה עד גיל 116, אמרה שבין הדברים שהביאו לה אריכות חיים היו "אהבה לכולם ולב טוב".

משמעות בחיים: בין אם זו עבודה, פעילות חברתית, טיפול או שמירה על היחסים במשפחה מאריכי חיים חשים שיש להם סיבה לחיות.

שמן זית: ז'אן לואיז קלמנט, הצרפתייה שחיה עד גיל 122, החזיקה זמן רב בתואר שיאנית גינס כאישה הכי מאריכת חיים. היא ייחסה את אריכות ימיה והמראה הצעיר שלה לשמן זית, שנהגה להוסיף לכל מה שאכלה ולמרוח על העור מדי יום.

יש גם המלצות של אנשים שחיו מעבר לגיל 100  שהרופא שלכם לא ימליץ, ואולי אף להיפך:

לאמה מורנו מאיטליה (117) היו מספר הרגלי תזונה לא שגרתיים. בכתבה עליה בCNN דווח שהיא אוכלת שתי ביצים לא מבושלות מדי יום והרבה מאד עוגיות (שנהגה להחביא מתחת לכרית).

אגנס פנטן מארה"ב (111) סיפרה שהיא "שותה מדי יום שלוש פחיות בירה וכוס של ויסקי", ועושה זאת כבר 70 שנה.

ג'סי גאלן, מבריטניה (109) אכלה הרבה מאד דייסה בחייה, וייחסה את אריכות ימיה להיעדר קשריה עם גברים. ממש לפני יום הולדתה -109 סיפרה לעיתון הדיילי מייל הבריטי ש"גברים אינם שווים את הטירחה", ובמקום זאת היא נהגה להתעמל הרבה, להתרועע עם אשים נחמדים והחלה לעבוד בגיל 13.

פול מרקוס מארה"ב (103) ייחס את אריכות ימיו ל- "ראשית, חשוב שיהיו לך גנים טובים. שנית, אתה צריך להיות בר מזל רב. ושלישית: השתדל שלא לאכול דברים בריאים. זאת האמת. אני אוכל כל מה שאני רוצה. הסוד לאריכות ימים זו גלידה".

וזו כבר המלצה שבהחלט יהיה לנו קל לאמץ!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

ד"ר דנה - מומחית לדמנציה
אני מדריכה בני משפחה המטפלים באדם עם אלצהיימר/דמנציה איך להתמודד הכי טוב עם האתגרים בטיפול. מוזמנים ליצור קשר - drdana@gvurot.co.il או 0528423238 או ד"ר דנה -מומחית לדמנציה בפייסבוק. אוהבת זקנים כבר 20 שנה, וכל יום לומדת מהם עוד משהו!