בקלווה ביתית אמיתית

מי שמתגעגע לקיץ עם החופים הכחולים והגגות הלבנים, וגם מי שלא – מוזמן להתנחם בינתיים בבקלווה יוונית ביתית ונהדרת.

בקלווה
בקלווה היא ללא ספק הקינוח האולטימטיבי של אגן ים התיכון והלבנט כולו – יוון, ארצות הבלקן, רומניה, ארמניה, טורקיה מדינות ערב למיניהן, וכן, גם אצלנו כאן בארץ ישראל.
בקלווה
מאיפה היא הגיעה אלינו?
ההשערה המקובלת היא כי מקורה של הבקלווה בממלכה הקדומה אשור (אזור עיראק של ימינו), במאה השמינית לפני הספירה.
הימאים והסוחרים היוונים שהיו מפליגים מזרחה גילו את המתכון המשובח והביאו אותו לאתונה. התרומה העיקרית של היוונים למנה זו היא המצאת טכניקה של הכנת בצק שאפשרה לרדד את הבצק לעובי של עלה, בניגוד לבצק הקשה הדומה ללחם של האשורים. למעשה, המילה "פילו" הוטבעה בידי היוונים, שמשמעה ביוונית עלה. תוך זמן קצר בכל מטבח של עשירים הוכנו קינוחי בקלווה לכל אירוע חשוב.

 

אז מה הסיפור של הבקלווה?
מדובר בקינוח רב שכבות, אשר עשוי עלים דקיקים של בצק פילו (עם חמאה), וביניהם אגוזים או פיסטוקים קצוצים היטב או אפילו טחונים.
את הבקלווה מכינים בתבנית מלבנית וחותכים למנות אישיות או שמגלגלים לנחשים ארוכים (ואז היא נקראת במטבח הטורקי בשם "סאראיליאה" – סאראי הוא ארמון הסולטאן).

והכי חשוב – כל העסק טבול היטב בסירופ סוכר עם מיץ לימון מתובל בדבש, קינמון או מי וורדים.

ולכן זה כל כך טעים…

כמו בכל מאכל עממי, גם כאן תמצאו המון גרסאות ובעיקר המון צורות – עם בצק פילו או שערות קדאיף (שזה לא באמת בקלווה, אתם יודעים…) אגוזי מלך או לוז, קשיו או פיסטוק, סירופ דבש או סירופ סוכר, ועוד ועוד…

בקלווה - מצילומי יהודית גרעין-כל . מתוך אתר פיקיוויקי
מצילומי יהודית גרעין-כל . מתוך אתר פיקיוויקי

בקלאווה שעשויה כמו שצריך – היא נפלאה, וכשלא – אז ממש לא…

גם אם זו לא תמיד הבחירה הראשונה שלי בקינוחים, אחרי ארוחה יוונית כהלכתה, כמו שהכנתי בשבוע שעבר, זה ממש מתבקש. ואם כבר בקלווה – אז בואו נעשה את זה נכון, זה באמת לא כל כך מסובך.

בקלווה

 המתכון המלא לגרסה הביתית שלי (פשוטה להכנה וטעימה להפליא) – נמצא כאן.

כל מתכוני הארוחה היוונית – נמצאים כאן.

למתכונים נוספים שלי – אתם מוזמנים לבקר בבלוג האישי או בדף הפייסבוק של רוקחת החלומות.