שלום יקרה,
אמנם מזג האוויר הישראלי הוא הקלף המנצח בארצנו מוכת הבעיות, אולם אפילו החורף שלנו מביא איתו פעמים רבות כבדות, עייפות ועצבות. מחקרים מראים שיש קשר ישיר בין חשיפה לאור לבין מצב הרוח. בארצות הסקנדינביות הרבה אנשים שותים את עצמם לדעת, כי החורף שם שופע שעות חושך ו-10 אחוז מהאוכלוסייה סובל מדיכאון חורף. ה-winter blues הוא למעשה סוג של דיכאון עונתי, שמגיע בעונת הסתיו וחולף באביב.
הסובלים מדכדוך חורפי חשים תסמינים הדומים במידה מסוימת לדיכאון כמו עצבות, חוסר אונים, בדידות, חרדות, אי שקט, בלבול ובעיות ריכוז, היעדר מוטיבציה ומחשבות טורדניות. הדכדוך יכול להתבטא גם בסימפטומים פיזיים יותר כמו עייפות, עצבנות, בעיות שינה (חוסר שינה או ישנוניות יתר) , וכן שינויים בתאבון (בדרך כלל אכילת יתר עם דחף לפחמימות ומתוקים, אולם תתכן גם ירידה בתיאבון).
באבחון אירידיולוגי ניתן לראות מי האנשים הרגישים יותר לדכדוכים ולדיכאונות ולהמליץ על תזונה וצמחי מרפא בהתאמה אישית.
מה מספרות העיניים על העצבות החורפית
האירידולוגיה מעניקה דרך להבין קצת יותר את האדם העומד מאחורי התופעה, למשל מי רגיש יותר למצב האור מעצם המבנה הגנטי שלו ומי פחות. באבחון מתקבל מידע המאפשר להתאים את הטיפול המדויק לכל טיפוס.
גווני העין גם מעורבים:
- בעלי עיניים כחולות נוטים להיות רגישים יותר והדכדוך יתבטא אצלם בעייפות, עצבות ורצון לבדידות.
- בעלי עיניים חומות ("אנשי כבד") יטו יותר לחוסר שקט ולעצבנות.
- בעלי צבע עיניים דבש יציגו יותר תסמינים של חרדות, התכווצויות שרירים ובעיות שינה.
חשיפה לאור
מחקרים מצאו קשר בין חומרת דיכאון לבין זמן מועט של חשיפה לאור. ימי החורף יותר קצרים וחשוכים. כתוצאה מכך אנשים רגישים סובלים מדיכאון כי נוצר פחות סרוטונין במוח. כמו כן יש פחות חשיפה של העור לשמש, עקב כך נוצר פחות ויטמין D שגם לו יש חלק בפעילות של הסרוטונין. ואכן מחסור בויטמין D מעורב בסימפטומים קליניים משמעותיים של דיכאון.
יש כאלו המייצרים עודף מלטונין (הורמון השינה) בחורף, מה שגורם לעייפות ולחשק לישון.
מומלץ ללכת לפחות 30 דקות, מספר פעמים בשבוע, כדי להניע את הגוף ליצירת אנדורפינים המעלים את מצב הרוח וכדי להיחשף לאור ליצירת סרוטונין. עדיף ללכת בשעות הבוקר.
תזונה תומכת מצב רוח טוב
מערכת העיכול היא בעלת השפעה עצומה על המוח. כיום ידוע שאיזון החיידקים במעיים הוא בעל השפעה ישירה על מצב הרוח ומערכת העצבים, לשם כך יש לצרוך פרוביוטיקה נוזלית ו/או מזון שהותסס בהכנה ביתית , למשל כרוב כבוש העשיר בחיידקים ידידותיים למעיים.
באופן כללי בחורף אני ממליצה על מזונות מחממים ומנחמים "מקרקעים" הכוללים: הרבה ירקות שורש עשירים בויטמינים ממשפחת B, מרקים עשירים בתוכן, דגנים מלאים, דייסות שבושלו על האש (לא אינסטנט) ותבשילי קדירה ארוכי הכנה.
והנה לדוגמא מתכון להכנת אורז מלא עם חומוס. שילוב של אורז מלא עם גרגירי חומוס נותן חלבון מלא מהצומח. גרגירי החומוס עשירים בסידן, אשלגן, ויטמין B3, ויטמין C, והם בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
במצב של ירידה במצב הרוח חשוב במיוחד לצרוך:
- מזון מרגיע העשיר בויטמיני B המאזנים את מערכת העצבים: כמו תרד, גרעינים, בננות ועל תוסף בי קומפלקס.
- מגנזיום שעוזר להרפיה בתוסף ובתזונה: אגוזים וזרעים, בננות, מוצרי סויה.
- מזונות עשירים בחומצת האמינו טריפטופן ההופכת בגוף לסרטונין כמו, אגוזים וזרעים, במיוחד זרעי צ'ייה העשירים באומגה 3, דגנים כמו שיבולת שועל, כוסמת, מוצרי סויה (שימו לב שאינם מהונדסים גנטית), שעועית ושוקולד רו.
ניתן לשלב מגוון צמחי מרפא שמאזנים את מערכת העצבים בחליטות או בפורמולות. חליטות מעוררות ומחממות, כגון קינמון או ג'ינג'ר, יכולות לסייע בשיפור מצב הרוח.
זכרי כי המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לעבור אבחון אירידולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת את הצרכים התזונתיים והבריאותיים המדויקים שלך.
שלך באהבה,
רומי חוכמה – אירידולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא