מאת: הדס פריזמנט אביגדורי, עו"ד
לאחרונה התקשרו אלינו לקו הייעוץ מספר נשים עם סיפור דומה. נשים שהיו אמורות להתחיל עבודה במקום חדש, כבר סיכמו עם המעסיק החדש את כל תנאי העבודה שלהן, לעיתים אף נחתם כבר הסכם העסקה, ו…רגע לפני תחילת העבודה, הודיעו להן שהעסקתן מבוטלת.
הסיבות (או התירוצים) לביטול מגוונות- אין אישור לתקן, פרויקט שבוטל, צמצומים וכדו'.
אבל השורה התחתונה היא זהה. אותן מועמדות כבר הסתמכו על קבלתן לעבודה החדשה, חלקן אפילו הודיעו על התפטרות ממקום העבודה הנוכחי, וכעת מוצאות את עצמן ללא עבודה.
מעבר לכך שמדובר בחוויה לא נעימה לאף אחת מאתנו, שלא לדבר על ההפסד הכספי ועוגמת הנפש, נשאלתי לא מעט פעמים, האם מבחינה משפטית יש מה לעשות והאם עובדת כזו זכאית לפיצוי כספי במקרה כזה?
התשובה, כמו בהרבה סוגיות בדיני עבודה אינה שחור או לבן. מבחינה משפטית, העילה לתבוע במקרה כזה היא בגין בהפרת הסכם או בניהול משא ומתן בחוסר תום לב.
לשם כך, המועמדת תצטרך להוכיח שסוכם בין הצדדים על תחילת עבודה. אם נחתם הסכם העסקה, זו שאלה פשוטה יחסית, אולם אם לא נחתם הסכם, והמעסיק יטען שדבר לא סוכם, הרי שמדובר בשאלה בפני עצמה והמועמדת תצטרך להציג ראיות לכך להסכמות הצדדים.
בהנחה שהמועמדת הצליחה להוכיח שהוסכם בין הצדדים כי תתחיל לעבוד, עדיין לא בהכרח יפסקו לה פיצויים כספיים בשל הפרת ההסכמות. על מנת לשקול פיצוי יבחן בית הדין לעבודה כמה שיקולים:
- איזה נזק נגרם למועמדת? למשל- האם היא התפטרה ממקום עבודה קודם על מנת להתחיל בעבודתה החדשה? האם ויתרה על פיצויי הפיטורים לצורך כך? האם בעקבות ביטול ההסכם המועמדת מצאה עבודה חלופית במהירות? והאם המועמדת עשתה מאמצים לצמצם את הנזקים שנגרמו לה- כגון, חיפוש עבודה, פנייה ללשכת התעסוקה לצורך קבלת דמי אבטלה, וכדו'?
- כיצד התנהל המעסיק? האם המעסיק נהג בתום לב? האם עשה כל מאמץ לקלוט את המועמדת לעבודה למרות הכל? בית הדין יסתכל אחרת על מעסיק שהחליט לבטל את ההסכם בשל נסיבות שאינן בשליטתו, לעומת מעסיק שהחליט לקבל מועמד מתאים יותר לדעתו לעבודה.
דוגמא למקרה בו פסק בית הדין לעבודה פיצוי משמעותי בגין ביטול הסכם העסקה, ניתן לראות בתע"א (ת"א) 10578/08 אגון יעקובוביץ נ' ט.י.ר.ן הנדסה בע"מ. במקרה זה, דובר בעובד שסוכם איתו כי יעבוד במסגרת פרויקט בנייה ברומניה. אותו עובד התפטר מעבודתו, ואשתו (שעבדה כמורה), יצאה לשנת שבתון ואף מצאה עבודה ברומניה, אך בסופו של יום, ביטלה החברה את ההסכם וזאת בשל ביטול הפרויקט אותו אמור היה התובע לנהל.
החברה הנתבעת טענה כי כלל לא נחתם הסכם בין הצדדים, ואולם, בית הדין קבע כי הצדדים התקשרו ביניהם וכי החברה ידעה היטב שהתובע התפטר מעבודתו למענה, כמו גם אשתו. בית הדין לעבודה קבע כי החברה הטעתה את העובד בכך שלא גילתה לו שהפרויקט אותו אמור היה לנהל, עדיין לא אושר.
בית הדין פסק לתובע פיצויים המשקפים שכר של שנת עבודה (בניכוי השכר שהשתכר לאחר ביטול ההתקשרות על ידי החברה). בנוסף, פסק בית הדין לתובע פיצויים בגין עוגמת נפש, בסך של 30,000 ₪.
בית הדין קבע כי: " מצב בו עובד נאלץ לפרוש בשל 'דרך חדשה' ולאחר מכן צריך לבקש ממעסיקו הקודם לחזור ולהעסיקו אינו מצב פשוט. הוא הדין באשר לעגמת הנפש שארעה לתובע בשל הסערה אליה טלטל את משפחתו ואשר הביאה את רעייתו לצאת לשבתון, להתחייב למסגרת העסקה מסויימת ואחר כך לחזור בה "
לעומת זאת, בפסק הדין בעניין איסטרוניקס נ' הדה גרפונקל, פסק בית הדין לעבודה לתובעת, שהעסקתה בוטלה על ידי המעסיק, פיצוי בגובה חצי משכורת בלבד. בית הדין קבע כי אילו היתה התובע מתחילה לעבוד בחברה, ומפוטרת כעבור מספר חודשים, היא היתה זכאית להודעה מוקדמת בת שבועיים, ועל כן פסק לה פיצוי דומה. זאת, למרות שבית הדין מתח ביקורת על החברה, אשר קודם כל הודיעה לתובעת על קבלתה לעבודה, ורק לאחר מכן פנתה לברר פרטים אודותיה, ולמרות העובדה שהתובעת נותרה מובטלת במשך מספר חודשים לאחר ביטול ההתקשרות.
ויש גם את מקרי הביניים. בסע"ש (ת"א) 29357-11-14 לילי אלשייך נ' נת"ע – נתיבי תחבורה עירוניים להסעת המונים בע"מ, דובר בעורכת דין שהעסקתה בוטלה בשל כך שהמעסיק גילה, כי היה עליו לערוך מכרז. המועמדת כבר התפטרה מעבודתה ובעקבות הביטול, נותרה מובטלת במשך ארבעה חודשים. עם זאת, המועמדת לא הוכיחה כי פנתה לקבלת דמי אבטלה וכי הפסידה את פיצויי הפיטורים שלה בעקבות ההתפטרות מהמקום הקודם. בית הדין פסק לזכותה פיצוי בגובה שלוש משכורות, ופיצוי נוסף בגובה משכורת אחת בשל עוגמת הנפש.
לסיכום- כמה טיפים שעשויים לחסוך מכן עוגמת נפש:
פקחו עיניים. בררו לאיזה פרויקט, משרה או לקוח אתן עתידות להשתייך, ובררו האם מדובר בפרויקטים קיימים או חדשים, האם כל האישורים כבר ניתנו, ומה ייעשה אתכן במידה ופרויקט או לקוח יתבטלו. הדברים יפים במיוחד כשמדובר בתפקיד חדש שלא היה קיים בחברה קודם לכן.
התקבלתן לעבודה חדשה? מזל טוב. יחד עם זאת, ולמרות חוסר הרצון להצטייר כ"קשות" או "בעייתיות", מומלץ מאוד לעמוד על כך שייחתם איתכן הסכם העסקה או שתועבר אליכן הודעה על תנאי העבודה.
שאלו, האם ישנן פרוצדורות נוספות שעליכן לקיים לפני תחילת העבודה, כגון אישורים, טפסים וכדו?
דאגו לנהל את כל הקשר בכתב.
בכל מקרה, מומלץ מאוד, לא לקבל החלטות מרחיקות לכת כגון התפטרות מעבודה קודמת, מעבר דירה או רכישת רכב, לפני שתחתמו על חוזה מול המעסיק החדש.
המידע בכתבה זו איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לעשיית פעולה משפטית או הימנעות מעשייתה.
יש לכן שאלה?
ויצו מפעילה קו ייעוץ טלפוני לזכויות נשים בעבודה, במסגרתו ניתן מענה וסיוע בדיני עבודה. קן המידע פעיל בימים א', ג', ה', בשעות 11:00-15:00, בטלפון: 03-6923825
עו"ד הדס פריזמנט אביגדורי הינה עורכת דין בעלת משרד עצמאי העוסקת מזה למעלה מעשור בתחום משפט העבודה על כל גווניו, מייצגת מעסיקים ועובדים ומתמחה בין היתר, בדיני עמותות ודיני מכרזים. עו"ד פריזמנט אביגדורי מתנדבת בקו הייעוץ של ויצו לזכויות נשים בעבודה.
https://www.facebook.com/prizmant/?ref=bookmarks
https://www.hp-law.co.il/blog