חלק משמעותי בחורף שלי הוא בישול מרק הבורשט של ארקדי. הטעם מחזיר אותי לגעגועים לקצת קור אמיתי ולרצון להתנחם במרק שמזכיר ארצות רחוקות וסיפורי רוסיה שכל כך אהבתי לשמוע מארקדי.
היינו מדסקסים על הגעגועים לקור. לא אהבנו את הקיץ, את החום. להזיע זה לא היה בשבילנו, ואחרי הגעגועים לקור, נופלים לדיכאון של האכזבה, מנסים להתנחם קצת. ואז, בשיא החורף שעבדנו על האלבום של ויסוצקי, חשבתי שאבין יותר את המשמעות כשאטעם אוכל רוסי. מנות שארקדי סיפר עליהן – זאת תהיה הדרך שלי להתחבר. הידע הקולינרי שלו הפתיע אותי והאהבה לדבר על אוכל, אפילו יותר מלאכול, כן, כן. אלו מצבים שמאפשרים להבין איך דיכאון יכול להפוך מצב צבירה אחרי מנה מנחמת וטעימה ברמות. סוג של עונג. כי תמיד כששואלים אותי מה אני הכי אוהבת לעשות, מה אגיד? לאכול??
מה לעשות- חייבת לטעום בשביל להבין. ביקשתי שילמד אותי להכין בורשט אמיתי, ואז זה קרה. שיעור בישול אצל ארקדי במטבח. פלטה קטנה חשמלית מעליה סיר גדול מלא בירקות, צלעות, ריח משכר. שולחן מרובע קטן וערוך, במטבח לבן, וארקדי מבשל, מסביר אשששש כמו שהוא שר. הנגיעה המיוחדת העדינה של ארקדי בחומרים היא כמו ניצוח על תזמורת. ככה ברחיפה, עוד נגיעה, ועוד נגיעה..
טעמים ושירים הם הזכרונות הכי משמעותיים בחיים שלי. הם מביאים איתם תחושה חזקה של התרגשות מתחדשת, וזה גם מה שמניע אותי לכתוב ולספר על החיבור שלי לאנשים דרך האוכל. שיחזור הטעמים מאתגר אותי ונותן לי כוח. גם היום אחרי כמעט עשרים שנה, בכל פעם שאני שומעת במקרה שיר שלהם ברדיו ,מרגישה ששומרים עלי. כמו שהבורשט שומר לי על חום הגוף, כמו זכרון ישן שטבוע בלב. ועד היום לא מפסיק עם אותו הטעם בדיוק להתנגן בפה, להשאר – כמו המתכון – נאמן למקור, טהור וחף מקישוטים. אמיתי.
לבורשט יש הרבה מתכונים לכל אזור והמתכון המייחד את המקום.
הבורשט של ארקדי – חומרים:
2 עצמות עם מח
1 קג שפונדרה, צוואר, חתוך לקוביות
1 כרוב
2 גזרים
2 עגבניות חתוכות לרבעים
ראש סלרי חתוך לקוביות (לשמור את העלים)
בצל אחד חתוך לרבעים
כרישה חתוכה לטבעות
2 שיני שום
2 קג סלק טרי מקולף וחתוך לרבעים
עלי דפנה
גרגירי פלפל שחור קטנים ( 10)
מלח
פלפל גרוס
צרור פטרוזליה
כוסברה… למי שאוהב
בצל מגורד לסוף הבישול
אופן ההכנה:
מקלפים את הירקות, מנקים אותם, מזלפים שמן זית לסיר גדול ומוצק את כל הבשר העצמות הסלק ושאר הירקות.
מאדים כעשר דקות, ממלאים במים והרבה, מוסיפים את הכרוב הפרוס – לפי ארקדי אפשר להוסיף גם כרוב כבוש לדרישת שלום מרוסיה הלבנה.
מבשלים עד לרתיחה מוסיפים את העלי סלרי והפטרוזיליה וכשהמרק רותח מתבלים במלח, פלפל, עלי דפנה.
מנמיכים לאש נמוכה לשלוש ארבע שעות, אפשר ליותר עד שהבשר מוכן, נותנים למרק להתקרר לנוח, לפחות שעה שכל הטעמים יספגו.
טועמים ומחליטים אם צריך עוד מלח או משהו אחר.
התוספת המתבקשת היא שמנת חמוצה רוסית אם אפשר או קרם פרש, כפית קטנטנה זה מוסיף מאד.