אתם מאמינים בצירופי מקרים?
לפני כשבוע, אני ובעלי החלטנו לצפות בסרט ישן "מוכת ירח" בכיכובם של שר וניקולאס קייג'. ומה התנגן ברקע, לא פעם ולא פעמים? ניחשתם נכון, אופרת "לה בוהם". ניקולאס קייג' כחובב אופרות, מתאהב בשר ולוקח אותה לערב אחד של כיבוש, ערב שכולו שיכרון חושים, ערב שכולו אופרת 'לה בוהם'.
כבר היו לי כרטיסים לפרמיירה, לא יכולתי שלא להתרגש בסרט מצירופי המקרים. הבנתי ישר, שיש כאן משהו מיוחד, אולי קצת קוסמי. אבל, שום דבר לא הכין אותי להתרגשות שחוויתי באופרה עצמה.
האופרה הישראלית פתחה את העונה החדשה עם 'לה בוהם' מאת ג'קומו פוצ'יני- הפקה בימתית ומשותפת עם האופרה המלכותית של ליאז.
על האופרה ניצח המנצח האיטלקי פרנצ'סקו צ'ילופו, יחד עם המנצחת הישראלית קרין בן יוסף שתנצח על חלק מן המופעים. על הפן הבימתי אמון הבמאי האיטלקי סטפנו מצוניס די פראלפרה. המנצח האיטלקי פרנצ'סקו צ'ילופו, מנצח על תזמורות ברחבי העולם. באופרה הישראלית ניצח על הפקות: 'מאדאם בטרפליי' במסגרת אופרה בפארק (2016), 'רומיאו ויוליה' (2016), 'ריגולטו' (2016) ו'שיקוי האהבה' בפסטיבל האופרה בירושלים (2015). לאחרונה ניצח על 'נישואי פיגרו' בפלרמו, על 'הטרובדור' במילנו. הוא גם מלחין והאופרה שלו 'מקרה מורטארה' בוצעה לראשונה בניו יורק בשנת 2010.
בנוסף השתתפו צוות סולנים ישראלי ובינלאומי מוביל, תזמורת האופרה-התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון, מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר ומקהלת העפרוני הצעירה בניצוחה של שלי ברלינסקי.
האופרה 'לה בוהם' מבוססת על רומן בשם 'תמונות מחיי הבוהמים' מאת אנרי מורז'ה ( 1861-1822 ), סופר צעיר בוהמי, שחי ברובע הלטיני בפריס.
פוצ'יני הלחין את 'לה בוהם' בין השנים 1892 – 1895 והיא הוצגה לראשונה ב-1896 בתיאטרון רג'יו בטורינו, איטליה.
אחרי ה'וואו' הראשוני, כשהמסך עולה והמוזיקה מתחילה, הצופה נכנס לתוך רחובותיה של פריז ולעליית הגג בה מתחילה עלילת האופרה.
הקור העז בעליית הגג גורם לארבעה אמנים צעירים ודלפונים, לחפש מה להקריב כדי להדליק את האש. למטה, מאידך, למרות הקור העז- חם. זוגות מתאחדים ומתחבקים.
ארבעת האומנים הם: רודולפו הסופר, מרצ'לו הצייר, שונאר המוסיקאי וקולין הפילוסוף, החיים יחדיו בעליית גג רעועה בפריז.
העוני של רודולפו מועשר בשיר האהבה שלו. הוא מרגיש שיש לו נשמה של מיליונר. מימי,לוצ'יה, שכנתם הצעירה והחולה בשחפת, מתאהבת בו. היא מספרת לו שהיא אוהבת דברים קסומים המספרים על אהבה, על מאווים ומלחמה. בעצם שירה. רודולפו מוצא במימי את המוזה שלו. השניים מתאהבים ויוצאים יחדיו לבית הקפה עם שאר חבריו.
במערכה השנייה, התפאורה הופכת מול עיני הצופים לבית קפה בוהמייני ברחובותיה השוקקים של פריז. תפאורת הרחוב מרהיבה ותוססת ונראית מציאותית להפליא. הבמה הופכת לקרנבל שלם של רחוב מלא בילדים, בבלונים, בליצן המוכר בובות וצעצועים.
מוזטה, אהובתו לשעבר של מרצ'לו, מגיעה לבית הקפה, לבושה בהידור רב ומלווה על ידי אחד מהמאהבים העשירים שלה, אלצ'ינדורו. בין מוזטה למרצ'לו מתפתח דיאלוג לוהט, כצבע שמלתה של מוזטה, שבסופו היא מעמידה פנים כי אחת מנעליה לוחצת ושולחת את אלצ'ינדורו להחליפה, וכשהוא עוזב היא נופלת לזרועותיו של מרצ'לו.
לרחוב התוסס מגיעה צעדת מארש עם תופים, הממלאת את הרחוב בסערה, כמו הסערה בליבותיהם של השניים, מרצ'לו ומוזטה.
בחלק השני של האופרה, הבמה שוב משתנה. היא הופכת לחצר פונדק דרכים ליד אחד משערי המכס בכניסה לפריז. מימי מגיעה לחפש את מרצ'לו, על מנת שיעזור לה עם רודולפו, שקנאתו הפכה את חיה לבלתי נסבלים.
רודולפו יוצא מהפונדק ומשתף את מרצ'לו בכך שהוא אוהב את מימי יותר מכל, אך הוא פוחד בגלל שהיא חולה מאוד. מצבה מתדרדר מיום ליום. שיעול נוראי מטלטל את גופה השברירי. רודולפו יודע שחדרו הוא מאורה קודרת ושהאש באח לא בוערת. הוא מבין שהאהבה לא תספיק כדי להצילה. לכן הוא רוצה להיפרד ממנה. מימי שהסתתרה ושמעה את שיחתם, מבינה שסופה קרב.
גם מרצ'לו ומוזטה רבים על קנאותו של מרצ'לו, הנוהג בה כבעלה.
במערכה האחרונה, התפאורה חוזרת לתפאורה של המערכה הראשונה, עליית הגג. רודולפו ומרצ'לו, שנפרדו מאהובותיהם, יושבים יחדיו עם קולין ושונאר על לחם יבש ודג מלוח. כשלפתע מגיעה מוזטה עם מימי החולה. מימי שהובאה על ידי ג'יפ לביתם, עולה אט אט עם מוזטה.
מימי בחרה למות ליד אהובה האמיתי, היא עוזבת את המחזר העשיר שלה וחוזרת לעליית הגג, שם הכל התחיל.
מוזטה מבקשת ממרצ'לו שיקח אתת תכשיטיה ויקנה למימי סירופ שיעול ויקרא לרופא. קולין ממשכן את מעילו ושונאר משאיר את זוג האוהבים לבדם. כשהם לבדם, מימי מספרת לרודולפו שהוא אהבת חייה. כשכל החברים חוזרים לעליית הגג, מימי מודה לכולם ונרדמת. בעוד מוזטה מתפללת להחלמתה, שונאר שם לב, שמימי מתה.
על אהבה, נשים וכסף-
שתי הנשים, גיבורות האופרה, מימי ומוזטה, מאוהבות באומנים אביונים, אך נאלצות לחיות רחוק מהם בגלל עוניים. מימי מבינה שללא קורת גג חמה, היא לא תוכל לשרוד את החורף. לכן היא מחפשת לה מאהב שיוכל לספק לה זאת גם על חשבון התרחקותה מאהובה. מוזטה שאהבה מותרות וחופש, מצאה מאהבים עשירים רבים, שסיפקו לה את מאוויה החומריים.
תפאורה
התפאורה היא מעשה אומן של בניייה והרכבה. באופרה זו, התפאורה כה ממשית, עד שאנו חשים כאילו אנו צופים במציאות או בסרט. המשחק של הדמויות מסביב, הופך להיות תפאורה חייה. אפילו ג'יפ עולה על הבמה. תשומת הלב ניתנת לפרטים קטנים כגון המלצרים המגישים את המשקאות בתוך הפונדק, בזמן שתומת לב הצופה נתונה לרודולפו ומימי.
מוזיקה- האריות באופרה
באופרת 'לה בוהם' יש ארבע אריות בלבד,הסיבה לכך היא שהאופרה עוסקת במצבים ולא בדמויות. תוכלו לראות זאת גם בשלל הדמויות וההתרחשויות על הבמה. האופרה מהללת את תחושת ההתאהבות, לכן גם האריות מגיעות רק כאשר הסיטואציה הדרמטית דורשת זאת.
אופרה זו היא יצירה דרמטית בה הסיפור והדרמה חשובים רבה יותר מאשר הריגוש שיוצרים הזמר או הזמרת באמצעות שירתם המופלאה.
תאריכי המופעים:
ו' 24/11/2017- 13:00, מוצ"ש 25/11/2017- 20:00, א' 26/11/2017- 20:00, ג' 28/11/2017- 20:00, ה' 30/11/2017- 18:00, ו' 01/12/2017- 13:00, מוצ"ש 02/12/2017- 20:00, ב' 04/12/2017- 20:00, ד' 06/12/2017- 20:00.
השירה באיטלקית
כתוביות תרגום מוקרנות בעברית ובאנגלית
משך המופע: כשעתיים וחצי
מחירי כרטיס: 190- 470 ₪
להזמנת כרטיסים: 03-692777 / http://www.israel-opera.co.il/
מאחלת לכם צפייה נעימה!
XOXO
קרין מילשטיין