יום העצמאות ה-64 של מדינת ישראל עומד בפתח, מעבר למשוכות ימי הזכרון. בשבילי מדובר במשוכות די גבוהות, כמי שרגליים ארוכות ועור עבה אינן חלק מהמפרט הגופני שלה. לאחר כמה ימים של משיכת אף וניגוב עיניים, אני מתקשה לעבור באופן מיידי לשמחה שאחרי. איכשהוא לדמעות ולעצב קל לי יותר להיסחף (מודה, אני גם "מתה" על השירים העבריים הכי יפים שמשודרים ברדיו ביום הזה). יש בליבי הרבה על הצמידות הזו שבין ימי הזכרון לבין יום העצמאות, אבל זו שאלה שטרם הכרעתי לגביה, גם ביני לבין עצמי.
אז חוץ ממצעדים ומטסים, זיקוקים ופרסים (ושוב מוקרן הסרט "הלהקה", או "מציצים", או מערכונים של הגשש החיוור) יש עוד משהו שמאחד את העם הזה והוא אינו מתקיים מול מסך הטלויזיה: הצורך למנגל. הגריל הוא יד ימינו של הטבח ביום העצמאות. אז אם אי אפשר להילחם בתופעה הזו, נצטרף אליה. את ניצוצות הקרניבוריה שפעם היו לי אני מגלה אצל הבת שלי. ככל שקיבולת הבשר שלי הולכת ופוחתת, כך היא נהנית ממנו יותר. ומה לא נעשה כדי לשמח פעוטות (ובינינו, גם כמה בוגרים יותר)?
לכבוד יום העצמאות השנה החלטתי ללכת על טלה, שהוא בשר קצת פחות שגרתי מעוף או בקר. בשר הטלה הוא עדין ועונתי ויש לקנות אותו אצל מי שימכור לכם טלה ולא כבש, כי כל ההבדל טמון בכמה שנים (גם במקרה הזה העולם שייך לצעירים…). ל"על האש" שלי השתמשתי בצלעות, שהן החלק הקטן, העסיסי והנהדר של הטלה, שאינו מצריך זמן רב על האש. אפשר להניח את הצלעות ככה, כמו שהן, על המנגל ואפשר לשדרג אותן עם מרינדות נפלאות, שמושכות את הטעמים לכיוונים שונים לחלוטין. בכל אופן שתכינו אותן, זכרו שאת החלק הטעים באמת מגלים אלה שאוכלים בידיים ומוצצים את העצמות. קבלו את ההצעה שלי למנגל יום העצמאות שלכם:
צלעות טלה ב-4 מרינדות
כל אחת מהמרינדות הבאות מתאימה בכמותה ל-6 צלעות טלה (תעשו בעצמכם את החישוב לכמות שאתם צריכים).
מרינדה קלאסית – שמן זית ולימון
- 5 כפות שמן זית
- 3 כפות מיץ לימון
- 1 שן שום כתושה
- מלח, פלפל שחור
פפפ
מרינדה אסיאתית
- 1 כף רוטב סויה
- 1 כף שמן שומשום
- 1 שן שום כתושה
- 1 ס"מ ג'ינג'ר מגורר
- 2 כפות מירין
- 1 כף חומץ אורז
- 1 כפית סוכר חום
- 2 כפות מים
פפפ
מרינדה מתקתקה
- 2 כפות ריבת תפוזים (אני השתמשתי בריבת קומקוואט)
- 1 כף מיץ לימון
- 1 כף דבש
- 1 כפית חומץ בלסמי
- מלח, פלפל שחור
פפפ
מרינדת עשבי תיבול
- 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
- 2 כפות כוסברה קצוצה
- 2 כפות נענע קצוצה
- 2 כפות עלי זעתר / טימין קצוץ
- 1 שן שום כתושה
- 2 כפות שמן זית
- 1 כף חרדל
פפפ
אופן ההכנה
- ערבבו את כל חומרי המרינדה בקערית ואז מרחו בה את צלעות הטלה משני הצדדים. ברור שבידיים!
- הניחו את צלעות הטלה והמרינדה בקערה או בקופסת פלסטיק והכניסו למקרר. מומלץ להשרות את הבשר במרינדה לכמה שעות במקרר ולהוציא החוצה שעה לפני שאתם רוצים לעשות את המנגל, כדי שיגיעו לטמפרטורת החדר.
- צלו על המנגל את הצלעות, 2-3 דקות מקסימום מכל צד, כדי שיישארו עסיסיות ולא יישרפו.
פפפ
בתיאבון!
השוונץ:
יש לי במטבח מגירה מלאה בגאדג'טים. מי שמבלה שם כל כך הרבה שעות כמוני, מחפש את אלה שמקצרים תהליכים ומשפרים את איכות החיים. אני רוצה להמליץ לכם על שני גאדג'טים שיקלו על העבודה שלכם במטבח בהכנות ליום העצמאות, אבל לא רק:
- כותש שום ™Rocker (ג'וזף-ג'וזף) – מי שמשתמש בכותש השום הקלאסי, יודע שהניקוי שלו הוא משימה מעצבנת, שכן חתיכות השום נתקעות בו ומסרבות לצאת בקלות. לכותש השום הזה יש צורה שונה, כשל כף מתנדנדת. קל לכתוש בו את השום בעזרת לחיצה משני צידי המוצר, להוציא את חתיכות השום ממנו בכף ולאחר מכן לשטוף במים ולנקות עם כרית קרצוף. המחייה!
- מספריים לקיצוץ תבלינים עם 5 להבים – אין צורך לקצוץ את עשבי התיבול בסכין על משטח. המספריים האלה עושים לנו חיים קלים: אפשר להחזיק ביד את צרור עשבי התיבול ולגזור באמצעותם ישר לתוך הקערה.