ארוחת שישי היא לא ארוחה ללא מרק העוף שלי

מאחת שלא ידעה לבשל דבר, יצאה אחת שמכינה מרק עוף מעולה ומבוקש

בילדותי אכלתי בעיקר ממתקים  – סוכריות, ארנב שוקולד ומרמלדה שקנינו לפי משקל בחנות הממתקים במרכז העיר צפת. במטבח, עם אימי נהגתי להכין עוגיות לקראת משלוחי המנות של פורים ולצפות בה מנקה את הדגים לקראת שבת. מלבד זאת לא עקבתי אחר עבודתה במטבח, לא ראיתי אותה מבשלת ולא הכרתי את שלבי ההכנה של המאכלים. בעיקר הייתי עסוקה בהתחמקות מאכילת האוכל שבישלה. השנים בקיבוץ עוד יותר הרחיקו אותי מכל אפשרות להכיר מתכונים ביתיים, או מכל מסורת של ארוחה משפחתית. אכלנו בבית הילדים ובנעורינו – בחדר האוכל, זוכרת אותנו בעיקר מורחים מרגרינה על פרוסות לחם ומניחים מעל זיתים מקולפים, בזה בערך הסתכם האוכל שלנו.

בתל אביב הייתי עסוקה בעיקר בדיאטה ובשמירה על המשקל, מקפידה לאכול סלט, גבינה 1% שומן ופריכיות. כך הכרתי את איתי, לא ידעתי לטגן חביתה, וזה לא רק ביטוי. כאשר נולדו ילדי התחלתי בהדרגה לעשות צעדים במטבח, בעיקר משום שזה היה לי חשוב מבחינה הורית. ראיתי תמיד חשיבות רבה בכך שהילדים יאכלו אוכל ביתי מזין ובמסורת של ארוחות משפחתיות. בשישי בערב חשוב לי תמיד ששולחן חגיגי יהיה ערוך, שנקיים קידוש ונאכל ביחד.

תמונה לפוסט מרק עוף

צילום: אלבום פרטי

בארוחות שישי אצלנו יש מספר מנות אשר חוזרות על עצמן בווריאציות שונות אבל מנה אחת לא משתנה אף פעם והיא – מרק עוף. מרק עשיר בשורשים ובמגוון ירקות, טעים להפליא. מודה, בכל פעם הוא נעשה יותר טעים, אני מוסיפה את הירקות בהדרגה בזה אחר זה לסיר, מטגנת ממושכות ורק לבסוף מוסיפה מים. התיבול הוא רק בתבלינים וללא אבקת מרק. כולם אצלנו אוכלים את המרק הזה, כל אחד בהרכב קצת שונה – זה עם עוף, זה רק עם ירקות, זה עם תפוחי אדמה וזה רק מרק מסונן. כמובן שאל המרק מתלווה קערית אטריות, שבבית הורי נקראית "פילה" ושקדי מרק.

בשישי ילדי שואלים תמיד – מי בא היום לארוחת ערב? והאמת היא שאנחנו לא מארחים הרבה. חדווה ודובי, חברים טובים שלנו, אהובים עלי ועל ילדי עד מאד, שניהם דור שני לניצולי שואה מפולין. לפני שחדווה ודובי באים, יש תמיד בדיקה האם יש את מרק העוף שמזכיר לו טעם של בית. זה המרק, מרק עוף פשוט אבל מלא סימליות – לבית, למשפחה ולארוחה חגיגית. מרק שכל אחד מוצא את הדרך שלו לאכול אותו והוא עצמו משתנה – עם איטריות בכל שישי ועם קניידעלך בראש השנה ובפסח.

אחד הרגעים האהובים עלי במשפחה הוא אותו רגע בו כולם יושבים מסביב לשולחן, אני מסיימת את ההכנות וגם אני מתיישבת. אוכלים, משוחחים, נמצאים ביחד ואני מתבוננת במשפחה שלי, מתמוגגת ונהנית מכל רגע. בשישי האחרון עשינו קידוש כאשר ביתי איתנו בשיחת ווידאו מברזיל –  מקשיבה, נוכחת מרחוק וכל כך מתגעגעת לארוחת שישי ולמרק צח עם תפוחי אדמה.

תמונת מרק עוף

צילום: אלבום פרטי

הנה לפניכם המתכון למרק עוף של ארוחת שישי:

מצרכים: בצל יבש חצוי ופרוס, 2 שיני שום חתוכות גס, 2 גבעולי כרפס חתוכים, חצי שורש פטרוזיליה, חצי שורש כרפס, 4 גזרים מקולפים וחתוכים, 2 תפ"א מקולפים וחתוכים, 1 זוקיני שטוף ופרוס 2-4 שוקי עוף.

הכנה: 2 כפות שמן זית בסיר רחב ועמוק, מטגנים לשקיפות, מוסיפים בהדרגה: שום, כרפס, שורשים, גזר ואת העוף, מכסים וממשיכים לטגן ארוכות, מערבבים מידי פעם. מוסיפים מים רותחים בגובה חצי מהסיר ואת התפ"א. מתבלים: מלח, פלפל שחור ואבקת שום, מרתיחים וממשיכים לבשל על אש נמוכה, טועמים ומתקנים את התיבול, מוסיפים את הזוקיני לעוד בישול קצר.

והרי לכם מרק פשוט וחגיגי, ליום שישי ולערב חג, מרק משפחתי ובו אפשרויות רבות לכל אחד. הזדמנות למפגש קרוב, לחוויה של ביחד, של שיחה – כך רוקמים קרבה וקשר משפחתי, כך יוצקים חוויות לתרמיל שכל אחד לוקח בצאתו לדרכו.

באהבה,

יהודית.