כשהגעתי ביום שישי בצהריים לכנס פונדקאות ופריון שהתקיים בתל-אביב (11.3.16) פגשתי זוגות גייז וזוגות הטרוסקסואלים, נשים בהיריון ועמיתים למקצוע. האווירה היתה חגיגית – ארוחת צהריים עשירה, משקאות ודברי מאפה משובחים – התכנסות של אנשים נלהבים ובעלי מטרה.
הוזמנתי לכנס כדי להנחות פאנל שיעסוק בהיבטים פסיכולוגיים בתהליך הפונדקאות.
בפאנל נטלו חלק ד"ר צביה בירמן וד"ר אילן טבק –אבירם, עמיתי מתחום בריאות הנפש, בעלי ניסיון בטיפול ביחידים וזוגות הפונים להבאת ילד באמצעות פונדקאות, וגם ד"ר רקפת גונן ששיתפה בחוויותיה כפונדקאית ( אם נושאת) ואידה בראון העוסקת בקישור עם פונדקאיות ממזרח אירופה.
האולם היה מלא מפה לפה בקהל סקרן ומשתתף.
כידוע, פונדקאות היא הדרך המורכבת ביותר להבאת ילד לעולם בהורות גנטית חלקית או מלאה. היא מערבת בתהליך גורמים רבים מאד – מההורים המיועדים, דרך הרופאים, המזכירות, עורכי הדין, השופטים, ועד הפונדקאית ומשפחתה. שפע האילוצים הטכניים וההתרחקות מהאינטימיות של ההולדה הטבעית ,עלול ליצור אצל ההורים המיועדים תחושות של חוסר שליטה וחוסר אונים, תסכול וחרדות.
לכן, הדיון בפאנל עסק בעיקר בחרדות של ההורים המיועדים סביב בחירה נכונה של הפונדקאית והקשר איתה, סביב מהלך תקין של ההיריון והלידה ומסירה "חלקה" של התינוק אליהם, וסביב התפתחות הרגשת הקשר אל התינוק כילד "שלנו".עקב העובדה שהורים הפונים לפונדקאות עוברים הריון "מרחוק" מוצב בפניהם אתגר קשה – לבטוח בפונדקאית ולחוות את ההיריון באמצעותה ובשיתוף עמה. אימוץ גישה כזו מחייב בחירה נכונה של הפונדקאית על ידי ההורים המיועדים ושמירת קשר רצוף וטוב ביניהם. קשר כזה מסייע להם בהתקשרות לתינוק שיוולד ובהתכוננות להורות שבפתח.
בין הדוברים היתה הסכמה שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם החרדות היא לחשוף אותן לאור השמש, להכיר בהן, לתת להן ביטוי, להיערך אליהן, ובשום אופן לא להכחיש אותן. הדבר כרוך בעבודה פסיכולוגית של כל אחד מההורים המיועדים עם עצמו, עם בן/בת זוגו וסביבתו, ורצוי – בסיוע של איש מקצוע מתחום בריאות הנפש.
שאלות הקהל נתנו ביטוי לצורך של זוגות הפונים לפונדקאות לחלוק את חששותיהם ואת נכונותם לקבל עצה וסיוע.
אוסיף כאן המלצה חמה להורים ששוקלים להיעזר בתרומת זרע, תרומת ביצית או פונדקאות על ספרה של הפסיכואנליטיקאית דיאן אהרנשאפט:
Diane Ehrensaft, Mommies, Daddies, Donors, Surrogates: Answering Tough Questions and Building Strong Families
לאורך כל הדיון שררה באולם אוירה עניינית ואופטימית המלווה להרגשתי אנשים בריאים ,שגם אם יש להם קשיים, הם בעלי כוחות שיסייעו להם בהגשמת חלומם – להיות הורים.
על אף שנסיבות הפניה לפונדקאות שונות ומגוונות: בעיות פוריות אצל נשים בצד הורות של זוגות הומוסקסואלים, הרי הצורך להקטין את החרדות שמקורן בתלות בצד שלישי – הפונדקאית- משותף לכולם.
ד"ר חנה גילאי-גינור, הורותא