אפידורל- סיפור אהבה

בחורה עם מחשב נייד

מאז המציאו את האפידורל, עבור כמעט כל יולדות מדובר בתרופת קסם, באמצעי שמסייע לנשים רבות לעבור את הלידה. אלא שלא תמיד מספיק צוות חדר הלידה לתת ליולדת אפידורל בגלל שלל סיבות ובעיקר מפאת מצוקת זמנים לאור התפתחות הלידה

כמה כאבים עוברת היולדת וככל שהלידה ארוכה יותר, כך הכאבים וגדלות הנפש, תעצומות הנפש הנדרשות מהיולדת עצומות. לעיתים התמשכות הלידה מצריכה זירוז וכשהלידה 'תקועה' אף ניתוח קיסרי.

לעיתים, נשים שעברו את מועד הלידה המשוער, מופנות להשראת לידה מהר מדי. לידה שמתחילה בהשראה, לא תמיד תזרום יפה. זאת מפני שמדובר בהתערבות חיצונית אשר חסרה את הפעילות ההורמונלית הטבעית המתאימה ללידה.

'לידה זורמת' היא לידה שמתחילה עם שחרור טבעי וספונטני של הורמון הלידה, כשהתינוק חש שהוא מוכן, וכשהאם עצמה מרגישה מוכנה.

גם אם הגוף מגיב מהר לזירוז, יתכן כי התקדמות הלידה תהיה איטית, אפילו אם הפתיחה מלאה. במקרים כאלה קיים גורם מעכב או עוצר. היולדת מצידה מאד רוצה ללדת לידה רגילה וטבעית (ללא ניתוח), אולם החששות, העייפות- גם אם בתת המודע מנהלים את הלידה. החשש יכול להיות מהלידה (איך יעבור התינוק בתעלת הלידה), פחד מכאב, פחד מלהיות אמא, מהשינויים שיחולו לאחר הלידה ומעוד הרבה סיבות. פחדים כאלה בשילוב עם גורמי מתח נוספים עלולים להביא ללידה ארוכה שמסתיימת בניתוח קיסרי.

קיימות נקודות מתח שכאלה במהלך הלידה כמו למשל, זירוז שניתן בשלב מוקדם- דבר שמייצר אצל היולדת מתח.
העובדה שאת יודעת שאת רוצה אפידורל מלכתחילה ותולה את יהבך בכך ובעצם ממקדת את המחשבות סביב הכאב והפחד ממנו ובכך מחלישה את עצמך.

שינויים בדופק העובר זו תופעה נורמלית לחלוטין אבל לעיתים המוניטור לא קורא בגלל סיבות שונות שאינן קשורות לדופק העובר. מצידם של הרופאים בחדר הלידה- עדיף לא לקחת סיכונים וזה מכניס את היולדת למתח.

חוסר תזונה או צום שגורמים לחולשה גופנית…

גורמים כאלה ואחרים מחלישים את הגוף והנפש של היולדת ומעכבים את הפרשתו של הורמון הלידה.

חשוב לציין כי במתן אפידורל, היולדת חייבת לשכב, תנוחה שמקשה על התינוק להמשיך ולרדת בתעלת הלידה.

אבל גם אם את מקבלת אפידורל, עדיין יש דברים שביכולתך לעשות:

כשאני מלווה לידות, אני ממליצה למשל ליולדת לשכב על הצד. חשוב לשנות את תנוחת השכיבה מדי חצי שעה בממוצע. יש להמשיך בנשימות עמוקות מפעם לפעם על מנת לספק חמצן לעובר. אחרי שנחים ואפילו אולי ישנים מעט, רצוי לבקש מהמיילדת שתעזור להגיע לתנוחה של כמעט ישיבה – וכך לאפשר לתינוקת לרדת. מומלץ לדמיין אותה יורדת, ולהרפות…

במסגרת קורס הכנה ללידה שאני מעבירה באופן פרטי, אני מדריכה את היולדות בין היתר גם בנוגע לתנוחות השונות וכיצד בני זוגן יכולים לסייע להן.

אם לקחת דולה תומכת לידה שתלווה אותך בחדר הלידה, היא אמורה לדעת כיצד לסייע לך לקבל את הצירים, להגיע לתנוחות שיסיעו לקידום הלידה והקל על הכאבים.

לקריאת המאמר המלא וסיפור הלידה