פעם, כל הרעיון של להיכנס לבנק (כי אז חשבתי שזו האופציה היחידה) ולפנות ליועץ השקעות נראה לי רעיון מפחיד שרצוי לשמור ממנו מרחק ככל הניתן. מאז הבנתי שאם אין אני לי – מי לי, ומפחיד ככל שזה יהיה – כדאי לי להכנס לנישה הזו של השקעות אפילו רק כדי להבטיח זקנה נטולת חיטוט בפחי אשפה. אז למדתי והפנמתי וגיליתי שהשד הוא לא כל כך נורא – אבל, יש קאץ'. כדי להשקיע בתבונה צריך להשקיע המון זמן, וזמן אין לי, מה עושים?
מה בעצם לוקח כל כך הרבה זמן בלהשקיע?
בואי נניח שיש לי 1000 שקלים ואני רוצה להשקיע. במה להשקיע? אני יכולה לבחור חברה ולקנות מניות שלה, אבל האם זה אומר שאני ארוויח? אם החברה תצליח בתקופה הקרובה, אז כן – בהנחה שאני אמכור את המניות בזמן הנכון לפני שהחברה תתחיל להפסיד. אבל איך יודעים אם החברה הולכת להצליח או להכשל? ואיך אני אדע מתי לקנות ומתי הגיע הזמן למכור את המניות שרכשתי? בשביל לעשות את ההחלטות הנכונות צריך ידע. למשל לקרוא את הדו"חות הפיננסיים של החברות. אז נכון שהיום זה לא סינית עבורי לקרוא את הדו"חות הללו, אבל עיון בהם לוקח זמן. הרבה זמן. ובגלל שאני צריכה לבחור במה להשקיע – לקרוא דו"ח אחד או שניים לא מספיק, צריך לקרוא הרבה מהם.
אבל גם אם כבר החלטתי במה להשקיע, בזבוז הזמן לא מסתיים שם. כי עכשיו צריך להמשיך לעקוב אחר החברות, לנסות ולהבין לאן השוק הולך, לקרוא מאמרים פיננסיים, תחזיות ולקרוא דו"חות של חברות שלא בחרתי להשקיע בהן כדי לזהות הזדמנויות השקעה. זמן, מילת המפתח, המשאב העיקרי החסר לאשה עובדת במאה העשרים ואחת.
אז מה עושים?
עושים מה שעושים בכל תחום אחר – מאצילים סמכויות. אין לי זמן לצבוע לבד את הבית? אני אשכור צבעים, אין לי זמן להוציא את הילדים בזמן מהגנים? אני אחפש מישהו שיעשה את זה, תמורת תשלום הוגן, אין לי זמן לבדוק את כל נתיבי ההשקעה האפשריים? אני אשכור מנהל (או מנהלת) השקעות שתעשה את זה עבורי. עכשיו רק נשאלת השאלה איפה אפשר למצוא את מנהלי ההשקעות המתאימים עבורי.
בנק או בית השקעות?
פעם השקעות נוהלו בבנקים בלבד, היום המצב שונה. נוסף על הבנקים, אפשר (וכדאי) להשקיע דרך בתי השקעות. אז מה ההבדל בין השניים?
בואו נעשה קודם סדר: יועץ השקעות, מנהלת השקעות, וחבר בורסה נכנסו לפאב. יועץ השקעות אמר: כדאי לך לקנות כאן מוחיטו, מנהלת השקעות פנתה לברמנית וקנתה לך מוחיטו, וחבר בורסה הלך והביא את המוחיטו מהברמנית אלייך.
יועץ השקעות לא יכול לנהל את ההשקעות עבורי, הוא יכול לייעץ לי ולהגיד במה לדעתו אני צריכה להשקיע אבל את ההוראה לרכוש (או למכור) אני אצטרך לתת. חבר בורסה הוא מי שיכול בפועל לבצע רכישות ומכירות של נכסים בבורסה, ומנהל השקעות הוא מי שממש ינהל עבורי את ההשקעות – יחליט מה לקנות ומתי, יחליט מה למכור ומתי וגם ידאג שהרכישות והמכירות יתבצעו.
בתי השקעות מחזיקים יועצי השקעות ומנהלי השקעות. בנקים מחזיקים יועצי השקעות בלבד. בנקים וחלק מבתי ההשקעות הם גם חברי בורסה ויכולים לבצע ממש את המסחר. בתי השקעות שאינם חברי בורסה, מבצעים את הפעולות ממש באמצעות מתווך – הבנק.
יחס אישי או ייעוץ חינמי?
בתי השקעות מעניקים יחס אישי ללקוחותיהם. יחס אישי בתחום ההשקעות חשוב כיוון שלכל לקוח ישנם צרכים אחרים ורצונות אחרים. בנוסף עמלות הניהול שהם גובים נמוכות בהשוואה לבנקים וכיוון שהם מייצגים לרב גופים מוסדיים הם לעתים יכולים להוזיל עלויות מסחר יחסית ליועצים בבנק.
בבנקים מצד שני, היועצים אינם גובים עמלה תמורת ניהול התיק אבל מטפלים בהמון לקוחות, כך שהיחס אינו אישי, וכיוון שמדובר בייעוץ ולא בניהול – כדאי שתדאגי ליזום בעצמך. למרות שאין עמלת ייעוץ, הבנקים גובים עמלות אחרות, גבוהות ביחס לעמלות הנגבות בבתי השקעות.
החלטתי על ניהול השקעות, אבל איזה?
ניהול השקעות אומר בתי השקעות, אבל כאלו יש הרבה. איך מחליטים על מנהל השקעות מתאים? כדאי לבדוק קודם את בית ההשקעות, לוודא שהוא בעל גב פיננסי איתן, שקיפות, שירותיות ובעל ניסיון מספיק באפיקי ההשקעה שמעניינים אותי. אחר כך כדאי להסתכל על מנהלי ההשקעות עצמם – עם מי יש לי כימיה? על מי אני סומכת? מי הוכיח שהוא באמת יכול לשמור על הכספים שלי ולהרוויח? עם ההחלטה, צריך לשבת עם מנהל ההשקעות שבחרתי ולהסביר מה חשוב לי?, עד כמה אני מוכנה להסתכן?, בעוד כמה זמן אני אצטרך את כספי ההשקעה?
בחירת מנהלי או יועצי השקעות דורשת קצת תחקיר, אבל שווה את הזמן, כי זמן זה מה שאנחנו מדברים עליו – וכשיש מנהלי השקעות טובים, אפשר לנקות את הראש מדאגה אחת ולשחרר את הלו"ז לדברים אחרים.