אני? טבעונית? ואיך זה קשור למיונז…?

כל הסלטים האלה, שכבר מזמן לא עשינו בגלל המיונז…? אז מצאתי תחליף מדהים. אתם מוזמנים לקרוא…

נתחיל בגילוי נאות: אני לא טבעונית. משתדלת לאכול בריא, להפחית במוצרים מהחי, לא אוכלת מזון מעובד לסוגיו, אבל לגמרי טבעונית… זה לא אני. לפחות עדיין לא. וזה לא בגלל שאני כל כך אוהבת מיונז עד כדי כך שאני לא יכולה לוותר עליו. המיונז כאן הוא יותר בגדר משל לכל הדברים הטובים שטבעונים מוותרים עליהם, מתוך בחירה כמובן, ולפעמים קצת מתגעגעים.

אז בואו נדבר רגע על מיונז.
המיונז, נחשב לאחד הרטבים השנויים ביותר במחלוקת מבחינה בריאותית, בשל הערכים הגבוהים של השומן, השומן הרווי, הכולסטרול, וכמובן – הקלוריות…

איך זה קורה?
כ־65% ממשקלו של המיונז התעשייתי הם שמן, שמתואר ברשימת הרכיבים כ"שמן צמחי". אם לא כתוב סוג השמן, צאו מהנחה שמדובר בשמן סויה, שהוא מהשמנים הצמחיים הזמינים והזולים ביותר. שמן סויה מופק מפולי סויה בתהליך כימי לחלוטין ויחסית לשמן קנולה או שמן זית הוא מכיל הרבה שומן רווי, ולכן אינו בריא. הרכיב העיקרי השני לייצור מיונז הוא ביצים, ומיד אחריהן – שורה של חומרים משמרים ומייצבים, כמו למשל – אתילן־דיאמיד־טטרה־אצטאט, גוארן וחומצה סורבית. לא יודעת מה אתכם, אבל אני משתדלת לא לאכול דברים שנשמעים כאילו הם יצאו ממעבדה לכימיה ולא ממטבח… לילדים שלי אני תמיד אומרת – תבדקו את הרכיבים, ואם יש שם יותר משני שמות שאתם לא מבינים מהם – תוותרו…

ובכל זאת – המיונז (כשהוא עשוי כמו שצריך) כל כך טעים, כל כך עשיר ומעשיר טעמיהם של ממרחים, סלטים ורטבים אחרים… ולכן כל כך קשה לוותר עליו…

אז מה עושים?

פתרון אחד הוא לעבור למיונז מופחת קלוריות (לייט). כאן אמנם נחסוך בקלוריות אבל לא נשפר את מצבנו מכל בחינה אחרת – שומן רווי, כולסטרול כימיקלים וכיו"ב, וכמובן – יש ביצים, זה לא מתאים לטבעונים.

ומה לגבי מיונז ביתי?  כשהוא עשוי נכון (ולא, זה ממש לא כל כך מסובך), למיונז הביתי מרקם קרמי ונעים וגם טעמו משובח. אנחנו יכולים לבחור בשמנים בריאים יותר (שמן קנולה או שמן זית) לשלוט בכמות המלח, וכמובן לוותר על הרכיבים הכימיים. אבל… השימוש בביצים טריות פוסל את הטבעונות ויותר מכך – מעלה חשש לסלמונלה (ולכן אינו מומלץ לילדים ונשים הרות). ובנוסף – הערכים הקלוריים של המיונז הביתי בדרך כלל גבוהים יותר מאלה של המיונז הקנוי.

מיונז טבעוני ביתי | הבלוג של שרון סער
אז מה… נוותר על מיונז? | הבלוג של שרון סער

 

בעיה…. אבל יכול להיות שדווקא כאן הטבעונות היא שתיתן את הפתרון. למה אני מתכוונת?

השבוע השתתפתי בסדנת סודות הבריאות של קהילת העבריים מדימונה, סדנה, המתארחת בבתים פרטיים בכל רחבי הארץ, וחושפת את סודותיה של קהילת העבריים מדימונה לאורח חיים ועולם קולינרי בריא, טבעוני וטעים.

קהילת העבריים מדימונה | הבלוג של שרון סער
קהילת העבריים מדימונה

לא מלמדים כאן בישול טבעוני, אלא מדובר בערב חוויתי יוצא דופן שבו לומדים המשתתפים להכיר את ההיסטוריה של קהילת העבריים, נהנים מהופעת אורח של אומן מהקהילה, ובעיקר – מתפנקים בארוחה טבעונית כיד המלך, עשירה ומגוונת: מבחר גדול של סלטים וממרחים, מנות חמות כמו לזניה וקציצות סייטן, מאפים מתוקים, ועוד… כולם על טהרת הטבעונות.

קהילת העבריים מדימונה | הבלוג של שרון סער
מאפים מתוקים של קהילת העבריים מדימונה

ואכן, מרבית המשתתפים בסדנה הם טבעונים או איפהשהו בדרך לשם, ומחפשים כיצד לגוון ולהעשיר את המטבח הטבעוני. ומסתבר שלקהילת העבריים יש הרבה מה לתרום בנושא.

סלטים

תראו למשל את שפע הסלטים האלה שמבטיחים לנו גם חלבון מלא (סלט דפי סויה בטעם מפתיע של ארטישוק) גם ברזל וויטמינים (סלט אצות ים) וגם טעמים נפלאים בסלט גזר וסלט תפוחי אדמה המבוססים על מיונז טבעוני שמייצרים בקהילת העבריים.

מיונז טבעוני? כן, בהחלט. והוא לא רק טבעוני, הוא גם טעים אש, תאמינו לי. המיונז מבוסס על שמן וחלב סויה. בלי ביצים בכלל. השילוב הזה, ובפרט כשמקפידים לבחור בשמנים בריאים כמו שמן זית או שמן קנולה, מבטיח מוצר ללא כולסטרול עם מינימום שומן רווי, ללא חשש סלמונלה, פחות קלוריות, וגם – מתאים לטבעונים. יש לו מרקם מיונזי מדוייק, טעם משובח (כמו כל מיונז ביתי שמתובל כמו שצריך) ואפשר להוסיף אותו לכל סלט שאתם אוהבים אך נמנעים בגלל המיונז…

ואחרי כל ההקדמה הזו, הנה המתכון למיונז טבעוני ביתי – פשוט, קליל ומומלץ במיוחד.

מה נצטרך

1/2 כוס שמן – אני ממליצה להתשמש בשילוב של שמן זית ושמן קנולה. המיונז שהכנתי משמן זית בלבד היה בעל טעם דומיננטי מדי, השילוב של 2 סוגי השמנים היה הרבה יותר מוצלח. ואפשר גם רק שמן קנולה.
1/4 כוס חלב סויה לא ממותק
1/4 כפית מלח
קורט פלפל שחור
1/4 כפית חרדל טוב
1/2 כפית מיץ לימון סחוט טרי
ואפשר להוסיף גם קצת שום כתוש

ומה עושים

1. מכניסים את כל המרכיבים לבלנדר או לכוס של בלנדר מוט או למכשיר הנינג'ה.

2. מעבדים במשך דקה בערך עד לקבלת מרקם מיונזי סמיך ועשיר.

3. טועמים ומתקנים תיבול. זהו, זה כל הסיפור. 5 דקות עבודה כולל שטיפת כלים.

20161024_092433

4. מאחסנים בצנצנת או קופסה סגורה היטב במקרר. המיונז לא יתקלקל (אין בו ביצים טריות…), אבל המרקם שלו עלול להשתנות קצת. במקרה כזה – אפשר להעביר לקערה ולטרוף היטב במטרפה עד שזה מסתדר.

5. משתמשים כמו במיונז רגיל – לממרחים, סלטים, למריחה על כריכים, זה טעים בכל דרך.

אני, למשל שידכתי את המיונז הנפלא הזה לסלט פשוט של כרוב לבן, כרוב אדום, גזר וסלרי. כף גדושה של מיונז, מיץ מחצי לימון וחצי כפית מלח, וזהו.

20161024_091948

 

אחד הסלטים האהובים עלי – בגרסה הרבה יותר בריאה.

ומה דעתכם על שיפודי סייטן ברוטב טחינה וסילאן?

למתכונים נוספים שלי (עם מיונז ובלעדיו, טבעוניים ואחרים) – אתם מוזמנים לבקר בבלוג האישי.