"מה יש פה להסביר?" – ספר הביוגרפיה של חמוטל בר-יוסף, משוררת וחוקרת ספרות, מבוסס על שיחות עם המשורר והמתרגם משה גנן ונע בשני צירים: היצירה והחיים.
השירה והחיים
המראיין לפי השקפתו מחפש את הפרטים הביוגראפיים ביצירתה של חמוטל בר-יוסף. לטענתו השיר צריך להיות "מהימן". "כאן השיר מרמה…" הוא אומר, כאשר מגלָה לו המשוררת שההתרחשות שמתוארת בשיר לקוחה לא מחייה שלה אלא מהדמיון, ובמילים אחרות, מהחיים של מישהו אחר… "לא הכל נכון, אבל הכל אמת", אמר פעם יורם קניוק על התרחשות באחד מספריו.
פרשנות אישית
מהר מאוד אישיותה העוצמתית והדומיננטית של חמוטל בר-יוסף לוקחת את רצף הסיפור לאירועי חייה ולפרשנות שהיא נותנת להם. באומץ בולט, אך גם בתמימות ילדותית ובהומור אופייני היא מדברת על הילדות הכאוטית בין הקיבוצים, המושבים והמריבות הבלתי פוסקות של ההורים על רקע הרוסית והיידיש. היא מסרטטת את אופי הדמויות ללא סנטימנטליות ובלי להתרפק עליהן ולא נמנעת מלצחוק גם על המתים. "אני חושבת שהתכונה הבולטת של חניכי התרבות הישראלית היא תמימות ילדותית, לטוב ולרע, ואני איני נקייה מזה", מציינת חמוטל בר-יוסף. היא לא סוגרת חשבונות אלא מספרת את הדברים מנקודת מבט שלה בלבד, עם דגש על רגשותיה ואשליותיה, בביקורת עצמית עצומת ממדים ובלי לחפש אשמים.
זקנה בגיל ארבעים
זהו גם סיפורה הכואב של אישה שהחלה בקריירה אקדמית אחרי שילדה וגידלה ארבעה ילדים, וגם פרנסה אותם, אך נדחתה על ידי האוניברסיטה העברית כיוון שנמצאה זקנה מידי (בגיל ארבעים). "(…) גם היא רצתה להמשיך לימודים לתואר שני באותה עת", מביאה חמוטל בר-יוסף מקרה הדומה לשלה, "אך נתקלה בהתנגדות סוערת של בעלה. זה נשמע כיום מוזר, אבל לפני כחמישים שנה גברים חשו מאוימים כשהאישה רצתה פתאום לשוב ולהיות סטודנטית. אני חשה לפעמים בת-מזל שנקלעתי לתקופה שבה האפשרויות של נשים השתנו בצורה דרמטית".
ערב ההשקה של הספר יתקיים ב-26.1.16 בשעה 20.00 באולם פליציה בלומנטל בכיכר העירייה הישנה בתל אביב. בהשתתפות ערן בר-אל, אילת קולט, חיים נגיד, רפי וייכרט, מירון אייזיקסון ומירי ליטווק.
www.alife.co.il
www.mirielitvak.com
בפייסבוק – מירי ליטווק – סופרת זיכרונות