אין (כמעט) גירושין בהפתעה

האם כל בני הזוג שהופתעו מהחלטת בן הזוג השני להתגרש אכן צדקו, והפרידה נפלה עליהם "כרעם ביום בהיר"? או שמא היו רמזורים אדומים בדרך, והם לא שמו אליהם לב, או שהם שמו אליהם לב אך לא האמינו שבן הזוג יעזוב אותם.

בתהליך של גישור גירושין מתקיימת לפחות שיחה אישית אחת עם כל אחד מבני הזוג. מטרתה להבין טוב יותר את בן הזוג והצרכים שלו, מאשר הוא מציג את עצמו ועמדותיו בפגישות המשותפות לשני בני הזוג.

ישנם בני זוג שממעטים לדבר, אחרים מדברים בשקט וקולם כמעט ואינו נשמע, אחרים מושתקים ע"י בן הזוג השני או שהם מפחדים להשמיע את קולם לידו.

לא מעט אני שומעת מבני הזוג שנגררו לתהליך הגירושין את ההפתעה מקיומו. משפטים כגון "לא האמנתי שנגיע לכאן", "לא היו סימנים מוקדמים", "נדרנו נדר בטוב וברע, בבריאות ובחולי", "במשפחה שלי אין גירושים", "איך אחרי כל כך הרבה שנים זה קורה" וכד'…

לעומת משפטי ההפתעה הנ"ל, בשיחות האישיות במהלך גישור גירושין אני מגלה שתקופה ארוכה לפני שאחד הצדדים החליט להיפרד, כבר היו בעיות רבות בחיי הזוג. אצל מרביתם התחילו בעיות בשנה-שנתיים שלפני ההחלטה על הפרידה, ואצל מיעוטם בתקופות ארוכות יותר ואפילו עשר שנים לפני!.

ניתן להבחין בעיקר בשני עניינים עיקריים התדרדרות בקשר הזוגי:

  • ביטוי בירידה בתקשורת בין בני הזוג (פחות שיחות, פחות שיתוף בעניינים השונים, פחות חיבה והערכה).
  • ירידה בתכיפות, או אף הפסקה, בקיום יחסי מין.

נראה גם שההתדרדרות בקשר לא נוצרה בתקופה קצרה של שבועות אלא בתקופות הכוללות חודשים ואף שנים ומאופיינות כך:

  • תקופה ארוכה עם עליות ומורדות, כשכל פעם כשנוצר משבר הוא מטופל הד-הוק באופן מקצועי (טיפול זוגי) או לא מקצועי, כאשר הקשר ממשיך בחריקות.
  • תקופה ארוכה של מורדות בה הקשר נפרם אט אט וממשיך רק מכח האנרציה.
  • קשר זוגי שנגמר בבת אחת, בדרך כלל בגלל בגידה או ריב גדול על כסף או חינוך הילדים, אבל המשיך מסיבות שונות כגון "נשארנו בגלל הילדים", "לא היה לנו כסף להתגרש", "אצלנו בעדה/משפחה לא מתגרשים" וכיו"ב.

אני רוצה להביא מדבריהם של המשתתפים באחת מקבוצות התמיכה שאני מנחה לנשים וגברים בתהליכי פרידה וגירושין בנושא התקופה שלפני התפרקות הקשר:

  • "לא מדובר על משבר קצר, אלא על תקופה ארוכה בת 10 שנים של מלחמה על קיום המשפחה.
  • "מדובר בכמה שנים מאוד קשות".
  • "היתה זו רכבת הרים אין סופית".
  • "לאורך שנים היו בינינו ריבים".

נראה אם כן שיש פער בין ציפיות בני הזוג מהקשר הזוגי, או מהמשקל שהם נתנו להתדרדרות מערכת היחסים הזוגית. ישנם בני זוג שכלל לא האמינו שקשר הנישואים שלהם עלול להתפרק, גם אם ארעה פגיעה קשה במרכיבי הזוגיות, היות ומדובר "בנישואים קתולים". בני זוג אחרים טמנו את ראשם בחול למרות הבעיות הקיימות, בציפייה שימים טובים יגיעו וישיבו את בני הזוג לשגרה.

אז מה המסקנה? אל תזלזלו כשיש בעיות בקשר ואל תצפו כי הן תפטרנה מעצמן. זוגיות היא "עבודה" הדורשת השקעה, ואם נוצרים בה סדקים יש ללכת ולטפל בהם באופן מקצועי ובזמן.

מהיום אמרו: אין חתונה קתולית, יש זוגיות זהירה.

 

אורנה שפטר, עו"ד ועו"ס, מגשרת זוגית ומשפחתית, רחוב היצירה 3 רמת גן, 03-6962453, 050-5794548,

מאמרים נוספים בנושא גישור גירושין אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/

אורנה שפטר
שמי אורנה שפטר, אני עו"ד ועובדת סוציאלית, עוסקת בגישור גירושין, גישור זוגי וגישור משפחתי, ומנחה קבוצות של נשים וגברים בתהליכי פרידה וגירושין. נשואה, אם לשני בנים ובת. משרדי נמצא בר"ג, מקבלת גם ברמת השרון. הבלוג משלב בין מידע משפטי, סיפורים מחדר הגישור, מקבוצות התמיכה ומחיי. מאמרים נוספים בנושא גישור גירושין ועוד אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/