איך לשכנע את הילדים לקרוא יותר ספרים?

את הפוסט הזה אני כותבת מניסיון אישי שלי בלבד. כל ילד הוא שונה  "חנוך את הנער על פי דרכו"

מה שטוב לילד א' לא יהיה טוב לילד ב' ולכן חשוב לחשוף אותם לדרכים שונות כל הזמן ולא להתייאש.

אני בפוסט הזה כותבת מה שעובד על הילדים שלי וכמובן כגננת חינוך מיוחד מה שעבד עד כה על ילדים בגן. חשוב לי לציין לפני הכל אם ילד מתקשה בקריאה או אפילו בלשמוע ספר חשוב באמת לבדוק אם יש הפרעת קשב אם המילים קשות לו והוא לא מבין אולי הוא צריך משהו פשוט יותר. אולי הספר לא מעניין אותו יש ילדים שמתעניינים בספרי עיון ,ספרים על דינוזאורים או איורים  מסוימים ,זה גם בסדר כל ספר מתקבל בברכה ואם אנחנו נלמד אותם כשלכל ספר יש את המקום שלו גם הם יקבלו את זה.

אז איך גורמים להם לקרוא יותר ספרים?

  • חשוב להקריא לילדים מגיל מאוד צעיר. אני זוכרת שהייתי אמא בפעם הראשונה הדבר שהכי חיכיתי לו לקנות לילד שלי ספר. בגיל חצי שנה קניתי ספר מקסים שנקרא "לפעמים" של פאול קור עם תמונות מאוד בולטות ומשפט מאוד קצר בכל עמוד. ככה הייתי מושיבה אותו על הטרמפולינה מראה לו את התמונות ומקריאה לו את הספר. הספר הזה הוקרא לו עד גיל שנתיים. הוא היה מביא לי אותו שאקרא לו בכל פעם . מאוד חשוב לחשוף אותם מגיל מאוד צעיר ולא לחשוב שהם לא מבינים ככה הם קולטים אותיות בגיל מאוד צעיר ,הם לומדים לדבר בשפה מאוד גבוה , אתם לא תאמינו איך הילדים שלכם יתחילו לדבר עקב חשיפה גבוה לספרים. אפילו בגיל הינקות הם ממשיים אותו הם מכניסים לפה וככה לומדים דרך הפה על העולם והם לומדים שיש גם ספר.
  • ספרו להם סיפורים בעל פה- כן זה ידרוש ממכם קצת מאמץ אבל אתם לא תאמינו איך זה יפתח להם את עולם הדמיון. ילדים הם בעל דמיון רב אבל הוא נהרס די מהר עם המולטימדיה שיש היום. לכן חשוב לספר בעל פה. קחו סיפור שאתם מכירים כמו "עמי ותמי" או אגדות אחרות אפשר גם סיפורי חסידות או תנ"ך. ככה עולם הדמיון שלהם עובד והמוח שלנו נהיה יותר יצרתי ולא מתנוון בתוך עולם טכנולוגי.
  • תוציאו אותם למרחב שיש בו ספרים, לספרייה העירונית. תנו להם לבחור ספר, תקריאו להם שם ספרים ותלמדו אותם להשאיל זה חשוב לא פחות וקחו את זה כבילוי פעם בחודש. אפילו אני לוקחת את הילדים שלי לספריות גם מחוץ לישוב שיכירו מקום אחר שבו הספרים מסודרים אחרת בנוסף קחו אותם לחנויות ספרים ואפילו לחנויות יד שנייה.
  • תנו מקום לספרים שלהם בחדר. תבנו להם ספריה קטנה מדפים קטנים וליד זה אולי ספה שאפשר לשבת ולקרוא וכמובן שיהיה נגיש גם אם יבלגנו הם ילמדו לסדר וימצאו ספרים חדשים שלא נגעו בהם זמן רב.
  • לחשוף אותם לספר כמה שאפשר- בחגים לקנות ספר שקשור לחג המסוים. כמו "הביצה שהתחפשה" בפורים או "כוסו של אליהו" בפסח וכן הלאה. אפשר גם להביא להם מתנה ספר במקום משחק או בנוסף.
  • להמחיש את הסיפור- ילדים מאוד אוהבים שממחישים להם סיפורים. אפשר לעשות בובות לדמויות ,יש תיאטרוני בובות בספריות ויש גם בתור משחק בחנויות המשחקים, אפשר להציג את זה בתור משחקי תפקידים בינכם ובין האחים וכן הלאה.
  • אל תגבילו אותם בהקראת ספרים מעבר לזה שזה הזמן שלהם איתכם זה מפתח אותם מאוד. ילדים אוהבים שמקריאים להם ספרים שוב ושוב.
  • אפשרו להם ליצור יצירות סביב הסיפור. לדוגמה "כספיון" לצייר דג על בריסטול. תנו להם דבק והדביקו פייטים על הדג ואז גזרו אותו והדביקו על מקל ארטיק. יש עוד אלפי יצירות כאלו כמובן רק קצת להיות יצירתי.
  • עטפו את הספר וכתבו רק כמה מילים שמתארים אותו ותנו להם להתעניין לבד ולנחש מה יש בפנים.
  • דוגמה אישית- הכי הכי חשוב זה דוגמה אישית, ללמד אותם לכבד ת הספרים ולא לזרוק על הרצפה, להחזיר למקום ולא לקרוע. כשאתם תקראו ספר הם  גם יתעניינו ואפשר כמובן להראות להם את הספר שלכם, שאין בו תמונות זה יחשוף אותם לעוד משהו.
  • קריאה מהנה3439_L
חייה את הספר
קוראים לי בתאל ליבוביץ בת31 משלומי בצפון הרחוק. בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד וספרות עברית. מאוהבת בספרים מאז ומעולם הם הצילו אותי כשהייתי ילדה משקפופרית וביישנית מאז הספר בשבילי הוא הבריחה למחוזות אחרים. אוהבת מאידך גם לכתוב ולסקור.