איך להתמודד עם מצבי חרדה בימים אלה?

בחורה עם מחשב נייד

בימים אלה, בהם אנחנו שומעים בכל רגע על עוד אירוע טרור, נשמתנו נעתקת, הלב מתחיל לדפוק במהירות, הלחץ והחרדה משתלטים עלינו והראש לא מפסיק לחשוב מה יהיה.
לעיתים, לא מספיק שאנחנו צריכים להרגיע את עצמנו,  עלינו גם להרגיע את הילדים שלנו ואז אנחנו חושבים, איך נעשה זאת כשאנחנו בעצמנו לא רגועים. באירועים שאינם בשליטתנו, לא תמיד יש לנו יכולת להתכונן מראש ולדעת כיצד נפעל.
חוסר השליטה וחוסר הוודאות הם עיקר הגורמים שמייצרים אצלנו לחץ וחרדה.
מגורם הלחץ אנחנו לא יכולים להיפטר כרגע, אבל אנחנו יכולים ללמוד להרגיע את עצמנו ולדעת שהמצב הזה זמני והוא יעבור.

אופטימיות

אז איך עושים זאת?
הנה 5 רעיונות, שחלקם מתחום ה NLP בו אני מוסמכת, שיכולים לעזור מאד במצבי לחץ. אם תאמצו אותם, או אפילו חלק מהם, בטוחה שכבר תרגישו יותר טוב:

1. לנשוםזה נראה ברור מאליו שאנחנו נושמים, לא? ובכן, מסתבר שלא תמיד אנחנו נושמים נכון. מתי עצרנו ובדקנו את הנשימות שלנו, האם הן איטיות או מהירות, לחוצות או רגועות ? הנשימה משפיעה מאוד על ההרגשה הכללית וגם על מצב הרוח שלנו.על פי הנשימה אנחנו יכולים להבין שאנו נמצאים במצב לחץ או מתח או חרדה, זאת למרות שאנחנו מצליחים לשמור כלפי חוץ על ארשת פנים רגועה. בימים אלה ובכלל בכל זמן אפשרי, קחו לכם 5 דקות להפסקות נשימה. לא צריך לעצור את הכל,   ניתן לעשות זאת גם מול המחשב בעבודה או כמה דקות בבית. פשוט שבו, תיישרו את הגב וקחו נשימה עמוקה, תוך כדי ספירה עד 5. לאט לאט תוציאו את האוויר תוך כדי ספירה עד 6. עשו הפסקה קצרה וחיזרו על התרגיל הזה במשך 5 פעמים. לתרגיל נשימות יש יכולת מופלאה להרגיע באופן מיידי. לשים לב, לא לעשות  אותו יותר מדי פעמים בבת אחת, אם לא עשיתם כבר קודם תרגילים כאלה.

2. להתמקד בעשיה  – ממשיכים לעשות את מה שצריך, מעסיקים יותר את עצמנו ופחות את הראש שלנו במחשבות. לעיתים צריך לעבור למצב קצת טכני (רובוטי), שאנחנו פחות חושבים ויותר עושים. זה מצויין לזמנים של לחץ, להיות כל הזמן בפעילות, אם זה בעבודה ואם בבית. רצוי לשלב דברים שאנחנו אוהבים לעשות (חוג, תחביב). העיקר שהראש שלנו יהיה עסוק בלעשות.

3. להיחשף פחות לאמצעי התקשורת – אמצעי התקשורת מגדירים לנו איך המציאות נראית. הטלוויזיה היא מקור למסרים, היא מעצבת תפיסות עולם ודפוסי חשיבה. כמוה גם הרשתות החברתיות שאנו נחשפים אליהם מכל כיוון אפשרי וקבוצות ה whats up. לעיתים כדי לייצר רייטינג, הם מציגים לנו את הגרוע מכל ומעצימים אותו. היות וזה בלתי אפשרי להתנתק מהעולם ומכל אמצעי התקשורת ואנחנו גם רוצים להישאר בעניינים, אני ממליצה לשמוע פעם ביום חדשות באופן יזום ולא יותר מזה. ביתר היום כדאי להתעסק בדברים אחרים. האופן שבו האירועים מוצגים בטלויזיה או באינטרנט, עלול להלחיץ ולזרוע פחד אצלנו וגם בקרב הסובבים אותנו. כאשר קורה משהו שאנחנו צריכים לדעת, נגלה זאת במוקדם או במאוחר, חבל ליזום זאת מראש.

4. לדבר עם אנשים  – אין כמו דיבור עם חברים, אנשים קרובים, קולגות לעבודהכדי להסיח את הדעת. דיבור מוריד את מפלס הלחץ, משחרר ועוזר לנו להבין שאנחנו לא לבד. הדיבור יכול להיות על כל דבר, העיקר להיות באינטראקציה עם מישהו. כמובן שלדבר עם מטפל או איש מקצוע מומלץ מאד במצבים שרמות הלחץ והחרדה גבוהות מאד.

5. להיות אופטימיים ולחשוב חיובי – לחשוב חיובי זה להיות רגוע. אני ממליצה לאמץ כהרגל את התרגיל הבא: לעצום עיניים לכמה דקות ולדמיין סיטואציה שעושה לנו טוב, שדברים שעשינו בה הסתדרו לנו באופן חיובי ובהצלחה רבה. כוח המחשבה עוזר לדברים לקרות. כאשר מדמיינים תסריט חיובי של סיטואציה, וממש מכניסים את עצמנו לתוכה בכוח הדמיון (כולל להרגיש תחושות טובות בגוף, לשמוע קולות שנעימים לנו ולהריח ריחות אהובים עלינו) זה מעניק לנו כוח וביטחון פנימי, כמו כן מפחית מאד את הלחץ. כשחושבים על דברים שליליים, אנחנו בעצם מעצימים את המחשבות הרעות ומחפשים תמיד אחר השלילי,  גם אם באופן לא מודע. עשו לעצמכם הרגל קבוע: במצב של קושי, עצבים, חרדה ומתחדמיינו לעצמכם את התסריט החיובי ביותר ותנו לו כוח. עצם ההדמייה כבר תרגיע אתכם ותעניק לכם כוח וביטחון פנימי.

שנדע ימים שקטים יותר.

מיקה

לבלוגים קודמים לחץ כאן
לדף בפייסבוק: NLP שינוי קצר לזמן ארוך לחץ כאן

אופניים

מיקה אפלבאום
אני מנחת מיינדפולנס למבוגרים וילדים. משלבת סדנאות מיינדפולנס עם כתיבה ככלי לביטוי עצמי. עובדת באופן פרטני ועם ארגונים גדולים שמשלבים את תחום המיינדפולנס בתוכם. בנוסף, אני עוסקת בכתיבה ועריכת תוכן. כותבת למגזינים, אתרי אינטרנט, אתרים פנים ארגוניים, בלוגרית בסלונה בנושאי גוף ונפש, תרבות, לייף סטייל. הכתיבה היא אהבתי הגדולה והשילוב שלה עם מיינדפולנס הוא חיבור מנצח בעיניי.