איך לא להרגיז את המעי הרגיז ?

בחורה עם מחשב נייד
שיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" אירית סדן נטורופתית
שיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" אירית סדן נטורופתית

תסמונת המעי הרגיז/רגיש – IBS היא מצב שכיח מאוד באוכלוסיה המערבית, בין 10%-20%. אנשים הלוקים מתסמונת זו סובלים בעיקר מכאבי בטן ושינויים ביציאות כגון יציאות לא סדירות, עצירות או שלשול, נפיחות בבטן, צואה לא תקינה, צרבת ותסמינים נוספים. הטיפול הטבעי במעי רגיז כולל: אבחון, שינוי הרגלי תזונה, הגברת המודעות לגוף ולמעי, שינוי בתזונה לפי מצב המעי, הפחתת מתח ולחץ והגברת פעילות גופנית מתונה. מעי רגיז מאובחן לרב בדרך של שלילת בעיות אחרות במערכת עיכול שלהן תסמינים או חלק מהתסמינים דומים לתלונות המטופל (אלרגיות, דלקות במערכת עיכול וכדומה). קיימים שני סוגי מעי רגיז, לעיתים יופיעו שני הסוגים באותו יום לסירוגין. עוצמת התסמינים ותדירותם משתנה מאדם לאדם :

 מעי רגיז – שהדומיננטי בו הן תופעת העצירות  אך קיימת גם אי סדירות בפעולת מעיים. תסמינים : כאבים חדים ופתאומיים או קהים ומתמשכים הקשורים לתקופות של עצירות המתחלפות עם תקופות של יציאות בדחיפות נורמאלית. הצואה מכילה בד"כ ריר שקוף או לבן. הכאב פוחת בד"כ בעקבות פעולת מעיים. אכילה מעוררת את הסימפטומים ועלולים להופיע סימפטומים נוספים כמו: נפיחות, גזים, בחילה והפרעות בעיכול.

מעי רגיז- שהדומיננטי בו תופעת השלשול המופיע תוך כדי אכילה או מיד לאחריה. בד"כ הוא לא מופיע בלילה. תסמינים: כאב, נפיחות ולחץ בפי הטבעת . לשלול תת ספיגה (לקטוז, סורביטול, גלוטן), שלשול אוסמוטי, הליקובקטר, קנדידה או אלרגיה.

בשיטת אירית סדן נטורופתית "צעדים קטנים לשינוי גדול" נלמד איך לא להרגיז ולהרגיע את המעי הרגיז, להפחית תסמינים ולחיות בשלום עם התסמונת. שינוי התנהגותי, הפחתת מתח וחרדה ופיתוח המודעות ותשומת הלב לסיבות שגורמות לתסמינים ומה מרגיע את התסמינים הם כלים חשובים לניהול תסמונת זו. מומלץ לבחור אחד הכלים להפחתת מתחים והגברת מודעות כמו: מדיטצית "מיינדפולנס" – קשיבות, דמיון מודרך, יוגה, נשימות או כל דרך אחרת, גם הליכה מתונה בפארק, ישיבה מול הים או כדומה. כלי חשוב להרגעת המעי הם הרגלי אכילה בריאים ומתאימים למצב המעי חשובים לשיפור התסמינים :

1. להפחית/להימנע מדפוסי אכילה ומזונות מזיקים – לדוגמא : ריבוי פחמימות, אוכל שמן, אכילה בלילה, נישנושים, אכילה חפוזה ברחוב, אכילה לא מסודרת וכדומה. דפוסים אלה מרגיזים את המעי, בנוסף גורמים לצרבת, גזים, התשת מערכת העיכול ולהפרעה בחילוף חומרים ובספיגה.

2. לאכול לאט, ללעוס בפה הרבה פעמים – בפה מתחיל פירוק המזון בעזרת אנזימי עיכול הנמצאים ברוק. לשים לב לא לבלוע אוויר בזמן אכילה (להשתדל לא לדבר בזמן האוכל). בנוסף,  לזכור שלמוח לוקח 20 דקות לשדר שובע. באכילה איטית ניתן לשלוט על כמות האוכל בארוחה.

3. לאכול לפי מצב המעי, לעשות סדר באכילה, לא לדלג על ארוחות במצב יציב לאכול  3 ארוחות עיקריות ו-  2-3 ארוחות ביניים, בזמנים קבועים  (כל 3-4 שעות בערך) . במצב של שילשול : ארוחות קטנות קלות ותכופות (כל שעתיים) במשך היום עשויות להקל על שלשול. במצב של עצירות: ארוחות גדולות ועשירות בסיבים יקלו על עצירות.

4. להקפיד על זמני ארוחת בוקר וערב –  מומלץ לאכול ארוחת בוקר תוך שעה מהקימה.  בערב להפסיק לאכול כשעתיים  לפני השינה –  ארוחה מאוחרת משבשת את תפקוד מערכת העיכול, יוצרת עומס על הכבד, להפרעות בחילוף חומרים ולהצטברות רעלים .

 5. לאכול מגוון – את כל אבות המזון  (פרט למזון הגורם לאלרגיה או לתסמינים כמובן!!) אם יש מחסורים – לקחת מולטיויטמין, אם יש בעיית פירוק לקחת אנזימים ולהפחתת מתחים לקחת צמחים להרגעה או להפחית מתחים בדרך אחרת .

 6. לזהות תחושת רעב ולא לבלבל בין רעב לצמא – לקבל שליטה על האכילה. לנסות קודם כל לשתות כדי להימנע מהתנפלות לא מבוקרת על אוכל. שתייה שוטפת את מערכת העיכול וחשובה לבריאות.

 7. לא לשתות בזמן ארוחה (למנוע דילול אנזימי עיכול) ואם כן אז שתייה חמה או מרק.

 8. גודל ארוחות קבוע ומתאים – אכילה בולמוסית של כמויות מזון גדולות גורמת לעומס על המעי, לחילוף חומרים בלתי תקין. אכילה מועטה מדי למשך זמן ארוך גורמת למחסור וצום שלאחריו אוכלים גם הוא מעמיס על המעי. להימנע מאכילת כמויות מזון משתנות דשנות וכבדות מדי  או קטנות מדי.

 9. לתכנן יום קודם מה אוכלים למחרת ולהכין את המוצרים או הארוחות – אם צריך מזון לדרך או לעבודה להכין… אירוע , חג או מסעדה – לתכנן את האכילה באותו היום כולו בצורה נכונה.

 10. רישום יומן אכילה- מהווה בסיס נתונים משמעותי בדיאלוג הטיפולי המאפשר נטילת ריבונות עצמית על האכילה. אתם בוחרים מה, כמה ומתי לאכול והתפקיד של המטפל, על סמך הנתונים, הוא לתת מידע, להציע אפשרויות נוספות, לזהות מכשולים וחסרים תזונתיים.

והכי חשוב– ללמוד להתאים את אורח החיים, התזונה והרגלי האכילה למצב המעי ולהתמיד לאורך זמן. במצב של תסמינים מוגברים לעבור לתזונה קלה וארוחות קטנות עד שהמעי נרגע. לזכור שתמיד ניתן להרגיע את המעי הרגיז, להפחית את התסמינים וליצור תקופות רמיסיה ארוכות.

בקרו אותי באתר אירית סדן נטורופתית  iritsadan.com

iritsadan
בלוג השייך לאתר של אירית סדן נטורופתית ומומחית לדיקור אוזן. בבלוג תמצאו המלצות, טיפים וכתבות של אירית סדן על שיטת הטיפול לירידה במשקל "צעדים קטנים לשינוי גדול"