נוזל קוקוס, חלב קוקוס, מי קוקוס, קרם קוקוס, מה ההבדל? בואו נעשה סדר אחת ולתמיד
נוזל קוקוס הוא הנוזל הנמצא בליבת אגוז הקוקוס, הוא שקוף לחלוטין, ולרוב לא משתמשים בו לבישול, הוא מיועד לשתייה וכאשר הוא קר אין משקה מרווה, בריא (עשיר באשלגן) וטעים ממנו. אפשר לרכוש את המשקה הצלול במכל קרטון אישי או לקנות בחנות טבע אגוז קוקוס טבעי — לא כולן מוכרות זאת — ולשתות את תוכנו.
חלב קוקוס וקרם קוקוס המיועדים לבישול, עשויים מבשר הקוקוס המצוי מתחת לקליפה החומה. את הבשר הלבן קוצצים ומשרים במים רותחים במשך שעה ואז טוחנים (אפשר להכין גם בבית, מיד יגיע מתכון) ומסננים דרך בד חיתול דק. בסינון הראשון יתקבל נוזל לבן וחלק וזה בעצם קרם הקוקוס: סמיך יחסית עם אחוזי שומן גבוהים. לפני הסחיטה השנייה מעבירים את מה שנותר בבד החיתול לקערה מוסיפים מים רותחים, משרים, טוחנים, מסננים וסוחטים- ועכשיו יתקבל חלב הקוקוס, שהוא דליל יותר ואחוזי השומן שבו נמוכים מהקרם.
אלא שכאן מתחיל הבלבול: אם תחפשו במרכולים חלב קוקוס (coconut milk) לא תמצאו, כי הוא בישראל הוא מכונה "מי קוקוס" או "נוזל אגוזי קוקוס". ולמה סבכו לנו ככה את החיים? מה רע בחלב קוקוס? מתברר שתקנה של משרד הבריאות מגדירה חלב כנוזל שמקורו בפרות או בעיזים, ועל כן נאלצו יבואני חלב הקוקוס להעלים את המילה "חלב". גם הרבנות, מצידה, אסרה להשתמש במילה זו, מכיוון שהמוצר אינו חלבי.
וזו רק התחלת התסבוכת. בעולם הגדול חלב קוקוס נחשב כזה כאשר אחוזי השומן שבו הם 7%-13%, ואילו קרם קוקוס מוגדר כך כאשר אחוזי השומן בו הם כ- 20%. בדקתי את אחוזי השומן של כמה ממותגי חלב וקרם הקוקוס המיובאים לארץ ומצאתי שלא תמיד יש הלימה: בחלב הקוקוס (נוזל אגוזי קוקוס או מי קוקוס) נמצאו בין 4 ל- 19 אחוזי שומן, ובקרם הקוקוס נעו אחוזי השומן בין % 14 ל- 22%. עצתי לכם: עיינו באותיות הקטנות לפני הקניה וודאו שחלב הקוקוס מכיל כ- 10% שומן, וקרם הקוקוס סביב כ- 20% שומן.
ואחרי ההסבר הארוך, אפשר להכין גם לבד: משרים כוס פתיתי או שבבי קוקוס מיובשים בכוס מים רותחים במשך שעה. מעבירים לבלנדר חזק וטוחנים עשר דקות. מסננים דרך בד חיתול, נקי מחומרי כביסה, כמה פעמים עד קבלת נוזל צלול אך סמיך, וזה למעשה קרם קוקוס.
אם ברצונכם להכין חלב קוקוס, ממשיכים ומשרים בקערה את פתיתי הקוקוס שנותרו בבד החיתול עם עוד כוס מים רותחים במשך שעה נוספת. מעבירים לבלנדר חזק וטוחנים עשר דקות. מסננים דרך אתו בד החיתול כמה פעמים, סוחטים היטב את השאריות שנותרו בבד. מערבבים את המים המסוננים מהסחיטה הזאת עם הקרם מהסחיטה הראשונה- ומתקבל חלב קוקוס. מידת הסמיכות תיקבע על ידי כמות המים.
אורז מתוק בחלב קוקוס אגוזים
חומרים ל – 6-8 מנות
לתערובת האגוזים והפירות היבשים:
200 גרם (1 כוס) סוכר
240 מ"ל (1 כוס) מים
1 סרט של קליפת לימון
1 מקל קינמון
70 גרם משמשים מיובשים קצוצים קטן (12 יחידות)
50 גרם (חצי כוס) פיסטוקים טבעיים קלופים וקצוצים גס
50 גרם (חצי כוס) שקדים טבעיים, קצוצים גס
50 גרם (חצי כוס) אגוזי מלך קצוצים גס
2 כפות צימוקי אוכמניות
2 כפות שבבי קוקוס
לאורז:
2/3 כוס אורז עגול, שהושרה במים שעה וסונן
2 פחיות (800 מ"ל) חלב קוקוס
2 כפות סוכר
קורט מלח
1 כפית קליפת לימון מגוררת
חצי כפית קינמון
2 תרמילי הל שבורים (אופציונאלי)
הכנה
מכינים את תערובת האגוזים:
בסיר קטן מביאים לרתיחה סוכר, מים, סרט קליפת לימון וקינמון.
מבשלים דקה ומכבים את האש.
מערבבים בקערה משמשים, פיסטוקים, שקדים, אגוזי מלך, אוכמניות וקוקוס.
יוצקים את הסירופ החם על הפירות המיובשים והאגוזים ומערבבים.
מצננים, מכסים ומעבירים למקרר (לכמה שעות, עדיף ללילה).
מכינים את האורז:
בסיר בינוני מביאים לרתיחה חלב קוקוס, סוכר, מלח, קליפת לימון, קינמון והל.
מנמיכים את הלהבה, מוסיפים את האורז ומבשלים על סף רתיחה וללא מכסה כ- 15 דקות.
במהלך הבישול מערבבים בכף עץ כדי שהאורז לא יידבק לתחתית הסיר.
טועמים: אם האורז עדיין קשה מבשלים כמה דקות נוספות. אם הוא סמיך מדי אפשר להוסיף מעט מים רותחים ולערבב.
מניחים בקערה אישית 3 כפות גדושות של אורז חם, עורמים כף גדושה מתערובת הפירות המיובשים הקרה ומגישים מיד.