אז איך ישנתם הלילה? האם אתם מתעוררים לעתים תכופות במהלך הלילה? האם אתם סופרים המון כבשים לפני שנרדמים? האם שנתכם "קלה"?
נדודי שינה/ אינסומניה יכולה להיות ראשונית או משנית לבעיות נוספות כגון חרדה, כאב פיזי, כאבי ראש, רפלוקס, אסתמה, דלקות מפרקים, כתוצאה מנטילת תרופות (ריטלין, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, סטרואידים וכו'), צריכת מזונות ומשקאות מעוררים (קפאין, סוכרים, שתיה ממותקת, צבעי מאכל, טעם וריח שמוסיפים למזון מעובד.), חסרים תזונתיים, עודף משקל ועוד. כמו כן ידוע שדיכאון הוא גורם שכיח לקשיי שינה.
התרומה של השינה לבריאות האדם היא חיונית ביותר. השינה חיונית למוח ולגוף. משפיעה על התפקוד המנטלי והפיזי של האדם. שינה סדירה ומספקת מונעת התפתחות סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב ואפילו סרטן.כמות השינה הדרושה משתנה מאדם לאדם ויורדת עם הגיל. תינוק צריך 14 שעות שינה, ילד בן 5 צריך 12 שעות שינה, מבוגר צריך 7-9 שעות שינה.
הרמב”ם ממליץ על כמות שינה של שליש מהיממה שהם 8 שעות שינה. השינה צריכה להיות מתוזמנת כך שהיקיצה תהיה עם הזריחה. על פי הרמב”ם השינה צריכה להתחיל על צד שמאל ולהסתיים על צד ימין, בכל אופן הרמב”ם מציע להימנע משינה על הבטן או הגב.
חלקנו יצטערו לקרוא כי הרמב”ם ממליץ לנו לא לישון אחרי הארוחה, אלא רק כעבור כ-4 שעות אחרי האכילה. כמו כן הרמב”ם מציע לנו להימנע משינה במשך היום, אך הוא מסייג זאת בכך כי ייתכן ואנשים המורגלים לשינת צהריים לאחר ארוחה עיכולם טוב יותר.
10% מהאוכלוסייה סובלים מנדודי שינה/ אינסומניה כרונית- אם אתם סובלים יותר מחודש מקושי להירדם ולישון.
50% סובלים מסימפטומים של נדודי שינה/ אינסומניה בשלבים מסוימים בחיים.
חסר שינה או הפרעה במחזור היממה יכולים לגרום לפגיעה חמורה בתפקוד היומיומי כמו עייפות, קשיים בריכוז, בעיות שכחה, עצבנות ועוד.
היבטים של גוף נפש בהפרעות שינה:
על פי הרפואה הסינית ישנה הבחנה בין שני סוגים של נדודי שינה:
1. נדודי שינה המאופיינים בקשיים בהירדמות
2. נדודי שינה המאופיינים ביקיצות תכופות ולרוב גם יקיצה מוקדמת – אנשים הלוקים בהפרעה זו מדווחים על שינה בלתי מספקת בעומקה, במשכה או ברעננות שאחריה.
נדודי שינה מעידים לרוב על רמת מוטרדות גבוהה, דאגות, חוסר ביטחון לגבי העתיד, או על רגשות לא מעובדים שמפריעים את מנוחתו של האדם.
מצב זה הינו תסמין המכונה בפי הרפואה הסינית "חוסר יין", שנוצר עקב חולשה של אלמנט האדמה ואלמנט המים.
חוסר יין, מבחינה רגשית, הינו מצב בו האדם אינו מעוגן בתוך עצמו ובגופו.
מבחינת אלמנט האדמה חסרה תחושה של ביטחון קיומי, האמונה שהכל יהיה בסדר ושכל הבעיות יפתרו.
מבחינת אלמנט המים, הבריחה מרגשות יוצרת פער בין מחשבה לרגש, למעשה האדם מתנתק מעצמו ובכך מצוי בשכל וחשיבה אינסופית.
הטיפול הקונבנציונלי :
קיימות שתי קבוצות עיקריות של כדורי שינה: הקבוצה הראשונה היא נגזרות מלטונין, והשנייה – תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים ותרופות מקבוצת Z. הן נועדו לטיפול בהפרעת השינה הנפוצה ביותר, אינסומניה (נדודי שינה),
מאז הוצגו לראשונה ב,1961- הפכו הבנזודיאזפינים לתרופות הנרשמות בשכיחות הגבוהה ביותר להפרעות חרדה ושינה, והן משמשות גם לטיפול במגוון תסמינים פסיכולוגיים לא ספציפיים, כגון דיכאון ודאגות ברמות שונות, וכן בבעיות פיזיות, בהן הקלת התקפים אפילפטיים והרגעת חולים לפני ניתוחים ופעולות פולשניות. תרופות מקבוצה זאת מגבירות את פעילותו של המתווך העצבי ,GABA שגורם לעיכוב מעבר אותות עצביים בין תאי העצב במוח, ובכך הן מונעות פעילות-יתר במוח הגורמת לחרדה ומסייעות להרגעה. תרופות אלו הן תרופות פסיכוטרופיות אשר משפיעות על מצב הרוח, ממכרות עם תופעות לוואי רבות. וכן עקב הסתגלות הגוף לתרופות אלו, הן אינן יעילות לטווח הארוך. תרופות המוכרות בשמות ואבן, קלונקס, לוריוון, נומבון ובונדורמין.
תופעות לוואי:כאבי ראש ושרירים, יובש בפה, נדודי שינה, חרדה, יתכנו התקפי פאניקה, טכיקרדיה, לחץ דם גבוה, דיכאון, עד כדי מחשבות אובדניות, רעד, הזעה, אובדן תיאבון, בעיות בזיכרון ובלבול ועוד.
הפסקה פתאומית מלאה של צריכת בנזודיאזפינים עלולה להוביל לתסמונת גמילה חמורה ולא נעימה שעלולה לגרום לפרכוסים ואף לפסיכוזה.
הטיפול הטבעי בהפרעות בנדודי שינה:
הטיפול הטבעי ובעיקרו צמחי מרפא יכול במידה רבה לסייע בהירדמות ושיפור איכות השינה ( קערורית סינית, ולריאן וכשות) עם זאת על מנת לפתור בעיות שינה כרוניות ולטווח ארוך יותר יש צורך בטיפול מעמיק יותר על ידי חיזוק ושיפור תפקוד המערכת העצבית באמצעות צמחי מרפא המסייעים לגוף להתמודד עם מצבי לחץ (ויתניה משכרת, סקוטלריה, פטריית ריישי ) על ידי הרכבת תפריט תזונתי בריא ומאוזן, השלמת חוסרים תזונתיים ( GABA, ויטמין B6, ויטמין B12, סידן ומגנזיום, 5HTP), התמודדות עם מצבים נפשיים באמצעות שיחות, דמיון מודרך, מדיטציות, תרגול נשימות, טיפולי מגע שונים ודיקור סיני.
לסיכום
בשל עומס החיים בעולם המערבי, הקורונה והאיום הכלכלי, הגיוני שניפול למקום בו הביטחון הבסיסי שלנו מתערער. בנוסף לתזונה מתועשת ומעובדת, אכילה לא נכונה, תאורה סינטטית וגירויים בלתי פוסקים מחזור השינה הטבעי שלנו נהרס ומביא עמו לילות ללא שינה ועייפות כרונית הפוגעים בתפקוד היומיומי שלנו. החשיבות של תזונה בריאה ומאוזנת, השלמת חוסרי תזונה, פעילות גופנית וטכניקות שונות להורדת מפלס המתח הנפשי והפיזי יתרמו רבות לאיכות שינה טובה ולתפקוד תקין בחיינו.