אהבה אוטומטית? אליזבט בדנטר על היות אם והיות אישה

רובר ואליזבט בדנטר - הרמוניה בין המינים

מקובל לחשוב שכל הנשים כולן מעוניינות בחיי משפחה וגם בקריירה, או לפחות בעבודה שתגשים את אישיותן. אך לא כך מוצאת במחקריה החוקרת והפילוסופית יתהצרפתיה אליזבט בדנטר. מסתבר שבעולם המערבי המודרני רק 60% נשים מעוניינות בשני התחומים. לעומת זאת 20% מכלל הנשים אינן מתעניינות בעבודה מקצועית כלל וכל ביטוין האישי נמצא בתחום המשפחה. לצדן ישנה קבוצה אחרת שמכילה 20% מכלל הנשים שאינה מעוניינת במשפחה.
נשמע מפתיע? לא לאליזבט בדנטר, חוקרת היסטוריונית ופילוסופית פמניסטית, שמתמחה בתולדות האמהות. עוד לפני יותר משלושים שנה היא פרסמה ספר "וגם אהבה: תולדותיה של אהבת אם מן המאה ה-17 ועד המאה ה-20" (תורגם לעברית ויצא לאור בס,פריית מעריב בשנת 1985), שבו היא מפריכה את התפיסה שאמהות זהו אינסטינק. היא עושה זאת באמצעות מעקב אחרי היסטורי מקיף של תולדות לידה, גידול ילדים ותכנון משפחה לאורך יותר מארבע מאות שנה באירופה. בדנטר פורשת בפנינו את הנתונים על תמותת ילדים, על הופעת מוסד המינקת, שליחת ילדים הרחק מבית המשפחה מייד אחר הלידה וגידול ילדים במוסדות מרוחקים, כאשר האם (וגם האב) מגלים בהם עניין מוגבל בלבד ותופסים אותם כטרח על חייהם.
בדנטר מציינת שהתפיסה שאהבת אם איננה אינסטינקט אלא חלק מתרבות נתקלת בהתנגדות חריפה דווקא אצל גברים. "דווקא לגברים קשה יותר לקבל את הרעיון שאמם לא אהבה אותם באופן אוטומטי אלא שיש בכך עניין של בחירה", מציינת בדנטר.
אליזבט בדנטר - פמיניזם אירופי

ספרה האחרון של אליזבט בדנטר עוסק בקונפליק בין אמהות לנשיות, ובו מציגה בדנטר את "התנועה של חזרה לטבע" בתור התחדשות השמרנות והדיכוי ביחס לאישה. תפיסה זו דוחפת את האישה מחדש לפעילות בתוך המשפחה: אם כל מה שטבעי נחשב לטוב ביותר ולבריא ביותר, הרי שהאישה נתבעת באופן אוטומטי להניק את ילדיה. היא עומדת בעניין זה בלחץ חברתי ומוסרי עצום, ואין צורך להרחיב את הדיבור על השפעת הנקה על חייה, שהרי ההנקה מגבילה את חייה של האישה ודוחקת את רגליה החוצה מן החיים הציבוריים.
בנוסף לכך, דנה בדנטר בתפיסה של האם האידאלית, על פיה טובת הילד עומדת מעל לטובת האם, וכך מעוררת אצל נשים רגשות אשמה לאינסוף כי הרי אף אחת מהנשים אינה יכולה לעמוד בדגם האם האידיאלית. כל אלה, לפי מחקר זה, מביאים בסופו של דבר לנטייה חדשה או להווצרות קבוצת נשים (20% מכלל הנשים) שרואה בסקפטיות מה את החובה להוליד ילדים. לא כולן מסתבר מוכנות להקריב כל כך הרבה. מעניין.
הספר של אליזבט בדנטר על הקונפליקט בין היות אם להיות אישה לא תורגם לעברית.
להלן פרטי הספרים כפי שיצאו לאור בתרגום האנגלי.
Elisabeth Badinter The Conflict: How Modern Motherhood Undermines the Status of Women Hardcover – Bargain Price, April 24, 2012
Elisabeth BadinterThe myth of motherhood: an historical view of the maternal instinct Souvenir Press (E & A), 1981

לאתר הרשמי של הסופרת והמתרגמת מירי ליטווק www.mirielitvak.com
לאתר של מירי ליטווק – סופרת זיכרונות על ביוגרפיות וסיפורי חיים www.alife.co.il

מירי ליטווק - סופרת זכרונות
סופרת ומתרגמת, מחברת ספרי ביוגרפיות, זיכרונות, הנצחה וספרי משפחה. כלת פרס היצירה מטעם ראש הממשלה. ספרים: "רוסיות ישנות עירומות" פועלים; "שמש מאחורי הגב" ו"געגועים לחושך" הקיבוץ המאוחד. על היצירה הספרותית באתר: www.mirielitvak.com על כתיבת ספרי ביוגרפיה וסיפורי חיים באתר: www.alife.co.il תרגומים סיפורת ושירה. "אנחנו" מאת יבגני זאמיאטין (רומן, הוצאת בבל), "בוריס פַּסְטֶרְנַק", "מארינה צְווֶטאייֶבה", "אנה אחמטובה", "אלכסנדר בלוק", (הוצאת גוונים). למדה תיאטרון באוניברסיטת תל אבי ובאוניברסיטת סורבון בפריז.